PVD: Latvijā no Krievijas 11 mēnešos importēti kopumā 382 800 tonnu pārtikas graudaugu

Caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā (ES) ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde.

ĪSUMĀ:

  • Šī gada 11 mēnešos caur Latviju ES ievesti teju 400 000 tonnu graudaugu no Krievijas.
  • ES un Latvijas normatīvie akti neierobežo pārtikas produktu ievešanu no Krievijas.
  • Lietuvas ministrs: Labība no Krievijas tiek vesta pa dzelzceļu, un to ir ļoti viegli kontrolēt.
  • Rosina diskutēt par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES.
  • "Latraps" aicina atteikties no saimnieciskās darbības, kuras rezultātā Krievijas produkcija nonāk Latvijā.

"Šobrīd nedz ES, nedz Latvijas normatīvie akti neierobežo pārtikas produktu, tostarp graudaugu, ievešanu no Krievijas," norādīja Šice-Trēde. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka uz robežas kravām ir veikta parastā kontrole un neatbilstošas kravas nav konstatētas.

Šice-Trēde arī piebilda, ka PVD nav informācijas, kāds apjoms no ievestajiem graudaugu produktiem ir palicis Latvijā un kāds transportēts tālāk uz citām ES valstīm.

Tikmēr saistībā ar izskanējušām aizdomām par Krievijas labības nonākšanu ES caur Latviju Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks paziņojis, ka Krievijas labība tiek pārvietota tranzītā un Lietuvā nenonāk. Tomēr ministrs atzina, ka Latvijas valdībai vajadzētu rīkoties.

Lietuvas Labības audzētāju asociācijas vadītājs Aušris Macijausks aicināja noteikt stingrāku kontroli uz Latvijas un Lietuvas robežas, lai novērstu labības no Krievijas nonākšanu Lietuvā.

"Labība no Krievijas tiek vesta pa dzelzceļu, un to ir ļoti viegli kontrolēt, jo tas ir redzams deklarācijās. Esmu pārbaudījis, un noteikti ir bažas par to, vai Latvijas labība [Krievijas labība no Latvijas] nav nonākusi mūsu ostās, tomēr tādas informācijas nav, un osta ir apstiprinājusi, ka tur nav Latvijas labības," Navicks sacīja Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai.

Savukārt Macijausks norādīja, ka no Krievijas Latvijā importēti apmēram miljons tonnu labības.

"Šokējoši ir tas, ka Latvija un, iespējams, citas kaimiņvalstis, jo kontroles trūkuma dēļ neviens to nezina, importē labību no agresorvalsts," paziņoja Lietuvas Labības audzētāju asociācijas vadītājs.

Viņš pauda pārliecību, ka kontrole uz Latvijas un Lietuvas robežas būtu jāpastiprina un jānodrošina, ka Krievijas labība nenonāk Lietuvā.

"Skaidrs, ka ne mums, ne Latvijas valdībai nepatīk, ka tā notiek, tomēr jautājums ir, kādēļ Latvijas valdība nerīkojas," retoriski jautāja Lietuvas lauksaimniecības ministrs.

Diskusijas par Krievijas produktu aizliegšanu ES

Zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē rosinājis sākt diskusiju par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES. Viņa iniciatīvu atbalsta arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Krauzes ieskatā jāparedz Krievijas graudu importa aizliegums ES valstīs, bet jāsaglabā Krievijas graudu tranzīta iespējas uz trešajām valstīm,

lai neradītu negatīvu ietekmi uz globālo pārtikas nodrošinājumu.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) "Latraps" aicinājusi tirdzniecības un transporta un loģistikas nozares pārstāvjus, tajā skaitā valsts iestādes, publisko kapitāldaļu uzņēmumus, pakalpojuma sniedzējus un ikvienu citu atteikties no saimnieciskās sadarbības, kuras rezultātā agresorvalstu lauksaimniecības izejvielas un produkcija nonāk Latvijā.

Nepieciešamību pēc vienota risinājuma Eiropas Savienībā Krauze uzsvēra arī intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums": "Atgādināšu – tikai un vienīgi Eiropas Savienība var ieviest sankcijas un aizliegt produktu importu no trešajām valstīm. Mēs, iestājoties Eiropas Savienībā, esam atdevuši muitas kontroli Eiropas kopējā politikā un pārziņā."

Viņš arī skaidroja, ka "absolūts vairums" importēto graudu ir kukurūza, ko lielākoties izmanto lopbarībai.

Kooperatīvs nosūtījis atklātu vēstuli ministrijām un lēmuma pieņēmējiem, informējot, ka iestājas par aizliegumu Eiropas Savienības iekšējā tirgū importēt Krievijas izcelsmes lauksaimniecības izejvielas un produkciju.

"Kopš Krievijas noziedzīgā uzbrukuma Ukrainai "Latraps" ir skaidri un nepārprotami paudis un realizējis savu atbalstu Ukrainas valstij un tautai tās cīņā ar agresoru. "Latraps" ir lepns, ka kopš pirmajām kara dienām ir pilnībā atteicies no kādreiz vitāli svarīgām Krievijā ražotām izejvielām un, nerēķinot finansiālo izdevīgumu, meklējis un atradis to alternatīvas civilizētajā pasaules daļā. Kooperatīvs sagaida, ka līdzīgi ētikas principi tiks ievēroti ikvienā darbības sfērā, kurā ir pārstāvēts "Latraps", tai skaitā uzņēmumos, kuros "Latraps" ir kapitāldaļas," teikts LPKS "Latraps" paziņojumā, kurā aicināts ieviest vienotu, sabiedrības interesēm un vērtībām atbilstošu un tirgus dalībniekiem saistošu lauksaimniecības izejvielu un produkcijas tirdzniecības tiesisko regulējumu.

"Latraps" vienlaikus norāda, ka tas kā pastarpināts SIA "Alpha Osta" kapitāla daļu turētājs ir pieprasījis SIA "Alpha Osta" pārtraukt Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības produkcijas pārkraušanu. Savukārt SIA "ASNS Investment" uzticēts veikt ārēju, neatkarīgu SIA "Alpha Osta" saimnieciskās darbības atbilstības pārbaudi.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret to ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti