Ekonomika
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien
(papildināts)
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien (papildināts)
Saeima piektdien, 8. decembrī, no rīta pabeidza skatīt pēdējo no 19 valsts budžetu 2024. gadam pavadošajiem likumprojektiem, sākot skatīt valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu. 12 stundu laikā deputāti izskatīja 265 priekšlikumus no kopumā vairāk nekā 350 budžeta likumprojektam iesniegtajiem priekšlikumiem, aptuveni 100 no tiem straujā gaitā izskatot pēdējās divās darba stundās. Sēde atsāksies sestdien, 9. decembrī.
Gada inflācija Latvijā novembrī sabremzējusies līdz 1%
Gada inflācija Latvijā novembrī sabremzējusies līdz 1%
2023. gada novembrī, salīdzinot ar 2022. gada novembrī, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 1%, kas ir mazāk nekā pirms gada oktobrī. Mēneša griezumā vidējais patēriņa cenu līmenis palicis nemainīgs, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Nebanku kreditētāji: Ienākuma nodokļa piemaksa nozarei samazinās iespējas aizdot
Nebanku kreditētāji: Ienākuma nodokļa piemaksa nozarei samazinās iespējas aizdot
Nebanku kreditētājus uztrauc Saeimas lēmums grozīt uzņēmuma ienākuma nodokļa likumu, kas patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem paredz 20% nodokļa piemaksu, kuru aprēķinās no iepriekšējā gada peļņas un kura jāmaksā, sadalot pa ceturkšņiem. Asociācijas "Fintech Latvija" vadītāja Tīna Lūse stāstīja, ka tas samazinās kredītiem pieejamos līdzekļus.
Dabas resursu nodoklis būs jāmaksā arī par tekstilizstrādājumiem, mitrajām salvetēm un baloniem
(pap...
Dabas resursu nodoklis būs jāmaksā arī par tekstilizstrādājumiem, mitrajām salvetēm un baloniem (papildināts)
No nākamā gada vidus dabas resursu nodoklis būs jāmaksā arī par tekstilizstrādājumiem, bet no 2025. gada 1. janvāra – arī par baloniem un salvetēm. Tas būs jādara gadījumos, ja ražotājs un tirgotājs, kas ieved šādas preces Latvijā, nepiedalās ražotāja paplašinātās atbildības sistēmā. Jau no 2024. gada 1. janvāra jārēķinās ar lielāku nodokli par derīgo izrakteņu ieguvi, kā arī par sadzīves un bīstamajiem atkritumiem. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, pieņemtie grozījumi likumā par dabas resursu nodokli.
Kredītiestādēm būs jāmaksā 20% UIN piemaksā
Kredītiestādēm būs jāmaksā 20% UIN piemaksā
Kredītiestādēm un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem būs pienākums taksācijas gadā veikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) piemaksu 20% apmērā neatkarīgi no tā, vai tiek veikta peļņas sadale dividendēs. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par UIN.
PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām nākamgad pieaugs līdz 12%
PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām nākamgad pieaugs līdz 12%
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām no 2024. gada 1. janvāra pieaugs no pašreizējiem 5% līdz 12%. Šī samazinātā PVN likme noteikta līdz nākamā gada beigām. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par PVN.
Ar IIN neapliks lielāku kompensāciju par attālināto darbu un veselības apdrošināšanas summu
Ar IIN neapliks lielāku kompensāciju par attālināto darbu un veselības apdrošināšanas summu
Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā ikmēneša darba devēja kompensācija par darbinieka izdevumiem saistībā ar attālināto darbu no 2024. gada 1. janvāra būs 40 eiro pašreizējo 30 eiro vietā. To paredz Saeimā ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par IIN, kas nosaka arī citas izmaiņas, tostarp lielāku IIN atbrīvojuma slieksni veselības, dzīvības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summām.
Eksperts: Nespēja vienoties par tirdzniecību ar Dienvidamerikas valstīm būtu liels zaudējums ES
Eksperts: Nespēja vienoties par tirdzniecību ar Dienvidamerikas valstīm būtu liels zaudējums ES
Eiropas Savienība (ES) un Dienvidamerikas valstu tirdzniecības apvienība "Mercosur", kurā ietilpst Argentīna, Brazīlija, Paragvaja un Urugvaja, jau ilgstoši nespēj pārvarēt šķēršļus, lai iedzīvinātu tirdzniecības vienošanos. Brisele lika cerības uz šonedēļ Brazīlijā gaidāmajām sarunām, kurās tiksies "Mercosur" valstis. Tomēr Argentīna lēmumu par vienošanos plāno atstāt jaunā prezidenta Havjera Mileja rokās, kurš draudējis no "Mercosur" bloka izstāties.
Stividori iebilst iecerei celt dīzeļdegvielas akcīzi ostu uzņēmējiem
Stividori iebilst iecerei celt dīzeļdegvielas akcīzi ostu uzņēmējiem
Latvijas Stividorkompāniju asociācija asi kritizē Finanšu ministrijas sagatavoto likumprojektu, kas paredz pakāpeniski atcelt šobrīd piemērotos atvieglojumus akcīzes nodokļa likmei dīzeļdegvielai, ko izmanto brīvostu un speciālo ekonomisko zonu teritorijās. Stividori norāda, ka tādā gadījumā par dīzeļdegvielu pēc trīs gadiem būs jāmaksā jau piecreiz dārgāk nekā šobrīd, kas daļai uzņēmēju radīšot lielus zaudējumus un nelabvēlīgi ietekmēšot ostu darbību kopumā.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd