Panorāma

Franču un britu zivju karš

Panorāma

Pirmo reizi atļautais braukšanas ātrums – 110 km/h

Terases gatavojas atsākt darbu

Kafejnīcu āra terases varēs strādāt līdz plkst. 21; alkohola tirdzniecību neierobežos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Āra terases piektdien atsāks darbu, un tām būs jāievēro stingras epidemioloģiskās drošības prasības, taču alkohola tirdzniecību neierobežos. Ministru kabineta ārkārtas sēdē ceturtdien, 6. maijā, nolemts pastiprināt iepriekš noteiktos nosacījumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai klātienē ārtelpās, informēja Ekonomikas ministrija.

Sniedzot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus klātienē ārtelpās, pakalpojuma sniedzējam jāievēro šādi nosacījumi:

  • pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četras pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (t.i. līdz 18 gadu vecumam), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, taču ne vairāk kā 10 personas kopā (t.i. pieaugušie un bērni);
  • tiek nodrošināts vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošajām personām, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena;
  • galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniedz individuāli;
  • pēc katras ēdienreizes (katra apmeklētāja) galdiņus dezinficē;
  • sabiedriskās ēdināšanas vietā darbinieki un apmeklētāji lieto mutes un deguna aizsegus uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda. 

Lai novērstu cilvēku pastiprinātu pulcēšanos sabiedriskās ēdināšanas vietās vēlās vakara stundās, tiek noteikts ierobežojums sabiedriskās ēdināšanas vietu darba laikam klātienē ārtelpās – darbu sāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 21.00.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst. 21.00 drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Vienlaikus, līdzīgi kā tirdzniecības vietās, arī sabiedriskās ēdināšanas vietās ir jābūt noteiktai atbildīgajai personai, kas organizē noteikto epidemioloģisko drošības pasākumu īstenošanu.  Atbildīgajai personai pastāvīgi jāatrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā; pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma jāsniedz nepieciešamā informācija par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā; kā arī objektīvi pārbaudāmā veidā jāidentificē un jānorāda kontroles laikā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā esošo apmeklētāju skaits.

Tāpat apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) jābūt izvietotai skaidri salasāmai publiski pieejamai informācijai, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, atbildīgās personas kontaktinformācijai un pašvaldības policijas kontaktinformācijai.

“Pirmais solis ir sperts – ēdināšanas pakalpojumi klātienē āra terasēs būs pieejami! Vienlaikus, šis lēmums arī novērš sabiedrības neizpratni par izveidojušos nejēdzību, proti – ja ģimene pie viena galda pusdieno mājās, kāpēc, iestājoties siltākam laikam, tā nevar paēst pusdienas kafejnīcas āra terasē? Vai ja divas mājsaimniecības drīkst satikties brīvā dabā, tad kāpēc gan tās nedrīkst arī paēst kopā pie viena galda?” uzsvēra ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Savukārt alkoholisko dzērienu tirgošana āra terasēs netiek ierobežota. “Nozare ir norādījusi, ka šādu normu nevajadzētu ieviest un nevajadzētu iejaukties uzņēmumu ēdienkartēs un sabojāt šo regulējumu, jo liela daļa no ēdinātājiem piedāvā arī dažādus alkoholiskus dzērienus,” sacīja Vitenbergs.

Ministrs arī atzina, ka alkohola tirgošanas aizliegumu būtu ļoti problemātiski kontrolēt. Turklāt tas veicinātu konkurenci, jo veikalā alkohols ir nopērkams, bet terasēs – ne.

Nozare šos jaunumus uzņēma ar neslēptu sajūsmu. “Mazliet jau ir tāds lepnums un smīniņš pašiem, ka esam izbīdījuši to cauri kaut kādā sev zināmā veidā. Kāpēc tas nav veikaliem sanācis un teātriem, un sporta klubiem? Tie, iespējams, tagad drusku lūpu uzmetuši uz mums... Bet tā nu ir sanācis. Mēs vienkārši esam labāki!” pauda “Cuba Cafe” līdzīpašnieks Arnis Bikšus.

“Tas ir vismaz kaut kāds maziņš solītis pretim uzņēmējiem, ka beidzot var censties atgriezties normālā dzīves ritmā. Redzēs, kā tas, protams, sanāks,” sacīja “Cafe Leningrad” vadītājs Herberts Blumbergs.

KONTEKSTS:

Saeima pirms nedēļas atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz no 7. maija atļaut sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs, ignorējot iepriekšējo valdības lēmumu vēl nespert otro soli Covid-19 ierobežojumu atvieglošanā. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Covid-19 saslimstības pieaugumu pēdējās nedēļās. 

Āra terasēs varēs atsākt darbu, ievērojot valdības noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Ēdinātāji slēgs memorandu, lai nodrošinātu, ka restorāni klientu apkalpošanu terasēs uztver ļoti atbildīgi.

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti