Panorāma

Vienošanās par atbalstu tūrismam vēl kavējas

Panorāma

Talsu novada domei draud atlaišana

Vienojas par atbalstu tūrisma nozarei

EM rosina Covid-19 dēļ cietušajiem eksporta un tūrisma uzņēmumiem segt daļu no algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uzņēmumiem ar eksporta apjomu virs 1 miljona eiro un vidējām algām virs 800 eiro, kuri cietuši Covid-19 krīzes laikā, būs iespēja saņemt valsts atbalstu – daļu no katra darbinieka algas, kas pārsniedz 800 eiro. Bet krīzē cietušajiem tūrisma nozares uzņēmumiem atbalstu sniegs 30% apmērā no darbinieku bruto algas.

To paredz ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (“KPV LV”)  Ekonomikas attīstības grupā prezentētais piedāvājums atbalsta mehānismam eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem Covid-19 negatīvo seku mazināšanai.

Atbalsta programmas plānotais finansējums ir 70 miljoni eiro –

tajā skaitā  50 miljoni eiro atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem un 20 miljoni eiro atbalstam tūrisma nozares komersantiem.

Atbalsta apmērs katram uzņēmumam tiks aprēķināts pēc uzņēmumā nodarbināto skaita un apgrozījuma krituma attiecībā pret 2019. gadu.

Atbalsta saņemšanas periodā uzņēmumam būs jāsaglabā attiecīgo darbavietu skaits.

Eksportējošiem uzņēmumiem

Atbalstu plānots sniegt uzņēmumiem, kuru eksporta apjoms 2019. gadā bija vismaz 1 miljons eiro, apgrozījuma kritums - vismaz 20% pret iepriekšējā gada vidējo vai attiecīgo mēnesi (ar iespēju piemērot atkāpi 3 procentpunktu robežās) un vidējā alga uzņēmumā 2019. gadā pārsniedz 800 eiro.

Atbalsta kopējo apjomu paredzēts aprēķināt 30% apmērā no katra darbinieka algas, kas pārsniedz 800 eiro, bet nepārsniedz 1500 eiro.

Atbalsta apmērs tiek aprēķināts par algu, kas izmaksāta par iepriekšējo mēnesi; maksimālais atbalsta sniegšanas ilgums - 3 mēneši.

Atbalsta programmas ietvaros plānots atbalstīt vairāk nekā 200 uzņēmumus un 42 tūkstošus darbinieku.

Tūrisma nozares uzņēmumiem (tiešajiem un saistītajiem)

Atbalsts darbības atsākšanai uzņēmējam par katru nodarbināto 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas uzņēmumiem.

Kopējais atbalsta apjoms nevarēs pārsniegt 20% no 2019. gada uzņēmuma nomaksātajiem darbaspēka nodokļiem.

Atbalstu plānots piešķirt uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums ir vismaz 30% vai vismaz 50% pasākumu organizēšanai pret 2019. gadu (ja uzņēmums dibināts 2020. gadā, tad vērā tiks ņemti 2020. gada dati). Atbalsta sniegšanas ilgums – līdz 2020. gada beigām.

Atbalsta programmas ietvaros plānots atbalstīt apmēram 3200 uzņēmumu un 44 000 nodarbināto.

Detalizētākus atbalsta saņemšanas nosacījumus ietvers Ministru kabineta noteikumos, kas šobrīd tiek izstrādāti. Plānots, ka atbalsta programmu administrēs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

“Lielākā daļa Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu pamazām tiek atcelti vai mazināti, ekonomiskā aktivitāte sāk pieaug, taču lielai daļai uzņēmumu joprojām nav iespējas atsākt darboties ar pilnu jaudu, tāpēc rodas grūtības noturēt darbiniekus daļējas dīkstāves dēļ. Tāpat uzņēmumiem ir naudas plūsmas un piegāžu ķēžu traucējumi, atlikti norēķini un apgrozāmo līdzekļu trūkums. Tāpēc Ekonomikas ministrija rosina ieviest atbalsta programmu krīzes skartajiem eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem, piedāvājot atbalstu, kas paredzēts uzņēmējdarbības pilnvērtīgai atsākšanai un darbinieku noturēšanai,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

KONTEKSTS:

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikti aizliegumi, tostarp attiecībā uz pulcēšanos un pasažieru pārvadājumiem. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

Koalīcijas partiju politiķi 18. maijā vienojās izveidot mehānismu tūrisma nozares atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Partijas gan nevienojās samazināt PVN tūrisma viesmīlības nozarei. Par nozari atbildīgā Ekonomikas ministrija piedāvāja izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski apstājusies darbība, ieviest grantus uzņēmumu darbības saglabāšanai un bezprocentu aizdevumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti