EM tūrisma nozares glābšanai piedāvā ieviest 3 mēnešu grantus un bezprocentu aizdevumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā atbalsta mehānismus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski bija apstājusies darbība, rosinot ieviest grantus uzņēmumu darbības saglabāšana un bezprocentu aizdevumus, paziņojumā medijiem informēja ministrija.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā EM piedāvāts divu pakāpju atbalsta mehānismu:

  1. Grants nodarbinātības veicināšanai uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs var izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts trīs mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas.

Jānis Vitenbergs: Par grantiem viesmīlības un izmitināšanas uzņēmumiem
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Tas valsts budžetam izmaksātu 36 miljonus eiro.

Pagaidām nav zināms, kurā budžeta programmā šos līdzekļus radīs.

“Šo grantu, kas ir 300 eiro, varētu saņemt uzņēmumi, kuri maksā saviem darbiniekiem vidējo algu nozarē, kas ir 615 eiro. Tātad tie, kas maksā virs 615 eiro, pēc tam atpakaļ no valsts dabūtu 300 eiro, kurus varētu izmantot pēc saviem ieskatiem,” skaidroja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

 “Turpinājumā ļoti ātri centīsimies izstrādāt kopā ar „Altum” detalizētu rīka plānu.

Mērķis ir, ka mēs šo realizējam līdz 1. jūlijam un tad tas stājas spēkā.

Pēc 30. jūnija, kad beidzas dīkstāves pabalsts, tā būtu tāda līgana pāreja šiem uzņēmumiem, lai tie varētu turpināt strādāt,” skaidroja ministrs.

       2. Bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā Ekonomikas ministrija vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

Ekonomikas ministrija jau ir izstrādājusi atbalsta pasākumus tūrisma nozarei. Konceptuāli ir atbalstīta izmaksu segšana 788 334, 85 eiro apmērā tiem komersantiem, kas godprātīgi veica repatriācijas reisus, atgriežot izceļojošos tūristus pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās.

Kopā ar Veselības ministriju un Slimību un profilakses kontroles  centru ir izstrādātas drošas ceļošanas vadlīnijas tūrisma pakalpojuma sniedzējiem un ceļotājiem, kuras jau šonedēļ prezentēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Tāpat šonedēļ tiks uzsākta kampaņa “Atklāj Latviju droši”, aicinot iepazīt un atklāt Latvijas interesantākās un noslēpumainākās vietas, tādējādi atbalstot vietējā tūrisma uzņēmumus un stimulētu vietējo pieprasījumu.

Plānotas arī  tuvāko kaimiņvalstu reklāmas kampaņas.

“Šobrīd sniedzot tiešu un reālu atbalstu, mēs atbalstīsim Latvijas tūrisma uzņēmumus, nodrošināsim darba iespējas mūsu iedzīvotājiem un  panāksim ekonomisko izrāvienu tūrisma nozarē, it īpaši reģionos,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

KONTEKSTS:

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikts daudz aizliegumu, tostarp attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem.  Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

Ēdināšanas un izmitināšanas sektoros zaudējumi kopš marta vidus sasniedz vismaz 77 miljonus  un vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums.  Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4 000 mazo un vidējo uzņēmumu, radot katastrofālu situāciju darba spēka jomā – ietekmēti ir apmēram 40 000 darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti