Panorāma

Studenti izgudro drošības aproci Covid-19 slimniekiem

Panorāma

Lūdz naudu Covid-19 novēršanai uzņēmumos

KPV LV tomēr neatbalstīs 5% PVN tūrisma nozarei

Koalīcija vienojas palīdzēt tūrisma nozarei, bet ne mazināt PVN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koalīcijas partiju politiķi vienojās izveidot mehānismu tūrisma nozares atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Konkrētu piedāvājumu jau šonedēļ sagatavos Ekonomikas ministrija. Savukārt par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu tūrisma viesmīlības nozarei partijas nevienojās.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā vienotība”) pirmdien, 18. maijā, preses konferencē informēja, ka valdība strādā pie tā, kā labāk iekustināt ekonomiku, pārvarot Covid-19 krīzi, un ir divas nozares, kuras plaši skāra krīzes laikā noteiktie ierobežojumi, – tās ir kultūras un viesmīlības un tūrisma nozares.

Finansējumu kultūras nozares atbalstam vēl precizēs Kultūras ministrija. Savukārt par tūrisma un viesmīlības nozares atbalstu koalīcijas pārstāvji “idejiski vienojās”, un Ekonomikas ministrija prezentēs atbalsta plānu jau šo trešdien.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”) uzsvēra, ka nozares glābšanai nepieciešama ātra rīcība, lai palīdzētu nozares uzņēmumiem atsākt darbību.

Par PVN samazināšanu tagad vienošanās nav panākta, koalīcijas partneri uzskatīja, ka šis jautājums jāskata kopīgās nodokļu politikas pārskatīšanas kontekstā, norādīja ministrs, piebilstot, ka nodokļu politikas darba grupā “KPV LV” turpinās uz to uzstāt. Taču  “KPV LV” neatbalstīs Saeimā opozīcijas priekšlikumu mazināt PVN nozarei, sacīja ministrs.

“Diskusijās ar koalīcijas partneriem viņi uzskatīja, ka šis jautājums ir jāskata kopā ar visu nodokļu politiku. Šo ambīciju nekur nepazaudējam un turpināsim cīnīties par to nodokļu darba grupā, kur tā būs viena no mūsu partijas ambīcijām,” sacīja Vitenbergs.

Tajā pašā laikā koalīcijā esot panākta vienošanās, ka tūrisma nozarei būtu vajadzīgs īpašs atbalsts.

Savukārt to, kādas summas varētu atvēlēt tūrisma nozares glābšanai un kādos termiņos būtu paredzēts atbalsts, ministrs neteica.

Viņš skaidroja, ka ministrija vēl vērtēs, vai tā varētu būt grantu sistēma, lai palīdzētu uzņēmumiem, vai vaučeru sistēma iedzīvotājiem, lai motivētu viņus izmantot nozares pakalpojumus, vai arī citi kompensācijas mehānismi. Skaidrību par to, kā valsts palīdzēs tūrisma nozarei un cik tas izmaksās, Vitenbergs sola trešdien, 20.maijā.

KONTEKSTS:

Ekonomikas ministrija (EM) aicināja Finanšu ministriju (FM) un valdību vērtēt vairākus atbalsta pasākumus tūrisma nozares komersantiem, tostarp ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā ēdināšanas un tūristu mītņu sektoriem, taču FM šo ieceri neatbalstīja.

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikts daudz aizliegumu, tostarp attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem. 

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

No 15. maija atļauts atsākt starptautiskos pasažieru gaisa, jūras, autobusa un dzelzceļa  pārvadājumus no Lietuvas un Igaunijas, kā arī uz Lietuvu un Igauniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti