1:1

Bernis: Par vēlmi panākt caurspīdīgu bankas pašlikvidācijas procesu

1:1

1:1 Gundars Rēders: Agnis Stibe

Bernis: Par vēršanos policijā saistībā ar bankas apmelošanu

«ABLV» bankas vadītājs Bernis vērsies policijā par Rimšēviča rīcību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc ASV Finanšu ministrijas paustajām aizdomām par saistību ar naudas atmazgāšanu grūtības piedzīvojušās un līdz pašlikvidācijai nonākušās “ABLV” bankas akcionārs Ernests Bernis vērsies policijā saistībā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča rīcību, ko var saukt arī par apmelošanu.  

Bernis LTV raidījums “Viens pret vienu” atzina, ka vēršanās policijā nav saistīta ar kukuļu pieprasīšanu, bet ir saistīta ar Rimšēviču, bet viņš nevar pateikt vairāk izmeklēšanas interesēs.

Jautāts, vai viņa iesniegums ir par apmelošanu, viņš atzina, ka “varam tā pateikt”.

Viņš klāstīja, ka viņam ir grūti noticēt, ka ASV Finanšu ministrijas institūcijas ziņojums, kurā paustas aizdomas par “ABLV” saistību ar naudas atmazgāšanu, varēja tapt tā negaidīti, “kā no Mēness nokritis”, bez konsultācijām ar kādiem cilvēkiem Latvijā.  

“Vai iespējamā amerikāņu rīcība nebija zināma iepriekš personām Latvijā, un nebija gaidīta, gatavojoties pārņemt bankas likvidāciju?” jautāja Bernis.  

Aizdomas par to viņam radušās, jo banku uzraugs ilgi lēma par bankas iesniegto pašlikvidācijas plānu, atliekot lēmuma pieņemšanas termiņus.  

Bernis raidījumā arī paziņoja, ka Latvijai nepaveicās, ka Centrālo banku ilgus gadus vadīja Ilmārs Rimšēvičs. Bernim nav pieņemams viņa “stils, [..] ietekmēšanas stils, mājieni, norādījumi”.

“Piemēram, tiek dots konkrēts norādījums, kas jādara.. Piedodiet, es esmu bankas vadītājs… Ja es tagad uzklausītu katru padomu…,” sacīja Bernis, bet precīzāk gan nepaskaidroja, kādi tieši norādījumi un par kādām darbībām viņam tika doti.

Viņš apliecināja, ka runa nebija par kukuļiem, bet “mājieni, ka vajag sadarboties”.  

KONTEKSTS:

 "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās.  "ABLV Bank" marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori.  Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

Tikmēr Rimšēvičs tiek turēts aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā - ne mazāk kā 100 000 eiro organizētā grupā. Otrs šajā lietā aizdomās turētais ir uzņēmējs Māris Martinsons. “De facto” ziņoja, ka KNAB sāktais kriminālprocess pret Rimšēviču ir saistīts ar 2013.gada notikumiem un šobrīd likvidējamo "Trasta komercbanku". Pats Rimšēvičs paziņoja, ka viņš ir kļuvis par dažu komercbanku koordinēta uzbrukuma mērķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti