«ABLV Bank» iesniedz banku uzraugam pašlikvidācijas plānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“ABLV Bank” pirmdien, 5.martā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) iesniedza bankas iesnieguma projektu par pašlikvidāciju. Likvidācijas pasākumu mērķis ir apmierināt visas klientu un kreditoru saistības pilnā – 100% apmērā, informēja banka.

Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Likvidatoru komandā šobrīd strādā zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, kā arī korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.

Iesnieguma projektam pievienota informācija arī par ceturto likvidatora kandidātu, kuru vēl jāapstiprina akcionāru sapulcei  un kura vārdu banka neatklāj.

Plānots, ka aktīvu kvalitātes novērtējumam, izmaksu kārtības izstrādei un tām sekojošām pārbaudēm piesaistīs arī vismaz vienu neatkarīgu starptautisko auditoru.

Pašlikvidācijas plāns paredz, ka likvidatoru komandas komitejas darbu uzraudzīs īpaši izveidota akcionāru pilnsapulces konsultatīvā komiteja. Tāpat visa informācija par likvidatoru pieņemtajiem lēmumiem regulāri tiks sniegta FKTK, kas turpina bankas darbības uzraudzību.

Plāns paredz vispirms nodrošināt ar Noguldījumu garantiju fondu saistītās izmaksas. Noguldījumu izmaksa jau sākusies 3.martā, šim mērķim paredzot 480 miljonus eiro.

Nākamā būtiskā saistību daļa ir fizisko personu un mazo un vidējo uzņēmumu noguldījumi.

Saskaņā ar pašlikvidācijas plānu kreditoru saistības segs, veicot izmaksu vienu reizi ceturksnī, izmaksājot šajā posmā pieejamos brīvos naudas līdzekļus, kas nav nepieciešami likvidācijas procesa turpināšanai.

Plāna projekts paredz, ka pirmās izmaksas kreditoru prasījumu segšanai tiks uzsāktas 2018. gada 4. ceturksnī.

Pēc kreditoru pieteikšanās perioda beigām likvidatori sagatavos kreditoru sarakstu, nosakot norēķināšanās kārtību ar kreditoriem, balstoties uz dokumentiem, ko būs iesnieguši klienti. Saistības ar akcionāriem tiks segtas pēdējā izmaksu kārtā.

FKTK informēja, ka saņēma bankas iesnieguma projektu par pašlikvidāciju.

Ja nebūs nepieciešams pieprasīt papildu dokumentus, FKTK ne ilgāk kā 30 dienu laikā - līdz 4. aprīlim izskatīs saņemto informāciju, tai skaitā pēdējo kredītiestādes pārskatu, kas atspoguļo bankas finanšu stāvokli, un izvērtēs “ABLV Bank” spēju noteiktajā termiņā un pilnā apmērā izpildīt tās saistības pret kreditoriem. 

Ja FKTK ieskatā bankas projekts par pašlikvidāciju būs akceptējams, FKTK iesniegs lēmuma projektu Eiropas Centrālajai bankai (ECB) par kredītiestādei izsniegtās licences anulēšanu.  Pēc tam, kad ECB pieņems lēmumu par bankas licences anulēšanu, “ABLV Bank” varēs uzsākt pašlikvidācijas procesu.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.

Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju. No sestdienas, 3.marta, sākta garantēto atlīdzību izmaksa "ABLV Bank" klientiem. Garantēto atlīdzību izmaksu nodrošina banka "Citadele".

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti