ASV par naudas atmazgāšanu vēršas pret Latvijas «ABLV Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija otrdien, 13.februārī, rosinājusi Latvijā esošajai komercbankai "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Banka noraida ASV pārmetumus un mēģinās panākt, lai ASV atbildīgā iestāde savus priekšlikumus par sankcijām pārskatītu.

ĪSUMĀ:

  • ASV Finanšu ministrija pārmet "ABLV Bank", ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas;
  • Tās palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, nelikumībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā;
  • Tādēļ ASV rosināts bankai noteikt sankcijas, tostarp korespondentkontu aizliegumu;
  • "ABLV Bank" noraida pārmetumus un grasās iebilst, lai ASV pārskatītu savus priekšlikumus;
  • FKTK norāda: banka par ASV paziņojumu ir tiesīga izteikt viedokli 60 dienu laikā.

Naudas atmazgāšana  biznesa prakses pīlārs

ASV finanšu ministra vietniece Sigala Mandelkere otrdien nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas komercbanka "ABLV Bank" bijusi ārvalstu banka "primārai kapitāla atmazgāšanai, kas bijusi ieinteresēta naudas atmazgāšanas shēmu organizēšanā un pretojusies noteikto normu ievērošanā", vēsta Eng.lsm.lv.

ASV finanšu ministra vietnieces skaļais paziņojums izskanēja konferencē, kurā diskutēts par cīņu pret noziedzīgi iegūtas naudas legalizāciju un finanšu noziegumiem. Konferenci organizēja ASV Vērtspapīru un finanšu tirgus asociācija.

"Banka "ABLV Bank" institucionalizējusi naudas atmazgāšanu kā sava biznesa prakses pīlāru. Nelikumīga finanšu darbība bankā ietver transakcijas pusēm, kuras saistītas ar ANO atzīmētām juridiskām personām, no kurām dažas iesaistītas Ziemeļkorejas ballistisko raķešu iepirkšanā vai eksportēšanā. Turklāt "ABLV Bank" veicinājusi transakcijas personām, kas tiek vainotas politiskā korupcijā, novirzot miljardus dolāru, kas iegūti no koruptīvām darbībām sabiedriskajā sektorā un aktīvu izzagšanas caur "uzņēmumu-čaulu" kontiem. 

"ABLV Bank" nav izdevies samazināt riskus, kas saistīti ar šiem kontiem, kas izmantoti vērienīgā nelikumīgā darbībā, saistītā ar Azerbaidžānu, Krieviju un Ukrainu," paziņoja ministra vietniece.

Rosina sankcijas par naudas atmazgāšanas shēmām

ASV varas iestādes publicēja "Izpētes slēdzienu", piedāvājot "ABLV Bank" piemērot "īpašos pasākumus". Tie savā bardzībā var atšķirties – no prasības veikt rūpīgu pārbaudi un pievērst īpašu uzmanību attiecībā uz konkrētām operācijām no ASV iestāžu kontiem līdz aizliegumam atvērt vai apkalpot jebkurus korespondentkontus vai norēķinu kontus.

"Mēs nolēmām izmantot mūsu ekonomiskās iestādes, lai vērstos pret ārvalstu bankām, kas ignorē noteiktos pasākumus cīņā pret naudas atmazgāšanu

un kļūst par kanāliem liela mēroga nelikumīgām darbībām, ieskaitot tās darbības, kas saistītas ar Ziemeļkorejas bruņošanās programmu un korupciju, saistītu ar nelikumīgām darbībām Krievijā un Ukrainā," paziņoja Mandelkere.

Neilgi pēc ministra vietnieces uzstāšanās ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (FinCEN) paziņoja, ka piedāvā noteikt sankcijas Latvijas komercbankai "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām. Sankcijas nozīmētu to, ka bankai vai tās vārdā būtu aizliegts atvērt vai uzturēt korespondentkontus ASV, kā arī būtu jāziņo par noteiktiem darījumiem.

Gadījumā, ja ASV nolems piemērot sankcijas "ABLV Bank", vienai no Latvijā lielākajām komercbankām būs slēgta piekļuve ASV finanšu sistēmai.

Ministra vietnieces runa kā ASV vēstījums Latvijai

ASV finanšu ministra vietnieces uzdevums nav vienkāršs – viņas kompetencē ir cīņa ar terorismu un finanšu izlūkošana, īpašu vērību pievēršot tiem, kas finansē teroristus, izplata masu iznīcināšanas ieročus, atmazgā naudu, nodarbojas ar narkobiznesu. Viņas uzmanības lokā ir arī citi draudi ASV nacionālajai drošībai.

Eng.lsm.lv atzīmē, ka ASV finanšu ministra vietnieces bezkompromisu runa prezentēta kā galvenā atskaite skaļajā pasākumā un nes skaidru vēstījumu Latvijai par to, ka

ASV nav noskaņotas paciest bankas, kas tiek turētas aizdomās par “ēnu kapitāla” legalizēšanu, pat tajās valstīs, ar kurām Vašingtonai ir labas attiecības.

Banka "ABLV Bank" grasās atspēkot apgalvojumus

Tikmēr "ABLV Bank" paziņojumā medijiem norāda, ka ASV ziņojumā par banku izmantota nepatiesa informācija un arī neesot ņemta vērā informācija par bankas pēdējos gados paveikto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

""ABLV Bank" uzsver, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus.

Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," norāda bankā.

"Mēs cieši sadarbojamies ar regulatoru, lai atklāti sniegtu visu nepieciešamo informāciju."

"ABLV Bank" uzsver, ka tā savā darbībā ievēro starptautiskās, tajā skaitā Latvijas un Eiropas Savienības likumus un prasības. "Pēdējo gadu laikā "ABLV Bank" ir pielikusi milzīgas pūles, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmas, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas riska un sankciju riska pārvaldīšanas jomā," norāda bankā.

Pēdējo divu gadu laikā banka ir veikusi vairākas neatkarīgas pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, tai skaitā sadarbībā ar ASV konsultantiem "Navigant Consulting" un "K2 Intelligence". Abu konsultantu ieteikumi ir izpildīti, atzīmē komercbankā.

Tāpat banka sadarbojas ar stratēģisko konsultantu no ASV "Financial Integrity Network" (FIN) atbilstības jautājumos par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu.

FKTK lietā sadarbojas ar ECB

Savukārt Latvijas finanšu tirgus uzraugs Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņoja, ka "FKTK ir veikusi attiecīgas uzraudzības darbības".

"FKTK vēlas uzsvērt, ka "ABLV Bank" turpina darbu un ir atbildīga par turpmāko risinājumu vadību, veicot attiecīgu saziņu un darbu ar paziņojuma autoriem. Banka ir tiesīga izteikt viedokli ASV pusei par šo paziņojumu 60 dienu laikā," norāda komisija.

FKTK atzīmē, ka bankai ir jāturpina iesāktais darbs un komunikācija ar klientiem, lai nodrošinātu tiem visu nepieciešamo informāciju un sniegtu nolīgtos pakalpojumus. Klientiem papildu informācijas saņemšanai ir jāvēršas bankā.

FKTK pašlaik iepazīstas ar šo paziņojumu pamatojošajiem dokumentiem, kā arī aktīvi sadarbojas ar Eiropas Centrālo banku, kuras tiešajā uzraudzībā atrodas šī Latvijas komercbanka.

KONTEKSTS:

FKTK pirms nepilniem diviem gadiem "ABLV Bank" piemēroja soda naudu 3,17 miljonu eiro apmērā. Tāpat finanšu tirgus uzraugs izteica brīdinājumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomu atbildīgajam bankas valdes loceklim Aleksandram Pāžem. 

Sods "ABLV Bank" piemērots saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā, kas saistīti, piemēram, ar aizdomīgu darījumu vai netipiski lielu darījumu uzraudzību. FKTK un banka šajā lietā panāca izlīgumu, kas ļāva bankai saņemt iespējami mazāko sodu – 3,17 miljonus eiro, kas atbilda 2,5% no bankas kopējiem gada ienākumiem.

"ABLV Bank" īpašnieki ir Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kuri piekto gadu pēc kārtas iekļuvuši Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās. Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem "ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn trešā ceturkšņa beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti