Dienas notikumu apskats

Dziesmu un deju svētku biļetes sāks tirgot sestdienas rītā

Dienas notikumu apskats

Zemgales apgabaltiesa atbrīvo apcietināto, atstādināto bērnunama "Līkumi" direktoru

„AB.LV” nākamnedēļ atlaidīs trešdaļu darbinieku; apturēti arī būvniecības projekti Skanstē

«ABLV Bank» likvidāciju vadīs tās meitasuzņēmumu vadītāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"ABLV Bank" vadība otrdien, 27. februārī, apstiprināja, ka bankas likvidācijas procesu vadīs maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers. Par likvidatoriem izraudzīti arī divu "ABLV Bank" grupas uzņēmumu vadītāji.

Kā otrdien, 27. februārī, skaidroja "ABLV Bank" vadība, galvenais kritērijs likvidatoru piesaistē bijusi kandidātu profesionalitāte.

"Tie ir eksperti finansēs, nekustamo īpašumu un jurisprudencē. Otrkārt, ir izvēlēta likvidatoru grupa, kas ir svarīgi koleģiālo lēmumu pieņemšanā un likvidācijas procesa objektīvai vadībai,"

sacīja "ABLV Bank" valdes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Reinfelds.

Divi no trim likvidatoriem gan ir cieši saistīti ar banku. Finansists Andris Kovaļčuks, kurš ilgu laiku darbojies nekustamo īpašumu nozarē, ir ABLV grupas uzņēmuma "New Hanza Capital" valdes priekšsēdētājs.

Savukārt finanšu konsultants Arvīds Kostomarovs vada "ABLV Bank" meitasuzņēmumu "ABLV Corporate Finance".

Trešais bankas likvidators –  maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers kopš 2012. gada darbojas privāti, bet karjeru sācis Andra Grūtupa birojā, kurā dažādās pozīcijās strādājis 18 gadus. Viņš ir arī politiski aktīvs – no Nacionālās apvienības saraksta pērn un 2013. gadā kandidējis pašvaldību, bet 2011. gadā – Saeimas vēlēšanās.

Tikmēr bankas vadība uzsver, ka tā darīja visu, kas tās spēkos, lai banku izglābtu.

"Mēs darījām visu, kas bija mūsu spēkos," – tā  par "ABLV Bank" situāciju, kas rezultējās ar lēmumu par pašlikvidāciju, otrdien, 27. februārī, sacīja bankas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis. Viņš uzsvēra, ka pašlikvidācijas procesā banka ir spējīga izpildīt visas saistības un klientu intereses tiks aizsargātas.

Pēc Eiropas Centrālās bankas lēmuma, kas iezīmēja bankas likvidāciju, neesot bijis citas izejas kā banku likvidēt pašiem. Atšķirībā no likvidācijas pašlikvidācijas gadījumā likvidatoru var izvēlēties banka pati.

"Zinot, kas Latvijā ir noticis ar uzņēmumiem, kur sākuši darboties maksātnespējas administratori vai likvidatori, mums bija jālemj, kā maksimāli savu uzņēmumu pasargāt," neslēpa Bernis. "Tāpēc tika pieņemts lēmums pašlikvidēties. Tas bija smagākais lēmums manā dzīvē, tas izdzēsa mūsu 25 gadu veikto darbu, un tas notika pusotras nedēļas laikā (..) Trešā lielākā Latvijas vietējā kapitāla banka tika izdzēsta no Latvijas kartes," atzina Bernis.

"Es apsolu, ka arī turpmāk ar vislielāko rūpību uzraudzīšu visu, kas attiecas uz likvidatora darbu, lai mēs godpilni un ar cieņu norēķinātos ar visiem klientiem, kreditoriem un bankas darbiniekiem," norādīja bankas padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs.

Tagad bankas izraudzītajiem likvidatoriem sadarbībā ar akcionāriem jāsagatavo likvidācijas plāns. Jau tagad bankas īpašnieki ir droši  - visas savas saistības pret kreditoriem spēs izpildīt. Smagi lēmumi gan jāpieņem saistībā darbiniekiem – jau nākamnedēļ tiks atlaisti 300 no 900 bankā un tās struktūrvienībās strādājošajiem.

Par reputācijas problēmām, kuru dēļ sākās bankas nedienas, no ABLV īpašniekiem joprojām jūtama norobežošanās. "Jūs noteikti man prasīsiet, vai es tagad darītu kaut ko citu, kaut ko citādi, lai tas nebūtu noticis - es ļoti daudz par to esmu pēdējās dienās domājis. Nevaru saprast, kā banka, kas ir saņēmusi tik nopietnus pārmetumus varēja šo 25 gadu laikā izaugt par vienu no vadošajām bankām, bet visā Baltijā," saka Bernis.

Bankas likvidatoriem arī uzdots atspēkot visus ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas izteiktos pārmetumus. Par nākotnes plāniem bankas īpašnieki nerunā, norādot, ka vispirms jātiek galā ar šo krīzi. "Es pateikšu, ka man bija viegli runāt ar regulatoru, man bija viegli runāt ar citām amatpersonām, man bija viegli runāt ar jums, man bija viegli runāt Frankfurtē, bet visgrūtākais man bija runāt ar saviem cilvēkiem ," saka Bernis.

Tagad tuvākajā dienās bankai jāiesniedz pašlikvidācijas plāns Finanšu un Kapitāla tirgus komisijā un komisijai 30 dienu laikā tas būs jāizvērtē. "Galvenokārt ir jālemj par to, vai banka spēs pildīt visas saistības pret klientiem un, ja mēs secināsim, ka tas tā ir, ka bankas finanšu stāvoklis joprojām ir tāds, ka viņi spēj segt šīs saistības, tad attiecīgi mēs tālāk rīkosimies, sūtot savu lēmuma projektu Eiropas centrālajai bankai jau par licences atsaukšanu šai bankai," norāda komisijas pārstāve Agnese Līcīte.

Teorētiski ir iespējams, ka pašlikvidācijas ceļu uzraugs neatbalsta. Tas būtu gadījumā, ja izrādītos, ka banka savas saistības tomēr nespēj segt. Taču pieejamie dati ļaujot secināt, ka šāds scenārijs ir mazticams.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.  Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank"  ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti