Panorāma

Steigs mazināt banku likvidatoru vai administratoru atlīdzību

Panorāma

"ABLV Bank" likvidēs meitasuzņēmumu vadītāji

"ABLV Bank" gaida FKTK lēmumus

Klientu un kreditoru interešu aizstāvībai «ABLV Bank» nolemj pašlikvidēties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) pieņemtu lēmumu par likvidācijas procesa uzsākšanu, AS "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce pirmdien pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju.

“Ņemot vērā līdz šim Latvijā notikušos maksātnespēju un likvidācijas procesus, uzskatām, ka tas ir pareizākais lēmums, kādu bija iespējams pieņemt pēc Eiropas Centrālās bankas paziņojuma par likvidācijas procesa uzsākšanu. Bankas finanšu stāvoklis ir teicams, tāpēc mums jārūpējas par katru klientu un viņa tiesību aizsargāšanu,“ paziņojumā medijiem pauda "ABLV" bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

“Lēmums ir ļoti smags, bet šajos apstākļos visatbilstošākais,” uzsvēra Ernests Bernis.

23.februārī Eiropas Centrālā banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt likvidācijas procesu, kas jāīsteno atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem.

Plašāku informāciju par šo lēmumu "ABLV Bank" pārstāvji plānojot sniegt otrdien, 27.februārī.

Likvidatoru ievēlēs bankas akcionāri

 Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu bankai piecu dienu laikā jāiesniedz lēmums Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) kopā ar pēdējo kredītiestādes pārskatu un ziņām par iespējamo likvidatoru.

Komisija 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemti visi dokumenti, pārbauda, vai banka spēj noteiktajā termiņā un pilnā apmērā izpildīt savas saistības pret kreditoriem, un iesniedz Eiropas Centrālajai bankai lēmuma projektu par bankas licences anulēšanu.

Artūrs Eglītis: Par “ABLV” pašlikvidāciju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kredītiestādes pašlikvidāciju veic akcionāru sapulces ievēlēts likvidators, kurš, pabeidzot kredītiestādes pašlikvidāciju, pieņem lēmumu par pašlikvidācijas pabeigšanu un iesniedz to FKTK.

Arī “ABLV” bankas pārstāvis Artūrs Eglītis Latvijas Radio sacīja, ka pirms 10 dienām banka bija plaukstošs uzņēmums, bet tagad jāpieņem šāds smags lēmums, lai maksimāli aizsargātu klientu un kreditoru intereses.

“Tam pamatā ir maksātnespējas un likvidācijas procesi, un mēs zinām, kādi tie ir bijuši,” sacīja Eglītis.

Viņš atzina, ka pēc Eiropas Centrālas bankas paziņojuma par likvidāciju bija jāpieņem kāds juridisks lēmums. Banka uzskata, ka tās finanšu stāvoklis ir teicams, un ar lēmumu par pašlikvidāciju, “mēs spēsim šādā veidā aizsargāt daudz labāk savus klientus un norēķināties ar visiem klientiem”, norādīja Eglītis.  

Latvijas Radio Ziņu dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka par vienu no likvidatoriem plāno iecelt zvērinātu advokātu, maksātnespējas procesa administratoru Elviju Vēberu, un kopumā plānots iecelt trīs likvidatorus.

FKTK pagaidām nav oficiāli informēta

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) preses pārstāve Ieva Upleja aģentūrai LETA sacīja, ka komisija pagaidām nav oficiāli saņēmusi informāciju par "ABLV Bank" akcionāru lēmumu, tādēļ nevar apstiprināt informāciju par bankas likvidācijas procesa uzsākšanu, līdz ar to nevar arī to komentēt.

Upleja otrdienas rītā intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina, ka pašlikvidācija ir viens no iespējamiem risinājumiem “ABLV Bank” gadījumā. Uzraugam gan agrā rītā aizvien nebija oficiāla informācija no bankas par šādu lēmumu.

Banku uzrauga pārstāve solīja, ka FKTK nevilcināsies nepieciešamajiem lēmumiem šajā procesā.

KONTEKSTS:

Bankas problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.

18.februārī Finanšu un kapitāla tirgus komisija pēc ECB instrukcijām uz laiku noteica “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, lai apturētu strauju līdzekļu aizplūšanu no bankas. 19.februārī  Latvijas Banka nolēma pret vērtspapīru ķīlu aizdot «ABLV Bank» 97,5 miljonus eiro, kas bija teju piecreiz mazāka summa par bankas lūgto.

22.februārī "ABLV Bank" vadība paziņoja, ka situāciju komercbankā ir izdevies stabilizēt un banka ir gatava maksājumu ierobežojumu atcelšanai, bet 23.februārī Latvijas Banka nolēma "ABLV Bank" pret vērtspapīru ķīlu aizdot vēl nepilnus 200 miljonus eiro.

Taču naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. ECB paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" atzina, ka FKTK lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process. 

Lai gan bankai noteikti ierobežojumi, FKTK 25.februārī paziņoja, ka lēmums par "ABLV Bank" likvidāciju nav dienaskārtībā, un tas ir tikai viens no ceļiem, jo aizvien ir iespējami vairāki turpmākās rīcības varianti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti