Banku uzraugs dod zaļo gaismu «ABLV Bank» pašlikvidācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome otrdien, 12.jūnijā, ārkārtas sēdē lēma atļaut AS “ABLV Bank” sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Par šādu FKTK lēmumu ir informēta Eiropas Centrālā banka (ECB), kura ir izvērtējusi uzraudzības aspektus.

ĪSUMĀ:

  • Pietiek resursu kreditoru prasību apmierināšanai
  • Bankas pašlikvidācijas procesu uzraudzīs FKTK 
  • FKTK izmaksas par procesa uzraudzību segs "ABLV Bank"
  • Nākamā fāze - detalizēta likvidācijas plāna izstrāde
  • Apstiprina visus četrus bankas likvidatorus
  • Tuvākajās dienās lūgs anulēt kredītiestādes licenci
  • Pēc tam pieņems otrās kārtas kreditoru prasījumus
  • Banka: Likvidācijas process varētu ilgt piecus gadus

 

Būs FKTK uzraudzība

FKTK secinājusi, ka "ABLV Bank" ir pietiekams aktīvu apmērs, lai apmierinātu visu kreditoru prasījumus. Banku uzraugs atļauj sākt pašlikvidācijas procesu, kurā turpmāku uzraudzību, nodrošinot kontroles mehānismus noziedzīgi iegūtu līdzekļu iespējamas legalizācijas novēršanā, veiks FKTK.  

 Banku uzraugs uzsvēra – nesankcionēta līdzekļu izmaksa netiks pieļauta.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš uzskata, ka kontrolēta pašlikvidācija būs tā likvidācijas metode, kas nodrošinās FKTK turpmāku iesaisti un nepieciešamības gadījumā arī ietekmi uz notiekošo bankas pašlikvidācijas procesu.

Šāds lēmums pieņemts, lai nebūtu bažu par kādām iespējamām negodprātīgām darbībām šajā procesā.

Tostarp plānots, ka atsevišķiem uzdevumiem piesaistīs FKTK konsultantus.

"FKTK uzraudzības [izmaksas] segs banka (..). Tā kontrole, kas bankā tiks veidota no iekšējiem novērotājiem un darba veicējiem, tie visi būs bankas izdevumi," sacīja Putniņš, gan atzīstot, ka pašlaik nevar pateikt bankas pašlikvidācijas uzraudzībai nepieciešamās summas.

Sekos detalizēts plāns

Putniņš medijiem arī norādīja, ka nākamā fāze ietvers detalizētu likvidācijas plāna izstrādi, kas notiks turpmākos 3-4 mēnešus.

"ABLV Bank" finanšu situācija šā gada 30.aprīlī

  • Likviditātes rādītājs vairāk nekā divas reizes pārsniedz minimālo līmeni: likviditātes rādītājs — 81,10% (minimālais līmenis 30%), kapitāla pietiekamības rādītājs 24,69% gandrīz 2,5 reizes pārsniedz minimālo līmeni — 11,5%.
  • Latvijas bankā atrodas gandrīz 1 miljards eiro  naudas līdzekļu.
  • Bankas peļņa pirmajos četros mēnešos bija 3,7 miljoni eiro.
  • Šā gada 30.aprīlī bankas aktīvu apjoms bija 2,40 miljardi eiro, noguldījumu apjoms bija 1,60 miljardi eiro, bet kredītportfelis — 828,3 miljoni eiro.
  • Bankas kapitāls un rezerves bija 351,7 miljoni eiro.

Avots: "ABLV Bank" 

Plānā līdz pēdējai detaļai tiks iezīmēts tas, kas notiks turpmākos bankas likvidācijas gados – “kurš ko darīs un kurš par ko atbildēs”. Līdz tam nekādi līdzekļi no bankas netiks izmaksāti.

Komisija apstiprinājusi visus četrus bankas likvidatorus, kas līdz ar pašlikvidācijas apstiprināšanu pārņems bankas vadības funkcijas. Bankas pašlikvidācijas procesu nodrošinās korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, zvērināti advokāti Elvijs Vēbers un Eva Berlaus.

"ABLV Bank" informē, ka likvidatoru atbalstam piesaistīti arī neatkarīgi eksperti un starptautiskā auditorkompānija "Ernst & Young", kuras sastāvā darbosies eksperti vismaz no piecām valstīm.

Nu jau bijušais bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis pauž prieku par FKTK lēmumu: "Pēc 25 gadu darba, kas tika veltīta šī uzņēmuma veidošanai, ir ļoti grūti teikt šos vārdus, taču esam gandarīti par pieņemto lēmumu. Tas ir labākais iespējamais risinājums šajā situācijā.

Vadību bankā pārņem zinoša, profesionāla un neatkarīga likvidatoru komanda, kas darīs visu, lai kreditoru prasības tiktu apmierinātas 100% apmērā.

Esam gandarīti, ka process notiks FKTK uzraudzībā, sadarbojoties ar starptautisku auditoru."

Kontaktā ar premjeru

Putniņš atzina, ka FKTK lēmums prasīja zināmu laiku, jo vajadzēja veikt pārbaudes un gūt pārliecību par to, ka banka ir maksātspējīga un ar pietiekamām rezervēm, kas nepieciešams bankas virzībai uz pašlikvidāciju.

FKTK izskatīja pašlikvidācijas plānu un visus "ABLV Bank" papildu iesniegtos dokumentus, tajā skaitā tie, kas atspoguļo bankas finanšu stāvokli, izvērtējot tās spēju noteiktā termiņā un pilnā apmērā izpildīt tās saistības pret saviem kreditoriem. Šajā izvērtēšanas mehānismā bija iesaistītas vairākas “ABLV Bank” uzraugošās institūcijas, kā arī neatkarīga zvērinātu revidentu komercsabiedrība, kas veica bankas aktīvu kvalitātes pārbaudi un pašlikvidācijas pieņēmumu izvērtējumu.

FKTK vadītājs atzīmēja, ka

viņš jautājumā par “ABLV Bank” pašlikvidācijas plānu bijis “kontaktā” ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (Zaļo un Zemnieku savienība).

“Mēs esam šo visu lietu diskutējuši, tas ir svarīgs jautājums,” teica Putniņš.

“Bet es nedomāju, ka tā ir kaut kāda atskaitīšanās vai mēs gaidījām atļauju vienai vai otrai savai darbībai, tā ir drīzāk sava lēmuma aizstāvēšana un paskaidrošana. Es uzskatu, ka tas nav nekas slikts, ja es kā komisijas vadītājs valdības vadītāju iepazīstinu ar pamatlietām,” klāstīja Putniņš.

Vai no politiķiem izskanējuši konkrētas norādes par vai pret bankas pašlikvidāciju, Putniņš neatbildēja, vien norādot, ka spiedienu nav jutis.

Anulēs bankas licenci

Tuvākajās dienās FKTK sagatavos lēmuma projektu par kredītiestādei izsniegtās licences anulēšanu un iesniegs to ECB. Trīs dienu laikā pēc licences anulēšanas bankas likvidācijas procesa īstenotājiem ir jāpublicē paziņojums par pašlikvidāciju "Latvijas Vēstnesī", kas savukārt būs sākums trīs mēnešu termiņam kreditoru prasību pieteikšanai. Kreditoru pieprasījumu pieņemšana sāksies trīs dienas pēc bankas licences anulēšanas.

Pēc kreditoru saraksta izveides turpināsies kreditoru naudas izmaksa, sākot ar tā dēvētās otrās kārtas kreditoriem.

Pirmās kārtas kreditoru prasības - par noguldījuma apmēru līdz 100 000 eiro naudas izmaksa jau ir nodrošināta no marta sākuma, izmaksājot to caur Noguldītāju garantiju fondu, informē "ABLV Bank".

Bankā norāda, ka pašlikvidācijas procesa mērķis ir apmierināt visu bankas kreditoru prasības un intereses 100% apmērā. Tā laikā "tiks īstenoti dažādi pasākumi, nodrošinot, ka "ABLV Bank" pilnā apmērā izpilda saistības pret visiem kreditoriem".

"ABLV Bank" paredz, ka līdz 2020.gada beigām būs izmaksāti ap 95% no visa noguldījumu apmēra, tai skaitā jau pārskaitītie līdzekļi likumā paredzētās garantētās atlīdzības segšanai. Atlikušo noguldījumu apmēru, kā arī citus kreditoru prasījumus, tai skaitā par obligācijām un pakārtotajām prasībām, plānots izmaksāt turpmākās likvidācijas gaitā.

"ABLV Bank" paredz, ka komercbankas likvidācijas process varētu ilgt aptuveni piecus gadus. 

FKTK norādīja, ka pirmajos mēnešos aktīva darbība izmaksu ziņā nenotiks. Tas nozīmē, ka tiem nepilniem četriem tūkstošiem “ABLV Bank” noguldītāju, kuru noguldījumi pārsniedza valsts garantētos simt tūkstošus eiro, atlikušo summu vēl nāksies pagaidīt. 

KONTEKSTS:

 "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Šāds solis sperts pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās.

"ABLV Bank" marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plāns paredz, ka likvidatoru komandas komitejas darbu uzraudzīs īpaši izveidota akcionāru pilnsapulces konsultatīvā komiteja. Tāpat visa informācija par likvidatoru pieņemtajiem lēmumiem regulāri tiktu sniegta FKTK, kas turpina bankas darbības uzraudzību.

FKTK iepriekš pieļāva, ka komisija lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu varētu paziņot līdz aprīļa beigām. Šis termiņš mainīts - lēmumu solīts paziņot maija pirmajā pusē. Vēlāk FKTK lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidāciju solīja pieņemt jūnijā. Komisijas vadītājs Putniņš iepriekš skaidroja, ka kavēšanās ar lēmumu notiek, jo jāizstrādā kontroles mehānisms, lai likvidācija notiktu droši. ASV finanšu tirgus uzraugs licis noprast, ka kontroli pār "ABLB Bank" likvidāciju būtu vēlams uzticēt FKTK.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti