Kultūras ziņas

Mežaparka estrādes pārbūvi cer pabeigt ātrāk

Kultūras ziņas

"Irānas konference" uz virtuālās skatuves

Atļauj nelielu kultūras pasākumu norisi

No 12. maija varēs notikt nelieli kultūras pasākumi, pakāpeniski atsāks darboties muzeji un bibliotēkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ministru kabinets lēmis no 12. maija atļaut publisku pasākumu, tostarp kultūras pasākumu organizēšanu gan iekštelpās, gan ārtelpās. Dalībnieku skaits tajos nedrīkstēs būt lielāks par 25 personām, bet ilgums iekštelpās organizētos pasākumos nedrīkstēs pārsniegt trīs stundas. Starp pasākuma dalībniekiem būs jānodrošina 2 metru distance, kā arī dezinfekcijas līdzekļu pieejamība pasākuma norises vietā, medijus informē Kultūras ministrijā.

Ar valdības rīkojumu noteikts arī tas, ka kultūras ministram dotas tiesības atbilstoši sanitārā protokola prasībām reglamentēt kārtību, kādā kultūras institūciju darbībā ievērojami sociālās un fiziskās distancēšanās pasākumi un pasākumu norises vietu dezinficēšanas prasību ievērošana, nodrošinot dezinfekcijas līdzekļu pieejamību roku dezinficēšanai arī pasākuma apmeklētājiem.

Tāpat noteikts, ka kultūras un izklaides vietas darbu var uzsākt ne agrāk kā pulksten 07.00 un beigt ne vēlāk kā pulksten 24.00.

“Ar savu distancēšanās darbu esam nopelnījuši atvieglojumus, un tas ir būtiski, lai soli pa solim atgrieztos arī kultūras dzīves asinsrite. Arī turpmāk viss ir mūsu pašu rokās - ievērot fiziskās distancēšanās un citus drošas sadzīves noteikumus būs primārais uzdevums, un esmu drošs, ka mūsu nozare to paveiks ļoti atbildīgi. Jau rītdien sāksim tikšanās ciklu ar kultūras organizāciju vadītājiem un pārstāvjiem, lai pārrunātu šodien valdības sēdē pieņemto ierobežojumu atcelšanu un darba organizāciju.

Ja mēneša laikā neradīsies epidemioloģiski šķēršļi, publisko pasākumu apmeklētāju skaits varēs tikt palielināts uz 50,”

akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Pirmās kultūras iestādes, kas pēc 12. maija pakāpeniski gatavojas atsākt darbību, ir muzeji, bibliotēkas, Nacionālais arhīvs un privātās kultūrvietas, tostarp kultūras pasākumi (piemēram, kino vai koncerti), ko iespējams baudīt, atrodoties autotransportā. Kultūras ministrija un tās iestādes ciešā sadarbībā ar Veselības ministriju izstrādājusi t.s. sanitāro protokolu, kas ar kultūras ministra rīkojumu tiks padarīts saistošs gan valsts un pašvaldību, gan privātajām kultūras institūcijām.

Muzeji, bibliotēkas un arhīvs darbību uzsāks pakāpeniski, kolīdz katra institūcija būs pilnībā spējīga izpildīt sanitārajā protokolā noteiktās prasības.

Par muzeju, bibliotēku un arhīva darba laiku aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi šo institūciju tīmekļvietnēs un sociālo mediju kontos. Muzeji durvis apmeklētājiem vērs, īstenojot informatīvu kampaņu, kuras ietvaros vienota satura un dizaina informatīvie materiāli uzrunās apmeklētājus, aicinot ievērot sanitārā protokola nosacījumus.

Tāpat valdībā 7. maijā apstiprināti grozījumi pašnodarbināto personu un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju dīkstāves pabalsta piešķiršanas nosacījumos, ar kuriem paredzēts pagarināt dīkstāves pabalsta periodu līdz šī gada 30. jūnijam.

KONTEKSTS:

Ārkārtējā situācija Latvijā Covid-19 dēļ pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - tai skaitā atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci. Ierobežojumu atvieglojumi stāsies spēkā no 12. maija.

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā, nosakot, ka mācības skolās notiks attālināti, tāpat kā iespēju robežās valsts un pašvaldību iestāžu darbs. Sākotnēji tika aizliegti publiskie pasākumi ar vairāk nekā 200 cilvēkiem. Dažas dienas vēlāk pulcēšanos ierobežoja līdz 50 cilvēku grupām, bet 29. martā valdība lēmusi, ka ārpus mājām vienkopus būs ļauts atrasties tikai 2 cilvēkiem vai arī vienas mājsaimniecības locekļiem un jāievēro 2 metru distance. Tāpat marta beigās nolemts, ka brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros var darboties tikai atsevišķi veikali.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Ārkārtējās situācijas laikā būtiski palielināja analīžu skaitu un iespējas, un kopumā līdz 8. maijam testēti vairāk nekā 73 000 cilvēku, atklājot 928 saslimšanas. Līdz 8. maijam Covid-19 Latvijā prasījis 18 cilvēku dzīvību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti