Pēcpusdiena

"Gaso" aicina nodot gāzes rādījumus klientu portālā vai ar īsziņu

Pēcpusdiena

Pasaules Dabas fonds meklē Klimata vēstnieku

Mūziķi un pasākumu organizētāji prasa valdībai atcelt Covid-19 ierobežojumus

Mūziķi un pasākumu rīkotāji prasa valdībai atcelt Covid-19 ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūziķi, producenti, pasākumu organizētāji un tehniskie nodrošinātāji vērsušies pie Ministru kabineta, pieprasot sekot kaimiņvalstu paraugam un atcelt Covid-19 ierobežojumus.

"L Tips Agency" vadītājs, pasākumu, koncertu un festivālu organizētājs Gints Putniņš paziņojumā medijiem uzsvēra, ka Covid-19 ierobežojumi vissmagāk skāruši nozares, kas saistītas ar pakalpojumu sniegšanu publiskajā vidē. Viņš skaidroja: "Protams, mēs saprotam un respektējam rūpes par visas sabiedrības veselību, tāpat izprotam arī ar Covid-19 pandēmiju saistītos procesus pasaulē, tomēr mums nav saprotams, kāpēc Latvijā visi lēmumi tiek pieņemti ar novēlošanos, tie tiek mainīti nevis pa dienām, bet stundām, savukārt uzņēmējiem, kas nodrošina publisku pasākumu norisi, mūziķiem, citiem radošajiem cilvēkiem brīžiem pat nav laika piemēroties, nerunājot nemaz par plānošanu ilgtermiņā.”

Putniņš atzīmēja, ka nozare šobrīd ir neziņā par to, kādi ierobežojumi būs spēkā pēc ārkārtējās situācijas beigām 28. februārī.

Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu pārstāvis Normunds Eilands savukārt akcentēja nozares redzējumu, ka Latvijai būtu jāseko kaimiņvalstu paraugam: “Kamēr mūsu kaimiņi un, nenoliegsim, arī nozares vissīvākie konkurenti lietuvieši un igauņi jau ir pieņēmuši lēmumu par ierobežojumu atcelšanu, tikmēr mēs zinām tikai to, ka "lemsim atkarībā no situācijas"... Kādas, atvainojiet, vēl situācijas ir jāgaida?"

Ilgtermiņa plānošana pasākumu nozarē ir sevišķi būtiska, uzsvēra "Kompānijas NA" vadītājs Aldis Janēvics: "Jebkurš pasākums, tā organizācija un tehniskais nodrošinājums nav vienas dienas "projekts", bet gan ilgstoši plānojams, menedžējams un tehniski organizējams. Tāpēc mēs – gan tehniķi, gan producenti, pasākumu organizētāji un, protams, mūziķi – nevaram tā vienkārši vienā dienā darīt šādi, bet nākamajā – citādi. Tas nav iespējams, līdz ar to prognozējamība un, kas sevišķi būtiski, atļauja strādāt brīdī, kad citās valstīs tāda jau ir dota, ir vitāli svarīga, lai nozare vispār funkcionētu, pelnītu un maksātu nodokļus valsts budžetā."

Mūziķis Dons, komentējot radošo cilvēku organizāciju, producentu, pasākumu organizētāju un tehniskā personāla uzņēmumu atklāto vēstuli valdībai, norādīja:

"Šobrīd var teikt bez aplinkiem: mēs vienkārši pieprasām atcelt visus ierobežojumus no 1. marta.

Un nevis tāpēc, ka tieši mums tā gribas, bet gan tāpēc, ka mēs vēlamies vienlīdzīgus noteikumus ar citām Eiropas Savienības valstīm. Un, protams, mūsu kaimiņiem.”

Atklāto vēstuli parakstījušās pasākumu nozares privātā sektora organizācijas, uzņēmumi un mākslinieki ir vienisprātis, ka nepieciešama ātra un ļoti konkrēta valdības rīcība: "Savā vēstulē mēs prasām sniegt skaidru un konkrētu atbildi par tālāko valdības rīcību, atceļot šobrīd noteiktos ierobežojumus. Jau divus gadus dažādo ierobežojumu dēļ mūsu visu pārstāvētajā nozarē saimnieciskā darbība faktiski ir slēgta, tāpēc mēs vairs nevaram atļauties gaidīt risinājumus, kurus raksturo frāze "izvērtēsim konkrētā brīža situāciju, tad lemsim"," visu nozares organizāciju un uzņēmumu kopējo viedokli pauda "L Tips Agency" vadītājs Gints Putniņš.

KONTEKSTS:

2021. gada rudenī Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot augstāko atzīmi, valdība līdz 11. janvārim izsludināja ārkārtējo situāciju, nosakot ierobežojumus ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Vēlāk, situācijai pasliktinoties, uz vairākām nedēļām tika ieviests "lokdauns" un mājsēde.

Beidzoties "lokdaunam", no 15. novembra iedzīvotāji brīvāk iepirkties, pulcēties un saņemt pakalpojumus var "zaļajā režīmā", proti, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, bet cilvēkiem bez sertifikāta jeb "sarkanajā režīmā" ir pieejams pakalpojumu minimums.

Tikmēr gada nogalē bažas sāka radīt Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība, kas vairākās valstīs novērota straujos tempos. Tāpēc ārkārtējo situāciju Latvijā pagarināja līdz 28. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti