Kas notiek ar “Jaunās Vienotības” finanšu skandāliem un partiju kontroli?

Arvils Ašeradens, Signe Jantone, Ineta Cīrule, Amīlija Raituma, Iveta Kažoka, Renārs Kadžulis, Gunārs Kūtris, Edgars Tavars

Jānis Domburs 24.aprīlis, trešdiena 21:15
Raksti
«Slēdzamas durvis ar kameru» un «ar kāju vēra kabinetus»: lauksaimnieka un Gerharda ķilda par minist...
«Slēdzamas durvis ar kameru» un «ar kāju vēra kabinetus»: lauksaimnieka un Gerharda ķilda par ministrijas vadību
Biedrība "Zemnieku saeima", kurā apvienojušies ap 800 biedru no dažādām lauksaimniecības nozarēm, jau iepriekš Zemkopības ministrijai pārmetuši, ka to vada nevis politiski ieceltais ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība (NA)), bet gan viņa biroja vadītājs, NA valdes loceklis Jānis Eglīts. "Gerharda kungs nav tas, kurš vada ministrijas darbu," jaunās valdības veidošanai veltītajā raidījumu ciklā "Kādai jābūt nākamajai valdībai?" pauda ''Zemnieku saeimas'' valdes loceklis Mārtiņš Trons, pārmetot  ministram nesarunāšanos ar zemniekiem un lauksaimniekiem.
«Mīcīšanās turpināsies, un tur neko novērst nevar» – Zanders raitu jaunās valdības veidošanu neprogn...
«Mīcīšanās turpināsies, un tur neko novērst nevar» – Zanders raitu jaunās valdības veidošanu neprognozē
Jaunās koalīcijas un tai sekojošās valdības veidošanā svarīgi būs vienoties ne tikai par galvenajiem uzdevumiem, bet arī par cilvēkiem, kuri ieņems vadošos amatus, – pēc kādiem kritērijiem viņus izvēlēsies un vai ministriju pārdale partiju starpā nekļūs par ierasto tirgošanos. Politikas zinātnes doktors Jānis Ikstens raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda šaubas, vai jaunās valdības tapšana principiāli atšķirsies no tā, kas Latvijas politikā bija redzama jau iepriekš. Arī publicists Māris Zanders bija skeptisks par jaunas politiskās kultūras aizsākšanu Latvijā un prognozēja, ka agrākās tradīcijas turpināsies.
Topošās koalīcijas partneri strīdas par «varas vertikāli» – Ašeradenam «pirmā dzirdēšana» par Smiltē...
Topošās koalīcijas partneri strīdas par «varas vertikāli» – Ašeradenam «pirmā dzirdēšana» par Smiltēna idejām
Partiju sarunās par nākamās valdības izveidi pagaidām ir iezīmētas tikai galvenās prioritātes, bet konkrētu priekšlikumu par reformām nav, ir tikai galvenās tēzes: izmaiņas enerģētikas politikā, klimata jautājumi, iekšējā un ārējā valsts drošība, ekonomikas izaugsme un izglītība, izriet no partiju pārstāvju paustā raidījumā "Kas notiek Latvijā?". Politologs Jānis Ikstens atzīmēja, ka partijām ir 4000 zīmju programmas, dažām arī kaut kas izvērstāks, taču normāli būtu, ja tās ietu uz vēlēšanām ar detalizētu sarakstu, kas patiešām dod pamatu diskusijām par reformu plusiem un mīnusiem.
Maz zinām par partneriem un intrigas ap integritāti - Ašeradens, Smiltēns un Zanders rēķina koalīcij...
Maz zinām par partneriem un intrigas ap integritāti - Ašeradens, Smiltēns un Zanders rēķina koalīcijas vienādojumu
Kopumā mēs diezgan piesardzīgi raugāmies uz to, kāda tā situācija var attīstīties. Pēc būtības, mums tad nāk iekšā koalīcijā divi jauni partneri, par kuriem mēs tiešām ļoti maz ko zinām," trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?", pamatojot 14. Saeimas vēlēšanu uzvarētāja – partiju apvienības "Jaunā Vienotība" vēlmi nākamajā valdības koalīcijā redzēt četrus politiskos spēkus, pauda apvienības valdes loceklis Arvils Ašeradens.
Aptaujā premjera kandidātu Lembergu vairāk atbalsta krievvalodīgie, Kariņu un Pabriku – turīgākie, P...
Aptaujā premjera kandidātu Lembergu vairāk atbalsta krievvalodīgie, Kariņu un Pabriku – turīgākie, Pīlēnu – kurzemnieki
Zaļo un Zemnieku savienības virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Aivaru Lembergu par pilnībā piemērotu vai drīzāk piemērotu valdības vadītāja amata pienākumu pildīšanai pārsvarā atzīst cilvēki, kas ģimenē runā krievu valodā un kuri savu ienākumu līmeni raksturo kā zemu un vidēji zemu. Tikmēr “Jaunās Vienotības” virzīto līdzšinējo premjeru Krišjāni Kariņu par piemērotu šim amatam biežāk uzskata tie, kas ģimenē runā latviešu valodā, publiskajā sektorā strādājošie un respondenti ar vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem. "Apvienotā saraksta" kandidātu, uzņēmēju Uldi Pīlēnu par piemērotu valdības vadītāja amatam salīdzinoši biežāk atzīst Kurzemē mītošie respondenti, taču starp populārāko sarakstu kandidātiem viņš izceļas ar to, ka lielai daļai aptaujāto bijis grūti pateikt, vai viņš ir piemērots vai nepiemērots Ministru prezidenta amatam.  
«Kara istaba» un zoodārzs: Rinkēviča, Smiltēna, Dzintara un Ņenaševas «par» un «pret» 3 vai 4 spēku...
«Kara istaba» un zoodārzs: Rinkēviča, Smiltēna, Dzintara un Ņenaševas «par» un «pret» 3 vai 4 spēku koalīciju
No 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem izriet, ka nākamo valdību varētu veidot trīs vai četri politiskie spēki. "Jaunā Vienotība", kas ir vēlēšanu uzvarētājs ar pārliecinošu balsu pārsvaru, koalīcijā vēlētos redzēt arī partiju "Progresīvie", jo šādā gadījumā Saeimā tai būtu 64 balsis, pretstatā 54, ja to veidotu tikai trīs politiskie spēki – "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība. Pretējās domās ir Nacionālā apvienība, kuras pārstāvis Raivis Dzintars piesauca salīdzinājumu ar pingvīniem un leduslāčiem, kuru ceļi nekrustojas. Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs cikla "Izvēlies nākotni" diskusijā par 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem nenoliedza, ka domstarpības pastāv, taču tikai divpusējās sarunās varēs noskaidrot, cik lielas un nepārvaramas tās ir.
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: Par piemērotākajiem premjera amatam atzīst Lembergu, Kariņu un Pabrik...
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: Par piemērotākajiem premjera amatam atzīst Lembergu, Kariņu un Pabriku
No divpadsmit populārāko politisko spēku pieteiktajiem kandidātiem  uz Ministru prezidenta amatu iedzīvotāji par piemērotākajiem valdības vadītāja amatam uzskata Zaļo un Zemnieku savienības virzīto Ventspils domes deputātu Aivaru Lembergu, līdzšinējo premjeru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") un līdzšinējo aizsardzības ministru Arti Pabriku, kura pārstāvētā "Attīstībai/Par!" 14. Saeimas vēlēšanās nespēja pārvarēt 5% barjeru. To liecina aptauja, kuru pēc raidījuma "Kas notiek Latvijā?" pasūtījuma veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu firma SKDS.
Dāsni apmaksātas partijas un «paņemt gastroenterologu» – Ikstens, Dimanta un Matīsa diskutē par prog...
Dāsni apmaksātas partijas un «paņemt gastroenterologu» – Ikstens, Dimanta un Matīsa diskutē par programmu gatavošanu
Tikai četrām no deviņām politiskajām partijām, kas saņem valsts budžeta finansējumu, ir izstrādātas tā dēvētās garās programmas, turklāt arī daļa no šīm programmām ir tapušas jau visai pasen. Uz to trešdien, 30. septembrī, raidījumā "Kas notiek Latvijā?" norādīja politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.
«Balsu makšķerēšana» vai «ideoloģiska pārliecība» – kādēļ partijas solījumos izceļ sociālekonomiskos...
«Balsu makšķerēšana» vai «ideoloģiska pārliecība» – kādēļ partijas solījumos izceļ sociālekonomiskos jautājumus
Liela daļa 14. Saeimas vēlēšanās startējošo politisko partiju savās programmās akcentē sociāli ekonomiskos jautājumus un tādējādi izvēlas ļoti drošu stratēģiju, redzot, "kur ir vēlētāju balsis", un to arī piedāvājot, raidījumā "Kas notiek Latvijā trīs dienas pirms 14. Saeimas vēlēšanām?" sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politikas zinātņu doktors, profesors Jānis Ikstens. Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš vērsa uzmanību uz vērā ņemamo atšķirību starp partiju vārdos solīto un līdz šim padarīto.