Kas notiek ar “Jaunās Vienotības” finanšu skandāliem un partiju kontroli?

Arvils Ašeradens, Signe Jantone, Ineta Cīrule, Amīlija Raituma, Iveta Kažoka, Renārs Kadžulis, Gunārs Kūtris, Edgars Tavars

Jānis Domburs 24.aprīlis, trešdiena 21:15
Raksti
Kam tiek valsts budžets? 710 miljoni no 2,2 miljardiem 2023.gada prioritātēm – neformālās koalīcijas...
Kam tiek valsts budžets? 710 miljoni no 2,2 miljardiem 2023.gada prioritātēm – neformālās koalīcijas diskusijās
"Tiek meklēts labākais sabalansēšanas modelis" – tā finanšu ministrs Arvils Ašeradens diskusijā "Kas notiek Latvijā?" dienu pēc 2023. gada valsts budžeta projekta apstiprināšanas Ministru kabinetā atbildēja uz jautājumu, kā koalīcija sadalīja 710 miljonus eiro tā dēvētajiem prioritārajiem pasākumiem. Resoru pieprasījumi pārsniedza 2,2 miljardus, un valdības sēdes protokolā teikts, ka lēmums pieņemts, "pamatojoties uz valdību veidojošo partiju pārstāvju diskusiju rezultātā panāktajām vienošanām". Taču papildu jautājumi politiķiem un amatpersonām atklāj neskaidrības gan par lēmumu, gan plānoto summu pamatotību.
«Varētu piekrist» vai nostrostē, ne palīdz: politiķi strīdas, kā Kariņš apsauca Meņģelsoni un kad ve...
«Varētu piekrist» vai nostrostē, ne palīdz: politiķi strīdas, kā Kariņš apsauca Meņģelsoni un kad veselībai būs 12%
Valdības sēdē otrdien, apspriežot valsts budžeta likumprojektu, veselības ministre Līga Meņģelsone uzskaitīja vairākas būtiskas pozīcijas, kurām budžetā naudas nav iedota vai iedota nepilnā apmērā, piemēram, onkoloģijā. Taču premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") viņu pārtrauca, mudinot vispirms veikt reformas, bet, ja ministre tām nav gatava, tad atstāt amatu. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji 1. marta  diskusijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" Kariņa izteikumus vērtēja dažādi – gan paužot izpratni par premjera rīcību, jo nav, kur ņemt papildu naudu, līdz pārmetumiem valdības vadītājam par uzbrukumu ministrei, nevis palīdzēšanu.
«Uztaisīt rullīti un palaist propagandas kanālos» – politologs Daugulis kritizē komunikāciju par šau...
«Uztaisīt rullīti un palaist propagandas kanālos» – politologs Daugulis kritizē komunikāciju par šaubīgajiem armijas iepirkumiem
"Tiklīdz mums pielīp klāt, ka zog, bet tā, ka apjomīgi, publiskajā telpā, politiskajā retorikā, propagandā vai kaut kur citur, – mēs jau to pēc tam noplēst nost nevaram, pat ja izvērtējot izrādīsies, ka tur viss bija kārtībā," kritizējot politiķu un Aizsardzības ministrijas komunikāciju situācijās, kad šaubas radījuši darījumi par vērienīgiem iepirkumiem armijas vajadzībām, trešdien diskusijā "Kas notiek Latvijā?" uzsvēra Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītājs Mārtiņš Daugulis.
Gads Ukrainas bēgļu uzņemšanā: Latvijā strādā vien katrs piektais, būtiski atpaliekam no kaimiņvalst...
Gads Ukrainas bēgļu uzņemšanā: Latvijā strādā vien katrs piektais, būtiski atpaliekam no kaimiņvalstīm
Pie aktiera un režisora Intara Rešetina divus mēnešos nodzīvoja Ukrainas bēgļu ģimene – divas sievietes un zēns. Ukrainietes ar izmitinātāju palīdzību atrada darbu un arī jaunu dzīvesvietu, raidījumā "Kas notiek Latvijā?" 22.februārī stāstīja Rešetins. Taču Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati rāda, ka uz 20. februārī kopējais strādājošo ukraiņu skaits bija 7738 cilvēki, kamēr, piemēram, Lietuvā strādā aptuveni 21 tūkstotis no kara tur patvērumu atradušo Ukrainas bēgļu.
«Apiet līdzīgi kā citus likumus» un «nav vietas naivumam»: kāpēc sankcijas un ētika nemazina Latvija...
«Apiet līdzīgi kā citus likumus» un «nav vietas naivumam»: kāpēc sankcijas un ētika nemazina Latvijas eksportu uz Krieviju
Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī Latvija vārdos allaž atbalstījusi plašas un stingras sankcijas pret Krieviju, taču ārējās tirdzniecības dati par 2022. gadu liecina, ka, arī karam sākoties, savstarpējā tirdzniecība starp Latviju un Krieviju nav apsīkusi. Vēl vairāk – straujais eksporta pieaugums atsevišķu NVS valstu virzienā vedina uz secinājumu, ka atrasti ceļi sankciju apiešanai. Šādu vērtējumu, komentējot importa un eksporta tendences, trešdien "Kas notiek Latvijā?" pauda ekonomikas un politikas lietpratēji.
«Burbuļi» un «latviešu valoda no katra gludekļa»: kurās Latvijas pašvaldībās ir visvairāk Krievijas...
«Burbuļi» un «latviešu valoda no katra gludekļa»: kurās Latvijas pašvaldībās ir visvairāk Krievijas pilsoņu
Trijās Latvijas valstspilsētās – Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē – Krievijas Federācijas pilsoņu skaits sasniedz 5% no iedzīvotāju kopskaita, bet Jūrmalā un galvaspilsētā Rīgā – 3% no iedzīvotāju kopskaita, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šajās pilsētās Krievijas pilsoņiem, kam, atbilstoši pērnruden pieņemtajām Imigrācijas likuma normām, līdz 1. septembrim ir jāapliecina savu valsts valodas prasmju atbilstība vismaz A2 līmenim, daudzos gadījumos latviešu valodas zināšanas ir ļoti vājas, viņi ir varējuši ilgstoši iztikt bez tām, pieļauj "Kas notiek Latvijā?" diskusijas dalībnieki.
Neattaisnosimies Eiropā vai izraidīsim kā afrikāņus: Kučinskis pret Dombravu par Krievijas pilsoņu g...
Neattaisnosimies Eiropā vai izraidīsim kā afrikāņus: Kučinskis pret Dombravu par Krievijas pilsoņu gaidāmo izraidīšanu
Ideja prasīt pamata latviešu valodas zināšanas un citas ar valsts drošību saistītās lietas no bijušajiem Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem, kuri dažādu iemeslu dēļ ir pieņēmuši Krievijas pilsonību, pie mums dzīvojot ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, ir pareiza, taču iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts") bažījas par tās izpildīšanas iespējām.  15. februāra raidījumā "Kas notiek Latvijā?" ministrs neslēpa bažas, ka, piemēram, izraidot šos cilvēkus, var ciest Latvijas reputācija.
«Ja Finanšu ministrija kopā ar premjeru nebūtu ultimatīvi» – varas partiju politiķiem domstarpības p...
«Ja Finanšu ministrija kopā ar premjeru nebūtu ultimatīvi» – varas partiju politiķiem domstarpības par budžeta deficītu
Lai gan valdība vienprātībā atbalstīja 2023. gada valsts budžeta projektu, šonedēļ to iesniedzot vērtēšanai Saeimā, 8. februāra raidījuma "Kas notiek Latvijā?" diskusijā starp koalīcijas politiķiem iezīmējās domstarpības. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens uzsvēra, ka budžets veidots sabanalsēts, jo joprojām esam "augstas nenoteiktības apstākļos", kamēr Nacionālo apvienību pārstāvošais Imants Parādnieks sacīja, ka valsts parāds varētu būt lielāks.
«Būs Saeimā interesanti skaidrot» – Ašeradens un Kučinskis par miljonu piešķīrumiem budžeta prioritā...
«Būs Saeimā interesanti skaidrot» – Ašeradens un Kučinskis par miljonu piešķīrumiem budžeta prioritātēm
Veidojot 2023. gada budžetu, ko finanšu ministrs Arvils Ašeradens ceturtdien iesniedza izskatīšanai Saeimā, valdošo partiju politiķi un valdība vienojušies par atbalstāmo budžeta prioritāšu sarakstu, kopējām un nozaru prioritātēm atvēlot simtos miljonu eiro mērāmas summas. Tomēr par šo summu pamatotību un arīdzan par principiem, kā izvērtēti šo vēl iepriekšējās valdības laikā tapušie pieprasījumi, skaidru atbilžu ministriem nav.
Sods sportā un vienīgā uguntiņa – Latvijas olimpiešu motīvi un emocijas par Krievijas atlētiem un ne...
Sods sportā un vienīgā uguntiņa – Latvijas olimpiešu motīvi un emocijas par Krievijas atlētiem un nepiedalīšanos olimpiādē
"Man Parīzes spēles šobrīd ir vienīgā uguntiņa, kas manī deg, lai es būtu sportā, jo es gribu darboties arī citās jomās, es gribu arī būt ar ģimeni un tamlīdzīgi. Šis ir vienīgais mans tāds pamatīgais mērķis, uz kuru es soli pa solim eju," tā, lūgta paust savas pārdomas par iespēju, ka Latvijas sportisti varētu nepiedalīties 2024. gada vasaras olimpiskajās spēlēs, ja starts tajās netiks liegts Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, trešdien "Kas notiek Latvijā?" pauda Latvijas Olimpiskās komitejas Atlētu komisijas vadītāja, vieglatlēte Gunta Vaičule.