Kas notiek ar “Jaunās Vienotības” finanšu skandāliem un partiju kontroli?

Arvils Ašeradens, Signe Jantone, Ineta Cīrule, Amīlija Raituma, Renārs Kadžulis, Gunārs Kūtris. Dalībnieku saraksts tiek papildināts.

Jānis Domburs 24.aprīlis, trešdiena 21:15
Raksti
Levits: vajag vēl četrus – demogrāfijas, digitalizācijas, augstākās izglītības un informatīvās telpa...
Levits: vajag vēl četrus – demogrāfijas, digitalizācijas, augstākās izglītības un informatīvās telpas – ministrus
Valsts prezidents Egils Levits uzskata, ka Latvijā ir vairākas jomas, kas nav nosegtas ar politiski atbildīgām amatpersonām, un viņš redz vismaz četras šādas sfēras, kurās līdzās ministram vajadzētu būt vēl vienai politiskai figūrai, kas var koordinēt attiecīgo jomu arī pārnozaru griezumā. Diskusijā "Kas notiek Latvijā?" prezidents minēja, ka īpaši ministri būtu nepieciešami digitalizācijas, demogrāfijas, zinātnes un augstākās izglītības, kā arī informatīvās telpas jomās.
«Ministru biedra» iedēstīšana un «politiķu pārošanās» – kā partijas un prezidents darina jauno koalī...
«Ministru biedra» iedēstīšana un «politiķu pārošanās» – kā partijas un prezidents darina jauno koalīciju
Valsts prezidenta Egila Levita  piedāvātās ministra biedra institūcijas izveide, kas šķiet tīkama "Apvienotajam sarakstam", var radīt apjukumu ierēdņos, it īpaši, ja ministrs un viņa biedrs pārstāv dažādas partijas, diskusijā "Kas notiek Latvijā?" sacīja  zvērināts advokāts, konstitucionālo un valsts tiesību lietpratējs Edgars Pastars. "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas deputāts Māris Kučinskis otrdien LTV "Rīta panorāmā" sacīja, ka pirms koalīcijas izveidošanas AS grib redzēt nākamā gada valsts budžeta projektu ar lielāku detalizāciju. Viņaprāt, sarunas noritētu raitāk, ja prezidents būtu oficiāli nominējis jaunās valdības vadītāju.
Nepamanītais Kariņš, dzīres budžetā, ministru biedri un politiskā cena: kas (ne)notika politiķu saru...
Nepamanītais Kariņš, dzīres budžetā, ministru biedri un politiskā cena: kas (ne)notika politiķu sarunās nedēļas nogalē
Nedēļas nogalē notikušajās potenciālo koalīcijas partneru neformālajās sarunās, kuras, pēc "Apvienotā saraksta" (AS) valdes locekļa Māra Kučinska teiktā, notikušas, "Jaunās Vienotības" līderim Krišjānim Kariņam klāt neesot, politiķiem izdevies vienoties par vairākiem jautājumiem, piemēram, Ministru kabineta komitejas sēžu atjaunošanu. Tomēr vienošanās par atbildības jomu sadali joprojām nav panākta – pēc iepazīšanās ar informāciju par nākamā gada budžetu "Apvienotā saraksta" skepse par piedāvājumu uzņemties atbildību par veselības aprūpes nozari nav mazinājusies.
Vēlme sarunāties, interešu līdzsvarošana, reformu fiskālais ietvars – kādas grūtības jāpārvar ceļā u...
Vēlme sarunāties, interešu līdzsvarošana, reformu fiskālais ietvars – kādas grūtības jāpārvar ceļā uz jauno valdību
Topošās koalīcijas partneru sadarbības memorandā iztrūkst sadaļas par darba organizāciju, bet pašu politiķu vidū, iespējams, arī vēlmes sarunāties, – tā pašreizējo strupceļu, kas iestājies valdības veidošanā, trešdien diskusijā "Kas notiek ar jaunās koalīcijas un valdības atbildības jomu sadali un deklarāciju?" raksturoja Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātes dekāns Gundars Bērziņš. Tikmēr Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks norādīja, ka, veidojot reformu plānus, jārēķinās arī ar fiskālo ietvaru, kas lielā mērā noteiks, ko ir un ko nav iespējams paveikt.  
«No veselības neviens nav ievēlēts» un «jābūt pacientu ministram» – Pīlēns un Ašeradens strīdas par...
«No veselības neviens nav ievēlēts» un «jābūt pacientu ministram» – Pīlēns un Ašeradens strīdas par ministru amatiem
Viens no domstarpību iemesliem, kas aizkavē jaunās valdības izveidi, ir potenciālo koalīcijas partneru dažādie skatījumi uz nozaru sadalījumu. "Apvienotais saraksts" (AS) nepiekrīt pašreizējā premjera Krišjāņa Kariņa piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam, AS uzticot Veselības ministriju, Zemkopības, Iekšlietu un Reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministriju vadību.
«JV nav 51 mandāts» un «pārsteidz tāda neprofesionalitāte» – Pīlēns un Ašeradens par Kariņa stilu va...
«JV nav 51 mandāts» un «pārsteidz tāda neprofesionalitāte» – Pīlēns un Ašeradens par Kariņa stilu valdības veidošanā
""Jaunajai Vienotībai" nav 51 mandāts, un tas tā kā būtu jāsaprot," trešdien diskusijā "Kas notiek ar jaunās koalīcijas un valdības atbildības jomu sadali un deklarāciju?", kritizējot "Jaunās Vienotības" līdera Krišjāņa Kariņa izraudzīto darba stilu jaunās valdības veidošanā, pauda "Apvienotā saraksta" līderis Uldis Pīlēns. Tikmēr "Jaunās Vienotības" valdes loceklis, Saeimas deputāts Arvils Ašeradens saka – nebijām gaidījuši tādu neprofesionalitāti.
Netipiski aktīvs, jūnijs nāk, simpātijas pret Kariņu – kādi ir Levita motīvi valdības tapšanā?
Netipiski aktīvs, jūnijs nāk, simpātijas pret Kariņu – kādi ir Levita motīvi valdības tapšanā?
Valsts prezidents Egils Levits pēc 14. Saeimas vēlēšanām ir demonstrējis sev neraksturīgu aktivitāti – uzrunā parlamentā mudinājis jaunos deputātus izlēmīgi rīkoties, lai pārvarētu Latvijas atpalicību, bet valdības veidošanas procesā īstenojis agrāk neierastu praksi, vispirms pieprasot valdības deklarāciju un tikai pēc tam solot nosaukt premjera kandidātu. Pirmdien rīkotajā diskusijā ""Kādai jābūt nākamajai valdībai?": kas notiek koalīcijā - vērtē politologi un žurnālisti" izskanēja atšķirīgas versijas un vērtējumi par prezidenta rīcības motīviem.
Putniņš,  Vitenbergs vai Mitrevics, Čakša vai Batņa, Tavars, Šmits vai Putra: kam pārdalīt ministru...
Putniņš, Vitenbergs vai Mitrevics, Čakša vai Batņa, Tavars, Šmits vai Putra: kam pārdalīt ministru amatus?
"Apvienotais saraksts" vēl nav teicis jāvārdu "Jaunās Vienotības" līdera Krišjāņa Kariņa piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam, tikmēr politisko procesu analizētāji un vērtētāji pirmdien diskusijā "Kādai jābūt nākamajai valdībai?": kas notiek koalīcijā - vērtē politologi un žurnālisti" jau iztirzāja gan šīs "pauzes" iemeslus, gan  vairākus iespējamos kandidātus uz dažādu ministru amatiem.
«Tur vispār ārprāts» un kur vajag «izrāvienu» – kā Saeimas deputāti izprot mudinājumu mainīt sklerot...
«Tur vispār ārprāts» un kur vajag «izrāvienu» – kā Saeimas deputāti izprot mudinājumu mainīt sklerotisko valdības struktūru
Iespējams, Latvijai būtu jāpārņem rietumvalstu prakse, kur nozaru ministriju uzskaitījums netiek nofiksēts Ministru kabineta iekārtas likumā un, veidojot valdību, tiek lemts par to, kādi ministru posteņi tiks veidoti, trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda vēlēšanu uzvarētāja – apvienības "Jaunā Vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis. Potenciālie "Jaunās Vienotības" koalīcijas partneri no "Apvienotā saraksta" uzskata – jāseko Valsts prezidenta Egila Levita mudinājumam un jāievieš speciālo ministru "portfeļi".
Laba zīme vai «viss ir nolemts»: kādēļ vairākums opozīcijas Saeimas prezidija vēlēšanās balsoja kopā...
Laba zīme vai «viss ir nolemts»: kādēļ vairākums opozīcijas Saeimas prezidija vēlēšanās balsoja kopā ar topošo koalīciju?
"Šis balsojums ir laba zīme, tā ir zīme par tādu iespējamu konstruktīvu sadarbību," tā, atbildot uz jautājumu, kā nākas, ka otrdien notikušajās Saeimas prezidija vēlēšanās par ievēlētājiem prezidija locekļiem balsoja ne vien potenciālie valdošās koalīcijas partneri no "Jaunās Vienotības" (JV), Nacionālās apvienības (NA) un "Apvienotā saraksta" (AS), bet arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), partijas "Latvija pirmajā vietā" un "Progresīvo" deputāti, trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).