Saeimā skatīs iedzīvotāju iniciatīvu nekavējoties palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstu

Saeima ceturtdien, 12. oktobrī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu, ar kuru tiek lūgts līdz 600 eiro palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstu.

Kolektīvo iesniegumu "Nekavējoties palielināt bērna piedzimšanas pabalstu un kopšanas pabalstu" portālā "Manabalss.lv" kopš maija beigām, kad tas publiskots, līdz septembra vidum parakstījuši 14 218 Latvijas pilsoņi.

Kā iniciatīvas autore norādīta Ramona Mālniece. Viņa norādījusi, ka šobrīd bērna piedzimšanas pabalsts Latvijā ir 421,17 eiro un tas nav mainījies kopš 2012. gada. Savukārt bērna kopšanas pabalsts ir 171 eiro, un arī tas kopš 2012. gada nav mainīts.

"Aicinu šos abus pabalstus pārskatīt un palielināt atbilstīgi reālajai ekonomiskajai situācijai valstī. Nav godīgi, ka cilvēks ir apzinīgi strādājis, pieņem lēmumu par ģimenes pieaugumu un bērna kopšanas laikā saņem mazākus ienākumus nekā tad, kad strādāja. Tādējādi ģimenes ar bērniem dzīvo nabadzīgāk," norādījusi iniciatīvas autore.

Viņa atsaucas arī uz sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" 2022. gadā veidotā projekta "Tautas ataudzes stratēģija ĢIMENE – LATVIJA – 2030 (2050)" aplēsēm, kur minēts, ka 2022. gadā bērna kopšanas pabalstam bija jābūt 427 eiro.

Labklājības ministrija piekrīt, ka valsts sociālie pabalsti jāpārskata regulāri, taču jāņem vērā arī valsts budžeta iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti