Ar izmaiņām virsstundu apmaksā un koplīgumos darba devēji aicina uzlabot uzņēmumu konkurētspēju

Darba devēji politiķus aicina ar likuma izmaiņām uzlabot Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, taču pret to asi iebilst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Tajā norādīja, ka darba devēju priekšlikumi paredz mazināt darbinieku tiesību aizsardzību standartus. 

Darba devēji aicina mainīt likumu un uzlabot uzņēmumu konkurētspēju; arodbiedrības iebilst
00:00 / 02:32
Lejuplādēt

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) rosinājusi mainīt Darba likumu, lai veicinātu uzņēmumu konkurētspēju.

Darba devēji norāda uz piecām prioritātēm – virsstundu apmaksa, dīkstāves regulējums, nepilnais summētais darba laiks, darba līguma uzteikšana un koplīguma regulējums.

Viens no priekšlikumiem ir samazināt virsstundu apmaksu darbiniekiem no 100% uz 50%, stāstīja konfederācijas darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš.

"Šobrīd Darba likums ir tik labvēlīgs darbiniekiem un garantijas un nodrošinājums, kas ir ietverts, – īsti labāk nekur nevar [būt]. Tās normas ir labvēlīgākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līmenī. Šobrīd mēs runājam par elastību un konkurētspēju," sacīja Pumpiņš.

Tāpat LDDK piedāvā mainīt koplīguma regulējumu tā, lai tā nepārslēgšanas gadījumā tas nepagarinās automātiski, jo tas dotu iespēju pārskatīt darbiniekiem piešķirtos labumus. Pret šiem priekšlikumiem asi iebilst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Viņuprāt, šādas izmaiņas varētu notikt tikai tad, ja Latvijā darbinieku atalgojums sāktu pietuvoties ES vidējam līmenim. 

Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns pauda: "Mēs savas prasības un nostāju stingri izteiksim un, ja valdība pēkšņi izšķirsies, ka viņa vēlas visas šīs grūtības atrisināt uz darbinieku rēķina, mēs esam gatavi dažādām formām, kā tam iebilst stingri un radikāli."

Juriste darba tiesību jautājumos Diāna Grīnberga piekrīt arodbiedrībām saistībā ar virsstundu samaksu. Viņa skaidroja, ka virsstundas nedrīkst būt norma, tomēr bieži vien darba devēji šo problēmu nerisina un darbinieki tās strādā, lai piepelnītos. Grīnberga skaidroja, ka tad arī darbiniekam ir tiesības saņemt 100% apmaksu.

"Savukārt darba koplīgums ir tas, kas uzlabo darbinieka tiesisko stāvokli. Un, ja kaut kādā mirklī darba devējs ir varējis piedāvāt darbiniekam kaut ko labāku, tad darba devējam ir jābūt tiesībām pārskatīt koplīgumu," atzīmēja Grīnberga.

Darba devēji un arodbiedrības trešdien tiksies ar topošo valdības vadītāju Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"), lai pārrunātu būtiskos jautājumus valdības deklarācijā, tostarp arī iespējamās izmaiņas Darba likumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti