Ieva Puķe

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Krievijas pilsoņu interese par Latvijas pilsonību pērn dubultojusies
Krievijas pilsoņu interese par Latvijas pilsonību pērn dubultojusies
Krievijas uzsāktais karš Ukrainā radījis ne tikai ukraiņu bēgļu, bet arī ievērojamu agresorvalsts iedzīvotāju emigrācijas vilni, un arīdzan mainījis nostāju pret savu dzimteni daudziem Krievijas pilsoņiem, kas gadiem ilgi dzīvo Latvijā. Viņu vēlme iegūt Latvijas pilsonību ir manāmi palielinājusies.
Mākslas akadēmijā studentu mākslas tirdziņš «JAUNmarka» pulcē ap 200 dalībnieku
(papildināts)
Mākslas akadēmijā studentu mākslas tirdziņš «JAUNmarka» pulcē ap 200 dalībnieku (papildināts)
Sestdien, 17. decembrī, apmeklētājiem atvērts viens no populārākajiem Ziemassvētku tirdziņiem – Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstāde-pārdošana, ko agrāk sauca par “Jarmarku”, bet tagad nosaukums ir “JAUNmarka”. Divus gadus tā nenotika pandēmijas dēļ, bet šogad pulcējusi ap 200 dalībnieku. Pirmajā nedēļā "JAUNmarkas" vieskuratore ir Linda Leen.
Saldus novada biedrības rūpju lokā – ukraiņu bērni Latvijā un arī kara izpostītajā Ukrainā
Saldus novada biedrības rūpju lokā – ukraiņu bērni Latvijā un arī kara izpostītajā Ukrainā
Ukrainas kara bēgļiem šogad aktīvi palīgā devušās Latvijas nevalstiskās organizācijas un biedrības, kam jau iepriekš bija uzkrāta pieredze, atbalstot cilvēkus, kas nonākuši grūtībās. Viena no tām – "Mūsu ligzda" Saldus novada Ezerē. Biedrības vadītāja Raina Boguža ir mamma pieciem bērniem un vecmāmiņa pieciem mazbērniem, bet tagad viņas rūpju lokā nonākuši arī ukraiņu bērni Latvijā un pat bērni kara izpostītajā Ukrainā.
TV «Doždj» neizslēdz atgriešanos apraidē Latvijā; strādā pie pārkāpumu novēršanas
(papildināts)
TV «Doždj» neizslēdz atgriešanos apraidē Latvijā; strādā pie pārkāpumu novēršanas (papildināts)
Latvijā strādājošais Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls TV "Rain" ("Doždj"), kam Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šonedēļ anulēja apraides atļauju, pamatojot to ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai, neizslēdz atgriešanos apraidē Latvijā un patlaban strādā pie pieļauto pārkāpumu novēršanas. Tas izriet no "Doždj" galvenā redaktora Tihona Dzjadko teiktā preses konferencē piektdien, 9. decembrī.
Baltijas Mediju izcilības centrs: TV «Doždj» licences atņemšana bez diskusijas ir satraucoša
Baltijas Mediju izcilības centrs: TV «Doždj» licences atņemšana bez diskusijas ir satraucoša
"Tā ir ļoti satraucoša situācija, ka tik īsā laikā vienam medijam var atņemt licenci," to preses konferencē piektdien, 9. decembrī, sacīja Baltijas mediju izcilības centra vadītāja Gunta Sloga, vērtējot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu anulēt apraides atļauju Latvijā strādājošajai Krievijas neatkarīgajai televīzijas (TV) programmai "TV Rain" ("Дождь"/"Doždj").
Cilvēks ziņu virsrakstos – «Doždj» galvenais redaktors Tihons Dzjadko
Cilvēks ziņu virsrakstos – «Doždj» galvenais redaktors Tihons Dzjadko
Pēc tam, kad Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šonedēļ atņēma apraides atļauju Krievijas neatkarīgajam televīzijas kanālam TV "Rain", kas plašāk pazīstams ar nosaukumu "Doždj", Latvijas Radio ierakstu sērijā "Cilvēks ziņu virsrakstos" sarunājās un centās izzināt "Doždj" galveno redaktoru Tihonu Dzjadko.
Saeimā spriež par sabiedrisko mediju apvienošanu un finansējumu
Saeimā spriež par sabiedrisko mediju apvienošanu un finansējumu
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sāk iztirzāt sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) – attīstības stratēģiju. Komisijas sēdē deputāti tika iepazīstināti ar Latvijas sabiedrisko mediju apvienošanās plāniem. Tēma nav atraujama no jautājuma, kas ir aktuāls jau tagad, – par šo mediju finansējumu.
Kāpēc franču žurnālistiem svarīga Latvija? Saruna ar Francijas žurnālistikas balvas žūrijas vadītāju...
Kāpēc franču žurnālistiem svarīga Latvija? Saruna ar Francijas žurnālistikas balvas žūrijas vadītāju Ervē Brusini
Pirmdienas vakarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā savas valsts prestižāko mediju – Albēra Londra – balvu saņēma Francijas žurnālisti. Kāpēc Londra balvu šogad pasniedz Latvijā, ko Francijā domā par mūsu valsti, – to pirms apbalvošanas ceremonijas Latvijas Radio stāstīja balvas žūrijas priekšsēdētājs, bijušais žurnālists Ervē Brusini. 
Svarīgāko apbalvojumu Francijas žurnālistiem pasniedz Latvijā
Svarīgāko apbalvojumu Francijas žurnālistiem pasniedz Latvijā
Šovakar Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apbalvos pagājušā gada veiksmīgākos Francijas žurnālistus trīs kategorijās: drukātie mediji, audiovizuālie mediji un dokumentālās grāmatas. 1933. gadā dibināto Albēra Londra (Albert Londres) balvu ik pa laikam pasniedz ārpus Francijas – valstīs, kas izpelnījušās ievērību ģeopolitiskās situācijas vai svarīgu notikumu dēļ.
Krievu valodu kā svešvalodu mazākumtautību skolās varēs mācīt paaugstinātā līmenī
Krievu valodu kā svešvalodu mazākumtautību skolās varēs mācīt paaugstinātā līmenī
Nākamgad mazākumtautību skolās 1., 4. un 7. klases skolēni pāries uz programmu, ko apgūst parastajās skolās. Tādējādi 4. klases skolēniem būs jāsāk apgūt otrā svešvaloda, kas iepriekš mazākumtautību skolās nebija. Bērni kā otro svešvalodu pašlaik varēs apgūt arī krievu valodu, un skolotāji varēs pielāgot mācības skolēnu valodas prasmes līmenim, mācot valodu paaugstinātā līmenī, ja tā ir dzimtā.
Vaira Vīķe-Freiberga: Demokrātija ir kā trenēts suns, kas jāuzrauga
Vaira Vīķe-Freiberga: Demokrātija ir kā trenēts suns, kas jāuzrauga
Sestā Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga amatu atstāja jau pirms 15 gadiem, taču svarīgos brīžos ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā mērogā arvien vēl liela vērtība ir viņas viedoklim. Kā pirms valsts svētkiem un 1. decembrī gaidāmās 85. jubilejas klājas eksprezidentei, uz Īvandi pie Kuldīgas raudzīt devās Latvijas Radio korespondente Ieva Puķe.
Operators – pirmā kinematogrāfiskā profesija. Mikam Zvirbulim – 85
Operators – pirmā kinematogrāfiskā profesija. Mikam Zvirbulim – 85
"Kārkli pelēkie zied", "Es visu atceros, Ričard!" ("Akmens un šķembas"), "Četri balti krekli" ("Elpojiet dziļi"), "Klāvs – Mārtiņa dēls", "Tauriņdeja", "Mans draugs – nenopietns cilvēks", "Dāvanas pa telefonu", "Tās dullās Paulīnes dēļ", "Akmeņainais ceļš", "Carmen Horrendum" – tieši ar Mika Zvirbuļa kameras redzējumu šajās un virknē citu filmu daudziem no mums asociējas Latvijas kino tēls.
Trīs desmitgades bez «bojevikiem». Par kinoteātri «K.Suns» stāsta tā izveidotāji Aīda un Juris Zvied...
Trīs desmitgades bez «bojevikiem». Par kinoteātri «K.Suns» stāsta tā izveidotāji Aīda un Juris Zviedri
Novembrī un decembrī 30. jubileju svin vecākais Rīgas mazais kinoteātris "K.Suns", kuru tikpat ilgu laiku vada Aīda un Juris Zviedri. "Ar sākotnējo repertuāra izvēli esam pieradinājuši skatītāju, ka tie, kas grib redzēt Holivudas grāvējfilmas, vienkārši pie mums nenāk. Tiešām reizēm ir bijis, kad liekas: nu labi, paņemsim kārtīgu bojeviku un drusku papelnīsim naudu. Bet mūsu skatītājs uz bojevikiem nenāk!" smej kinoteātra izveidotāji.
Vai pāragri atvadāmies no populārās Rīgas kultūrvietas – Kaņepes Kultūras centra?
Vai pāragri atvadāmies no populārās Rīgas kultūrvietas – Kaņepes Kultūras centra?
Sācies 2011. gadā kā teātra festivāla "Homo Novus" mājvieta, 10 gados Kaņepes Kultūras centrs (KKC) ieguva svarīgu vietu Rīgas laikmetīgās kultūras ainavā. Šeit piedzima "Kino Bize" un tika izsapņots festivāls "Komēta", līdz pandēmijai ik dienu viesus gaidīja koncerti, diskusijas un sabiedriskas akcijas. Oktobra beigās, slēdzot KKC pagaidu mītni, bāru "Diagonāle", un nespējot atsākt darbību savās telpās, sociālos tīklus saviļņoja jautājums: vai tās ir daudzu mīlētās iestādes beigas?
Latvijā notiek jauno mediju talantu nometne, kuras konceptu pārņēmusi arī Somija
Latvijā notiek jauno mediju talantu nometne, kuras konceptu pārņēmusi arī Somija
Kamēr vidusskolēni šonedēļ bauda brīvlaiku, daļa viņu vienaudžu mācību pauzi izmanto aktivitātēm, kas varētu būt noderīgas nākotnē, piemēram, nometnē "Young Media Sharks" jeb "Jaunās mediju haizivis", kas no otrdienas līdz sestdienai risinās Ogres pusē. Šīs nometnes konceptu pārņēmusi arī Somija.
Dabas muzeja izstādē aplūkojamas ap 100 ķirbju šķirnes
Dabas muzeja izstādē aplūkojamas ap 100 ķirbju šķirnes
Latvijas Nacionālajā dabas muzejā apskatāma ķirbju izstāde ar nosaukumu "Ķirbji un citas lielas ogas", ko jau 26 gadus organizē dārzkopības entuziastu klubs "Tomāts". Līdz nedēļas beigām muzejā būs redzamas aptuveni 100 ķirbju šķirnes, Latvijas Radio sola kluba vadītāja Sarma Žarčinska.
Arheologi izrakumos Vecrīgā atrod unikālas liecības par Rīgas pirmsākumiem
(papildināts)
Arheologi izrakumos Vecrīgā atrod unikālas liecības par Rīgas pirmsākumiem (papildināts)
Arheoloģiskās izpētes laikā topošās Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietas, Mārstaļu ielā 6, iepriekš neapbūvētajā iekšpagalmā tika atklātas labi saglabājušās liecības par Rīgas pirmsākumiem – 12. līdz 14. gadsimtu, proti, gandrīz divu metru dziļumā uziets pilnīgi neskarts arheoloģiskais kultūrslānis ar astoņām dažādām kārtām, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd