Trīs desmitgades bez «bojevikiem». Par kinoteātri «K.Suns» stāsta tā izveidotāji Aīda un Juris Zviedri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Novembrī un decembrī 30. jubileju svin vecākais Rīgas mazais kinoteātris "K.Suns", kuru tikpat ilgu laiku vada Aīda un Juris Zviedri. "Ar sākotnējo repertuāra izvēli esam pieradinājuši skatītāju, ka tie, kas grib redzēt Holivudas grāvējfilmas, vienkārši pie mums nenāk. Tiešām reizēm ir bijis, kad liekas: nu labi, paņemsim kārtīgu bojeviku un drusku papelnīsim naudu. Bet mūsu skatītājs uz bojevikiem nenāk!" smej kinoteātra izveidotāji.

Kinogalerija «K.Suns» – trīs dekādes bez «bojevikiem». Par kinoteātri stāsta tā izveidotāji Aīda un Juris Zviedri
00:00 / 06:04
Lejuplādēt

"K.Sunim" ir savi lojāli skatītāji. Kā Laura un Ilze, kuras uz Signes Baumanes animācijas filmu "Mans laulību projekts'' atnākušās darba dienas pēcpusdienā, lai varētu apsēsties mīļākajās vietās, pēdējā rindā vidū. Abas ir animatores, piedalījušās arī Signes Baumanes filmu tapšanā. Bet šim kinoteātrim uzticīgas no laikiem, kad to vēl sauca "Kinogalerija", un kad tas atradās Vecrīgā, Jaunielā 24. Skatītājas atzīst:

"Šādi mazi nišas teātri, – forši, ka viņi ir. Lielie kinoteātri ir kā lielveikalu preces, šis ir kā mājās cepta smalkmaizīte."

Nosaukumu "Kinogalerija" kinoteātra "K.Suns" izveidotāji Aīda un Juris Zviedri paturējuši savam ģimenes uzņēmumam. Viņi tikko saņēma Rīgas Starptautiskā kinofestivāla balvu par mākslas un avangarda kino ainavas kopšanu jau 30 gadu garumā. Savu pirmo kinoteātri 1992. gadā izveidoja Rīgas Kinoamatieru kluba ēkā, kur abi pirms tam bija tehniskie darbinieki.

Ieva Puķe: Vai atceraties, kurā datumā bija pirmais seanss un kas tā bija par filmu?

Juris Zviedris: Vai atceries? Es noteikti neatceros. Grūti.

Aīda Zviedre: Sākumā jau mēs tikai trīs dienas nedēļā rādījām filmas. Kad aizgāja visas tās lietas, tad katru pirmdienu bija franču kino klubs, britu kino klubs arī bija.

Juris Zviedris: Tie bija laiki, kad bija kritis dzelzs priekšskars. Interneta nebija, videomagnetafoni bija liels retums, DVD nebija. Bija VHS kasetes labākajā gadījumā, un cilvēki neko nebija redzējuši. Tad atnāca Gētes institūts uz Latviju, Britu padome. Ziemeļvalstu birojs ļoti enerģiski ienāca ar savām kultūras programmām, un mēs bijām vieta, kur varēja rādīt šīs filmas. Ar Gētes institūtu strādājām – vācu mēmā kino klasika, 30. gadu klasika, Hercogs Verners, Fasbinders… Viss tas jau ir izrādīts. Kaut gan ir izaugusi jauna paaudze un var rādīt atkal.

Kinogalerijas "K.Suns" dibinātāji Juris un Aīda Zviedri
Kinogalerijas "K.Suns" dibinātāji Juris un Aīda Zviedri

Uz tagadējo ēku "Berga bazārā" kinoteātris pārcēlās 2003. gadā. Pirms viņiem šeit bija darbojies Augusta Sukuta izveidotais kinoteātris "Andalūzijas suns", to pārņēma Holivudas filmu izplatītājs "Baltic Cinemas", kas savukārt aizgāja uz plašākām telpām un tagad ir pazīstams kā kinoteātris "Forum Cinemas". Bet Aīdas un Jura Zviedru mazais kinoteātris joprojām rāda nekomerciālo Eiropas kino, arī jaunākās latviešu filmas. Juris Zviedris gan neslēpj – pandēmija varēja arī pielikt punktu "K.Suns" pastāvēšanai.

Juris Zviedris: Pašlaik, kad mēs runājam, ir skatītāju pieplūdums. Varbūt tādēļ, ka ir daudzas jaunas latviešu filmas, tikko pie mums bija arī labi apmeklēti Rīgas kinofestivāla seansi. Bet vasara un pats rudens sākums tiešām bija ļoti kritisks, un tas nav tikai mūsu kinoteātrim, tā ir vispārēja tendence.

Ieva Puķe: Es arī sēdēju seansā, kur bijām tikai pieci skatītāji. Cik skatītājiem jābūt, lai seanss būtu rentabls?

Juris Zviedris: Mēs tādās kategorijās nerēķinām. Šo cenšamies kompensēt ar zāles izīrēšanu, mums notiek teātra izrādes, pasākumi.

Kinogalerija "K.Suns" ir ''Europa Cinemas'' tīkla biedri. Tas ir Eiropas kinoteātru tīkls, no Latvijas tajā ir visi Elizabetes ielas kinoteātri – "Kino Bize", "Splendid Palace" un "K.Suns". Tīklam var pievienoties jebkurš kinoteātris, galvenais noteikums – ir jābūt noteiktam procentam Eiropas filmu. Ja šos kritērijus izpilda, var saņemt nelielu finansiālu atbalstu no Eiropas Komisijas.

"Ar sākotnējo repertuāra izvēli esam pieradinājuši skatītāju, ka tie, kas grib redzēt Holivudas grāvējfilmas, vienkārši pie mums nenāk. Tiešām reizēm ir bijis, kad liekas: nu labi, paņemsim kārtīgu bojeviku un drusku papelnīsim naudu. Bet mūsu skatītājs uz bojevikiem nenāk!" smej Zviedri.

Kinoteātris "K.Suns" regulāri piedāvā arī filmas par brīvu. Jau 10 gadus tradīcija ir Ziemassvētku un Lieldienu bezmaksas kinoseansi bērniem ar vecākiem, kur finansējumu piesaista, rakstot projektus Valsts kultūrkapitāla fondam un Rīgas domei. Tuvākais bezmaksas pasākums būs Eiropas mākslas kino diena 13. novembrī, tai atbalstu sniegs Norvēģijas vēstniecība Latvijā.

Mazajos kinoteātros ir nākotne, apgalvo Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa: "Arthouse kinoteātri strādā ar kino kā ar gabaldarbu, ar katru filmu atsevišķi, to apmīļojot un izlolojot. Šī ir tā pareizā attieksme, kas cilvēkus piesaista šajā laikmetā, kad kino var skatīties dažādās straumēšanas platformās un pat telefonā. Lai ietu uz kinoteātri, cilvēkiem vajag īpašu iemeslu. Kinogalerija "K.Suns" jau sen ir uztvērusi nepieciešamību personiski uzrunāt katru skatītāju."

Nav iespējams izmērīt ietekmi, kāda šajos 30 gados Aīdas un Jura Zviedru kinoteātrim ir bijusi uz skatītājiem. Viens no viņiem ir Māris Prombergs, kurš uz "Kinogaleriju" Jaunielā bērnībā nāca līdzi mammai, bet nu pats vada mazo kinoteātri "Kino Bize" Elizabetes ielā. Viņu Zviedri ar lepnumu nosauc par savu audzēkni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti