Henrieta Verhoustinska

LTV Kultūras raidījumu redakcija

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Man ir avantūrista daba. Saruna ar režisoru un producentu Andreju Ēķi
Man ir avantūrista daba. Saruna ar režisoru un producentu Andreju Ēķi
"Reiz, kad Latvijas kino tēvam Augustam Sukutam uzdeva jautājumu, kas ir laba filma, viņš teica tā: laba filma ir tā, pēc kuras skatītājs saka – es smējos un raudāju," atziņu, kurai pats piekrīt "par visiem simts", citē režisors Andrejs Ēķis. Nule ceļu pie skatītājiem sākusi viņa režisētā daudzsēriju mākslas filma "Dumpis" – par filmas tapšanu un par savu ceļu no dižpārdokļu producenta līdz komēdiju un nu – arī drāmas – režisora amatam Ēķis stāsta sarunā LTV raidījumā "Kultūrdeva".
Dzejnieks ir empāts. Stāsta Guntars Godiņš un Madara Gruntmane
Dzejnieks ir empāts. Stāsta Guntars Godiņš un Madara Gruntmane
"Man jau liekas, ka tajā brīdī, kad autors uzraksta dzejoli, tas vairs viņam nepieder, tas sāk dzīvot savu dzīvi. Tas sāk dzīvot savu dzīvi arī atdzejotāja galvā, pirms tiek pārtulkots, atdzejots," LTV raidījumā "Kultūrdeva" par dzeju, atdzeju un starptautisko dzejas festivālu "Page Break", kas aprīļa beigās noritēs Jelgavā, stāsta tā dalībnieki Madara Gruntmane un Guntars Godiņš. 
Neļaut nokaut sevī mīlestību. Saruna ar aktieriem Ievu Segliņu un Arturu Krūzkopu
Neļaut nokaut sevī mīlestību. Saruna ar aktieriem Ievu Segliņu un Arturu Krūzkopu
"Man likās, ka šai baiļu pasaulei, kurā mēs šodien dzīvojam, kurā dzīvoja cilvēki arī tad, kad Bulgakovs rakstīja, ir jāliek pretī kaut kas jaudīgāks. Nav tā, ka Margarita ir pilnīgi bezbailīga, bet viņa sevi provocē būt bezbailīgai. Nenogurstoši provocē sevi just empātiju, līdzpārdzīvojumu, neļaut nokaut sevī mīlestību," LTV raidījumā "Kultūrdeva" par Margaritas lomu Dailes teātra izrādē "Meistars un Margarita" stāsta aktrise Ieva Segliņa.
Vēsture atkārtojas. Saruna ar filmas «Marijas klusums» režisoru Dāvi Sīmani
Vēsture atkārtojas. Saruna ar filmas «Marijas klusums» režisoru Dāvi Sīmani
"Visu nelaimju pamats ir tajā, ka cilvēki redz pasauli tikai vienā noteiktā veidā un tulko to tikai no vienas perspektīvas," sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" teic mākslas zinātņu doktors, Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors, kinorežisors Dāvis Sīmanis, kura jaunākā filma "Marijas klusums" nesen sākusi ceļu pie Latvijas skatītājiem.
Deja sākas ar skatienu. Saruna ar horeogrāfi Dagmāru Bārbali
Deja sākas ar skatienu. Saruna ar horeogrāfi Dagmāru Bārbali
"Deja – tā nav tikai kustība. Ja dejotājs tikai kustas, tad tā drīzāk dēvējama par vingrošanu. Ja gribi, lai dejo tava dvēsele un tu pacelies spārnos, tev jāiekustina kaut kas sevī iekšā esošs. Vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir skatoties otram acīs," raidījumā "Kultūrdeva" stāsta Dagmāra Bārbale – horeogrāfe, deju pedagoģe un dejas ansambļa "Vektors", kam aprīlī tiks atzīmēta sešdesmit piecu gadu jubileja, mākslinieciskā vadītāja.
Tulkot sapņus – viens no aktiera darbiem. Saruna ar JRT aktieri Gundaru Āboliņu
Tulkot sapņus – viens no aktiera darbiem. Saruna ar JRT aktieri Gundaru Āboliņu
"Aktieris jau būtībā arī ir tulks. Viņš tulko dramaturga, režisora ieceres skatuviskā valodā, izlaižot caur sevi. Jebkurā variantā tā ir interpretācija vai tulkojums. Nu un tulkot sapņus, tas ir viens no aktiera darbiem, cik daudz labu ideju nav nosapņots..." sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" pauda Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Gundars Āboliņš. 
Atsacīties no liekā. Saruna ar mākslinieci Sandru Krastiņu
Atsacīties no liekā. Saruna ar mākslinieci Sandru Krastiņu
Izstāžu zālē "Zuzeum" šobrīd aplūkojama izstāde "Kur lai paslēpjās?" kurā izstādīti latviešu mākslinieku radītie darbi laika periodā no 1945. līdz 1990. gadam. Raidījumā "Kultūrdeva" viesojas izstādes kuratore Sandra Krastiņa, daudziem pazīstama arī kā viena no mākslas grupas "Maigās svārstības" dalībniecēm. Viņa uzsver, ka mākslai nav tikai dekoratīva funkcija, "māksla mums liek domāt par dzīvi. Par to, kāda ir dzīve varas apstākļos".
Teātris ir laiks, nevis kāda īpašums. Saruna ar Liepājas teātra jauno māksliniecisko vadītāju Valter...
Teātris ir laiks, nevis kāda īpašums. Saruna ar Liepājas teātra jauno māksliniecisko vadītāju Valteru Sīli
"Tas ir ļoti labs jautājums – cik cilvēki patiesībā grib būt laimīgi, vai viņi drīzāk grib uzvarēt, būt pārāki. Tas bieži ir jautājums, vai laime vispār ir mūsu ikdienas prioritātēs?" LTV raidījumā "Kultūrdeva" pārdomās par šobrīd aktuālajiem jautājumiem dalās režisors un Liepājas teātra mākslinieciskais vadītājs Valters Sīlis.
Arī mazais var būt liels. Kultūras notikumu izlase šonedēļ
Arī mazais var būt liels. Kultūras notikumu izlase šonedēļ
Pavasarim iestājoties, sabiedrisko mediju balvas žūrijas locekles, "Kultūrdevas" vadītājas Henrietas Verhoustinskas skatiens meklē kultūras notikumus ārpus Rīgas. To vidū ir gan izrāde, gan izstāde, gan ģeogrāfijai nepiesaistīta grāmata.
Cilvēki dzīvo tajā pasaulē, kuru viņi redz. Saruna ar filozofi Skaidrīti Lasmani
Cilvēki dzīvo tajā pasaulē, kuru viņi redz. Saruna ar filozofi Skaidrīti Lasmani
"[Cilvēki] dzīvo tajā pasaulē, kuru viņi redz. Ja mēs viņiem rādām vairāk negatīvo, tad viņi domā, ka dzīvo šajā negatīvajā, ļaunajā pasaulē, bet tā gluži nav, jo ir arī daudz laba," LTV raidījumā "Kultūrdeva" par šim laikam raksturīgo informācijas, sociālo tīklu un attēlu patēriņu spriež filozofe Skaidrīte Lasmane.
«Kultūra ir rupors – mēs sakām un mūs sadzird.» Saruna ar folkloristu Artūru Uškānu un dzejnieci San...
«Kultūra ir rupors – mēs sakām un mūs sadzird.» Saruna ar folkloristu Artūru Uškānu un dzejnieci Sandru Ratnieci
Folklorists un mūziķis Artūrs Uškāns un dzejniece Sandra Ratniece ir daļa no apvienības "Tekstūra", un abus saista neparasts literārais projekts "Dzejas detektīvi". Grāmatu "Dzejas detektīvi", kas apvieno latviešu autoru prozas un dzejas darbus, kā arī muzikālos etnodžeza projektu un leģendāro jauno dzejnieku nometni "Aicinājums" mākslinieki apsprieda Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva".
Jāraksta tā, lai iet caur sirdi. Jubilejas saruna ar komponistu Rihardu Dubru
Jāraksta tā, lai iet caur sirdi. Jubilejas saruna ar komponistu Rihardu Dubru
Sakrālās mūzikas komponistam un mūzikas pedagogam Rihardam Dubram šomēnes aprit sešdesmit gadu. Raidījumā "Kultūrdeva" jubilārs stāsta par to, kāpēc visa mūzika ir garīga un kāpēc jāpriecājas par modernismu, kā arī dalās atmiņās par skolotāju Ādolfu Skulti un to, kādēļ neizdevās pabeigt sava pasniedzēja 10. simfoniju.
Diena, kad uzrakstījām «Hollow», bija ļoti īpaša. Saruna ar mūziķi Donu
Diena, kad uzrakstījām «Hollow», bija ļoti īpaša. Saruna ar mūziķi Donu
Mūziķis Artūrs Šingirejs jeb Dons pārstāvēs Latviju šī gada Eirovīzijā ar savu jaunāko veikumu – dziesmu "Hollow", un viņa darbs "Lauzto šķēpu karaļvalsts" atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu. Mūziķis arī nupat pabeidzis darbu pie jauna mūzikas albuma "Laiks", kas tapis sadarbībā ar ļoti daudziem mūziķiem no visas pasaules. 
«Autoram ir svarīgi, ka viņš nav viens». Saruna ar rakstniecēm Evitu Hofmani un Dženu Andersoni
«Autoram ir svarīgi, ka viņš nav viens». Saruna ar rakstniecēm Evitu Hofmani un Dženu Andersoni
Latvijas literatūrā strauji ienākušas rakstnieces Evita Hofmane un Džena Andersone, kuras rakstīšanai pievērsušās pēc Latvijas Rakstnieku savienības "Literārās akadēmijas" absolvēšanas. Par viņu jaunākajiem darbiem – stāstu krājumu "Krīta apļi" un romānu "Simulacra" –, kā arī par to, kā nodarbošanās ar literatūru maina dzīvi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" sarunājās rakstnieces Evita Hofmane un Džena Andersone.
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītā...
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītāju Tarmo Peltokoski
"Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga, tāpēc ar lepnumu atskaņošu latviešu mūziku arī citās valstīs," Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" teic 23 gadus vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski, kurš, sākot ar 2022./2023. gada koncertsezonu, ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.
Nostalģija pēc krievu kultūras Nacionālajā teātrī? Aktieri Lūriņa un Dombrovskis par Pīteru Penu, Kr...
Nostalģija pēc krievu kultūras Nacionālajā teātrī? Aktieri Lūriņa un Dombrovskis par Pīteru Penu, Krimovu un kritiku
"Manuprāt, trakākais ir ieņemt tādu ļoti, ļoti striktu, kategorisku nostāju un teikt – es pat neiešu skatīties," teic Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa sarunā par izrādi "Pīters Pens. Sindroms", tās tapšanas procesu, režisora autoritāti un krievu dzejniekam Aleksandram Puškinam atvēlēto vietu uz Latvijas teātra skatuves.
«Vecākiem «Zelta sietiņš» nozīmē otru darbu» – par dejdara darbu visa mūža garumā stāsta horeogrāfes...
«Vecākiem «Zelta sietiņš» nozīmē otru darbu» – par dejdara darbu visa mūža garumā stāsta horeogrāfes Baiba Šteina un Dace Adviljone
"Tā arī ir svētlaime, ka tu redzi, ka no tā mazā ķipara ir izaudzis kaut kas skaists," par pedagoģes darbu 65 gadu garumā Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" stāsta horeogrāfe un pedagoģe Baiba Šteina. Daces Adviljones un Baibas Šteinas vadītais deju kolektīvs "Zelta sietiņš" šogad svin 65. jubileju, to kolektīvs atzīmēs, izdejojot koncertus visa gada garumā.
Diriģents Kaspars Putniņš: Latvijā mēs diemžēl ārkārtīgi graužam viens otru
Diriģents Kaspars Putniņš: Latvijā mēs diemžēl ārkārtīgi graužam viens otru
"Man šķiet, ka veiksmīgas sabiedrības – un igauņi šajā ziņā tiešām ir prasmīgāki – prot vairāk relativizēt, prot vairāk uzklausīt, labāk sarunāties un nokļūt pie tādiem draudzīgākiem risinājumiem, kas ir visiem patīkamāki," salīdzinot Latvijas un Igaunijas dziesmu svētku tradīcijas un arī pašas šo valstu sabiedrības, LTV raidījumā "Kultūrdeva" spriež diriģents Kaspars Putniņš.
Cik ilgi dzīvo viena kinolente? Kinofotofonodokumentu arhīvam – 60
Cik ilgi dzīvo viena kinolente? Kinofotofonodokumentu arhīvam – 60
"Arhīvistu darbs ļoti lielā mērā ir dzīvot mākslai, jo tas, ko mēs darām kinofotofonodokumentu arhīvā –, tie lielākoties ir mākslas darbi," atzīmē Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva Dokumentu digitalizācijas nodaļas vadītājs Rūdolfs Henčels.
Bez ētikas par mākslinieku nevar kļūt. Saruna ar režisori Indru Rogu
Bez ētikas par mākslinieku nevar kļūt. Saruna ar režisori Indru Rogu
"Varbūt arī tas ir mans patoss, ka es gribu šo profesiju atgriezt mākslai. Es negribu, lai mēs esam izpildītāji, negribu, lai esam tikai izklaidētāji… Jo tad cilvēks un viņa personība tiek atdots tukšgaitai," LTV raidījumā "Kultūrdeva" savos novērojumos un atmiņās dalās Indra Roga, kura teātra mākslas pasauli  iepazinusi no visām pusēm – kā aktrise, režisore un asociētā profesore Latvijas Kultūras akadēmijā.
Viss foršākais vēl tikai priekšā. Ko nākotnē sola Vagonu zāle un galerija «Look»?
Viss foršākais vēl tikai priekšā. Ko nākotnē sola Vagonu zāle un galerija «Look»?
Attīstoties un mainoties Latvijas kultūrvidei, parādās arī jaunas un jaunas vietas, kurās mākslas un mūzikas interesentu priekam savus darbus izrāda gan vietējie un plaukstošie talanti, gan pasaulē jau atzīti un slaveni profesionāļi. Katrai no šīm kultūrtelpām ir sava noskaņa, publika, mērķi un sasniegumi. Par divām šādām vietām – Vagonu zāli un laikmetīgās mākslas galeriju "Look", – LTV raidījumā "Kultūrdeva" stāsta to vadītāji Jānis Jansons un Raivis Alksnis.
Nacionālās operas un baleta direktors Egils Siliņš: Šī gada apmeklējums ir apskaužami labs
Nacionālās operas un baleta direktors Egils Siliņš: Šī gada apmeklējums ir apskaužami labs
"Mūsu šī gada apmeklējums ir tiešām apskaužami labs, zāles apmeklētāju skaits ir vairāk nekā 90%. Šie ieņēmumi izkūp lielās inflācijas dēļ, jo mēs esam spiesti komunālos maksājumus un elektrību segt paši, diemžēl šeit nav valsts atbalsta. Ja mājās var kādā istabā izslēgt gaismu, tad uz skatuves visiem prožektoriem jābūt iedegtiem. Ja ir auksts ārā, tad mums ir jāsilda, lai skatītājs nevilktu vilnas jaku," LTV raidījumā "Kultūrdeva" atzīmē latviešu basbaritons Egils Siliņš, kurš jau piecus gadus ir Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktors.
Buršanās, mūzika un apokaliptiskas noskaņas pirms Ziemassvētkiem
Buršanās, mūzika un apokaliptiskas noskaņas pirms Ziemassvētkiem
Ziemassvētku laiks vedina gan uz mūzikas baudīšanu, gan tautas tradīcijās balstītu buršanos, gan neparastu, brīnumam līdzīgu izstāžu apmeklēšanu. Raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska atradusi šim laikam piemērotu grāmatu, operu, koncertu un izstādi.
LNSO direktore Lūkina: Cīņā par mūziķu algām daudz kas ir panākts
LNSO direktore Lūkina: Cīņā par mūziķu algām daudz kas ir panākts
Latvijas mūzikas profesionālie kolektīvi uzstājas pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs un iegūst prestižas balvas, sadarbībā ar ārzemju mūziķiem un diriģentiem top dažādi ieraksti, tomēr atalgojuma ziņā Latvija atpaliek jau pat Baltijas valstu kontekstā. "Mūziķi nav padevušies un tāpēc snieguši mazāk kvalitatīvus priekšnesumus, un nu ir nācis tas brīdis, kad mēs tiešām varam teikt, ka daudz kas ir panākts," par iegūto papildu finansējumu valsts dibināto teātru, koru, orķestru, cirka, operas un baleta darbinieku atalgojumu palielināšanai Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" stāsta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore un Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas vadītāja Indra Lūkina.
Piefiksēt mūziku un paaudzi. Saruna par «Jersika Records» izloloto džeza ierakstu izlasi
Piefiksēt mūziku un paaudzi. Saruna par «Jersika Records» izloloto džeza ierakstu izlasi
"Mēs esam piefiksējuši laiku, piefiksējuši to, kas notiek ne tikai ar mūziku, bet ar telpu, aplausiem," par plati "Live at the M​/​Darbn​ī​ca vol​.​1", kurā apkopoti dažādu Latvijas mūziķu koncerti, stāsta izdevniecības "Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" Ameriks tostarp atklāj vairāk par pārsteidzoši lielo "Jersika Records" šā gada veikumu, savukārt Latvijas Radio bigbenda direktors Dāvis Jurka aktualizē sasāpējušo mūziķu atalgojuma tēmu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd