Henrieta Verhoustinska

LTV Kultūras raidījumu redakcija

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Brīnumu gaidās. Kultūras notikumu izlase svētku laikam
Brīnumu gaidās. Kultūras notikumu izlase svētku laikam
Katra gada nogale pienāk brīnumu gaidās. Šos brīnumus cenšas sagādāt koncertu un svētku pasākumu rīkotāji visā Latvijā. Teātra kritiķe un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska apkopojusi dažus pārsteigumus sološus un svētku sajūtu radošus notikumus.
Ir gaismai spēks, kas tumsai nav. Saruna ar Vairu Vīķi-Freibergu
Ir gaismai spēks, kas tumsai nav. Saruna ar Vairu Vīķi-Freibergu
"Strādāt pie savas sapratnes ir mūža darbs, mūžīgā izaugsme, ar ko mums jārēķinās, ja negribam kā piepes izkalst un iesūnoties paši savā garīgajā dzīvē un attīstībā. Garīgai attīstībai, manuprāt, jāturpinās līdz mūža galam, līdz pēdējai elpai; ja viņa apstājas, jūsu mūžs tikpat kā vairs neeksistē," raidījumā "Kultūrdeva" pauž Vaira Vīķe-Freiberga, bijusī Latvijas Valsts prezidente, psiholoģijas doktore, folkloras un literatūras zinātniece, kura pēc savas cienījamās jubilejas turpina darboties pētniecībā un seko aktuālajai situācijai pasaules politikā.
Šūpuļdziesma mieram. Ukraiņu–latviešu grupa «Shakima Trio» iepazīstina ar jauno albumu
Šūpuļdziesma mieram. Ukraiņu–latviešu grupa «Shakima Trio» iepazīstina ar jauno albumu
"Kā šodien vispār izskaidrot bērniem, kā tas ir iespējams, kas notiek Ukrainā, tā vardarbība... Ko var darīt lietas labā? Sen, pirms simt, varbūt tūkstoš gadiem jau tas bija jādara – vairāk jādzied bērniem šūpuļdziesmas. Visā pasaulē. Šūpuļdziesmas ir sirsnības, labestības un mierinājuma nesējas," saka producents un basģitārists Ainārs Majors. Viņš kopā ar ģitāristu Jāni Ruņģi un ukraiņu dziedātāju un vijolnieci Šakimu Garunts radījuši muzikālu apvienību "Shakima Trio". Apvienība izpilda dažādu etnomūziku un izdevusi albumu "Vysoko".
Latviešu mūzika kā misija. Saruna ar Latvijas Radio kora galveno diriģentu Sigvardu Kļavu
Latviešu mūzika kā misija. Saruna ar Latvijas Radio kora galveno diriģentu Sigvardu Kļavu
"Šodienas kora mūzika ir tā, par kuru, man liekas, mēs tiešām varam lepoties. Nav daudz zemes pasaulē, kur laikmetīgo mūziku tik ārkārtīgi daudz patērē, cilvēki nāk uz koncertiem, un tā ir ārkārtīgi vajadzīga sajūta," saka diriģents Sigvards Kļava. Jau trīsdesmit gadus vada Latvijas Radio kori, un šogad ar Jubilejas mesu tika svinēta kora astoņdesmitgade. Par laika zīmēm, kora bieži vien pārsteidzošajām, augstvērtīgajām un starptautiski novērtētajām mākslinieciskajām izpausmēm, koru kultūras daudzpusīgajām ietekmēm saruna ar Sigvardu Kļavu raidījumā "Kultūrdeva".
Ekstrēmais teātris. Kā remonta un birokrātijas sarežģījumus pārvar Valmieras Drāmas teātris
Ekstrēmais teātris. Kā remonta un birokrātijas sarežģījumus pārvar Valmieras Drāmas teātris
"Mums 2023. gada septembrī ir simtgade. Kad ''[Valsts] nekustamajiem īpašumiem'' saku: bet ko tad man darīt ar šo simtgadi? Viņi saka: nu svinēsiet simtu pirmo. Tas ir tas, ko biroju cilvēki, ierēdņi savā galvā nekad nevar salikt kopā, ka ir tās emocionālās lietas," remontdarbu emocionālo pusi raksturo Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze. Kaut arī teātra ēka jau daudzus mēnešus ir remontā, teātris šogad nebeidz pārsteigt un iepriecināt ar spēcīgiem iestudējumiem, saņemtas vairākas "Spēlmaņu nakts" nominācijas un balvas.
Ziemassvētki bez piparkūkām un biezajiem džemperiem. Par filmu «Ziemassvētki džungļos» stāsta veidot...
Ziemassvētki bez piparkūkām un biezajiem džemperiem. Par filmu «Ziemassvētki džungļos» stāsta veidotāji
"Ziemassvētki var būt arī bez tiem atribūtiem, pie kuriem mēs esam pieraduši: sniegs un eglīte, un piparkūkas, un biezie džemperi. Svarīgākais ir tas, kas notiek ar cilvēkiem. Man personīgi Ziemassvētki droši vien, lai cik tas triviāli neizklausītos, bet tas tiešām ir laiks, kad vismaz censties apstādināt to ikdienas darbu skrējienu un pārdomāt lietas, un satikties ar cilvēkiem," saka filmas "Ziemassvētki džungļos" producents Roberts Vinovskis. Filma divus gadus gaidījusi savu tikšanos ar skatītajiem Latvijā, nule piedzīvojusi pirmizrādi. Kā raidījumā "Kultūrdeva" atzīst aktrise Elizabete Liepa, "Ziemassvētkus tu varētu svinēt okeāna vidū, džungļos, kosmosā, galvenais ir tā sajūta, ko tu radi ar tuvākajiem cilvēkiem".
Paulas ceļš: stāstīt, lai dzīvotu
Paulas ceļš: stāstīt, lai dzīvotu
Filmas autori par Paulas Tisenkopfas cīņu ar krūts vēzi uzzināja viņas izstādē "Paštrokšņi" Laubes namā. Izstāde bija īsts mākslas fakts, drosmīgs pavisam jaunas sievietes stāsts par sevis apjēgsmi slimībā, par mēģinājumu to pārvarēt un tikt galā ar jauno dzīves realitāti. Dzima ideja par filmas veidošanu. 
Pamājot sveicienu teātrim. Režisora Vara Braslas skatuves ceļš
Pamājot sveicienu teātrim. Režisora Vara Braslas skatuves ceļš
Filma "Kā tev klājas, Vari?" dokumentē režisora Vara Braslas izrādes "Es neesmu klaviernieks" mēģinājumus un pirmizrādi Valmieras Drāmas teātrī.

Varis Brasla ir izlēmis, ka "Es neesmu klaviernieks" būs viņa pēdējā izrāde. Lugu ir uzrakstījis režisora senais domubiedrs Alvis Lapiņš, un tā vēsta par komponista Emīla Dārziņa dzīvi un plaģiāta skandālu. Notiek izrādes mēģinājumi, Varis Brasla kopā ar aktieriem Mārtiņu Meieru (Emīls Dārziņš), Diānu Kristu Stafecku, Ievu Puķi, Krišjāni Salmiņu, Tālivaldi Lasmani un citiem uzmanīgi taustās pēc lomu kodola. Savus negaidītus akcentus stāstā saliek Covid-19 pandēmija. Mēģinājumu process mijas ar Braslas un Lapiņa sarunām režisora un viņa sievas, aktrises Vizmas Kalmes mājās.
 
Mirkļa un atklāsmes brīnums. Pie skatītājiem dodas Aigara Graubas filma «Circenīša Ziemassvētki»
Mirkļa un atklāsmes brīnums. Pie skatītājiem dodas Aigara Graubas filma «Circenīša Ziemassvētki»
"Tā režisoru paaudze, kas reizē ar mani ienāca, mums tomēr Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas bija tādas puslegālas. Lai arī tā bija daļa no mūsu dzīves, viņa bija tāda pieklusināta, vairāk tāda nezināma," to, kādēļ līdz šim Latvijas kino tik maz Ziemassvētku stāstu, raidījumā "Kultūrdeva" skaidro režisors un mūziķis Aigars Grauba. 17. novembrī ceļu pie skatītājiem uzsāk viņa režisētā ģimenes spēlfilma "Circenīša Ziemassvētki". 
Pasauļu satikšanās. Grupa «Raxtu raxti» svin 10 gadu jubileju
Pasauļu satikšanās. Grupa «Raxtu raxti» svin 10 gadu jubileju
"Tuvojas Latvijas dzimšanas diena, un [tā] ir jāsvin, un jāsvin brīvība, kas mums ir dota, iespēja dzīvot šeit brīvā Latvijā," uzsver grupas "Raxtu raxti" mūziķi Kristīne Kārkle-Kalniņa un Marts Kristians Kalniņš. Šogad grupa atzīmē 10 gadu jubileju un 18. novembrī jau tradicionāli tiksies ar klausītājiem lielkoncertā.
Ģimene un pasaules ekonomika igauņu bērēs. Saruna ar režisoru Regnāru Vaivaru un aktrisi Ilzi Trukšā...
Ģimene un pasaules ekonomika igauņu bērēs. Saruna ar režisoru Regnāru Vaivaru un aktrisi Ilzi Trukšāni
Andrusa Kivirehka luga "Igauņu bēres" piedzīvo jau otro iestudējumu latviešu valodā, šoreiz uz Liepājas teātra skatuves. "Es visu savu mūžu esmu bijis dekadents, pasīvs dekadents, un šis, iespējams, ir mans pirmais sānsolis, mans pirmais kompromiss ar kādu citu virzību mākslā," par jauniestudējumu "Igauņu bēres 1999" saka tā režisors Regnārs Vaivars. Izrādes tapšanas procesu, tās kontekstu plašā sociālpolitiskā plānā un darbu ar aktieri raidījumā "Kultūrdeva" pārrunājam ar režisoru Regnāru Vaivaru un aktrisi Ilzi Trukšāni.
Mazais tango un lielā dzīvē. Saruna ar komponistu Arturu Maskatu
Mazais tango un lielā dzīvē. Saruna ar komponistu Arturu Maskatu
Komponistam Arturam Maskatam šī gada rudens sanācis ražīgs – divi pirmatskaņojumi, autorvakars "Lielajā dzintarā", piedalīšanās filmas "Dzīves tango" tapšanā, kā arī rosīšanās Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fondā. Par savu draugu Andreju Žagaru raidījumā "Kultūrdeva" komponists atklāj: "Andrejs varēja aizraut un iededzināt, un galvenais, ko viņš vēl prata, viņš prata padarīt savu varbūt reizēm neprātīgu, pilnīgi traku ideju par visu kopīgu ideju un visus vest uz šīs idejas piepildījumu."
Ritms un smaids palīdz dzīvot. Saruna ar mūziķi Jāni Stībeli
Ritms un smaids palīdz dzīvot. Saruna ar mūziķi Jāni Stībeli
"Man ir tā laime spēlēt ar šiem diviem meistariem. Gints Smukais [..] ir tāds cilvēks, kas nespēlē pamatlietas, viņam ir vairākas līnijas, viņš ir izdomājis, ka te būs ritmiskā līnija, te būs, teiksim, basa līnija, te būs harmoniskā līnija. Otrs meistars Jānis Kalniņš ir vairāk uz solo un tādu motīvu. Viņi abi divi ir tandēms, viens otru papildina brīnišķīgi. Brīžiem jūtu: johaidī, te nevienu vairāk nevajag, pietiek ar viņiem diviem. Viņi aizpilda gan aranžējumus, gan visu muzikālo materiālu", tā akustiskās koncertprogrammas kolēģus raksturo mūziķis Jānis Stībelis. Koncertprogrammas tūre jau noslēgusies, par to un gadu gaitā piedzīvoto mūziķa profesijā, kā arī dziesmu tapšanu saruna raidījumā "Kultūrdeva".
Meklēt dziļumu un krāsas neviennozīmīgās tēmās. Saruna ar aktrisi un režisori Ingu Tropu
Meklēt dziļumu un krāsas neviennozīmīgās tēmās. Saruna ar aktrisi un režisori Ingu Tropu
"Es esmu no tiem režisoriem, kas redz diezgan spilgtu koncepciju, kā to visu veidot, un arī forma šeit ļoti bieži ir klātesoša. Bet pēc tam man ir ļoti, ļoti svarīgi un lielu baudu sniedz tas process, kur visa radošā grupa nes savu pienesumu. Jo tikai un vienīgi tā var dabūt to dziļumu, dažādās krāsas, lai tēma, ko es apskatu kopā ar pārējiem kolēģiem, būtu pēc iespējas plašāka," Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" saka harismātiskā aktrise un teātra režisore Inga Tropa.
Norūdīt balsi un nervus. Daniils Kuzmins un Marlēna Keine sarunā par vokālistu konkursu pieredzi
Norūdīt balsi un nervus. Daniils Kuzmins un Marlēna Keine sarunā par vokālistu konkursu pieredzi
"Tu piedalies vienā konkursā, piedalies otrā konkursā un pierodi pie tās sajūtas, kāda tā ir, kad tevi vēro, kad jāsaglabā tie mierīgie nervi," par dalību vokālistu konkursos saka jaunā soliste Marlēna Keine. "Operalia" ir leģendārā dziedoņa Plasido Domingo dibināts jauno operas talantu konkurss, kas šogad pirmo reizi notiek Rīgā un būs vērojams skatītājiem gan klātienē, gan tiešraidē. Tajā vienīgais dalībnieks no Latvijas ir Daniils Kuzmins, kurš raidījumā "Kultūrdeva" par doto iespēju teic: "Es esmu iemūžināts dalībnieku sarakstā, jau esmu izvēlēts un tā pati par sevi savā ziņā ir uzvara."
Teātra mākslinieciskā vadība – tā ir liela ilgtermiņa izrāde. Saruna ar režisoru Elmāru Seņkovu
Teātra mākslinieciskā vadība – tā ir liela ilgtermiņa izrāde. Saruna ar režisoru Elmāru Seņkovu
"Ir jābūt vienam cilvēkam, kurš domā ilgtermiņā, kā veidot kombinācijas, lai šajā teātrī varētu veidoties mākslas notikumi. Tā ir liela ilgtermiņa izrāde – es uz šo amatu skatos šādi," saka jaunais Latvijas Nacionālā teātra māksliniecisks vadītājs režisors Elmārs Seņkovs. Viņš tostarp ir aktiermeistarības un režijas pasniedzējs un no 2019. gada arī Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā. Tas, kā Seņkovs literatūras klasikā, sākot ar pasakām un beidzot ar Šekspīru, spēj ieraudzīt tagadni, vienmēr pārsteidz ar vizuāliem, saturiskiem un aktuāliem paradoksiem. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" viņš ne tikai ieskicē Nacionālā teātra nākotnes vīziju, bet arī plaši atklājas par tēmu un materiālu izvēli skatuves mākslā un režisora darbu ar aktieriem.  
Reiva terapeitiskā daba. Saruna ar spēlfilmas «Neona pavasaris» veidotājiem
Reiva terapeitiskā daba. Saruna ar spēlfilmas «Neona pavasaris» veidotājiem
"Ļoti laba elektroniskā mūzika kvalitatīvā izpildījumā, pie kvalitatīva tehniskā aprīkojama – tā tik tiešām var būt ļoti iekšēja pieredze, tā ir pieredze, kuras laikā tu vari nonākt gandrīz vai transa stāvoklī," raidījumā "Kultūrdeva" stāsta spēlfilmas "Neona pavasaris" režisors Matīss Kaža. Galveno lomu atveidotājas Marija Luīze Meļķe un Grēta Trušiņa atklāj, ka,  gatavojoties filmēšanai, padziļināti pētījušas reiva kultūru.
Animācijai pieeju kā rakstniece, nevis kā māksliniece. Saruna ar režisori Signi Baumani
Animācijai pieeju kā rakstniece, nevis kā māksliniece. Saruna ar režisori Signi Baumani
"Kad sazīmē 60 000 zīmējumu – tas taču ir ļoti daudz, tas ir vesels koks, kas ir nocirsts tik tādēļ vien, lai es varētu savu filmu uztaisīt. Tas ir šausmīgi. Bet, ja es nestrādātu uz papīra ar zīmuli, man nebūtu tā dzirksts iekšā," atklāj starptautiski atzītā animācijas filmu režisore Signe Baumane, kura jau 30 gadus dzīvo Ņujorkā, bet nesen ieradās Latvijā uz savas jaunās filmas "Mans laulību projekts" pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" viņa pastāsta gan par tehniskajiem, gan radošajiem animācijas filmu tapšanas aspektiem. 
Nīcīgā dzīve un dumpis dzejā. Rakstnieks Arno Jundze par noslēgto dumpinieku Eduardu Veidenbaumu
Nīcīgā dzīve un dumpis dzejā. Rakstnieks Arno Jundze par noslēgto dumpinieku Eduardu Veidenbaumu
"Dzeja – tā ir jaunība, bet laba proza dzimst tur, kur personiskā pieredze uzkrāta," saka Arno Jundze, jautāts, kādēļ prozā vērojamas jau citās jomās pieredzējušu autoru debijas. Arno Jundze ir Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs, rakstnieks un publicists, kurš raksta par plaša spektra tēmām, viņu lieliski pazīst arī bērnu un pusaudžu auditorijā ar darbiem "Ķiparu Ļerpatu Čieps" un "Kristofers un ēnu ordenis". Šogad izdevniecības "Dienas grāmata" sērijā "Es esmu..." klajā nācis viņa jaunākais romāns "Es nemiršu nekad" par pāragri mirušo, leģendāro dzejnieku Eduardu Veidenbaumu. Par romāna tapšanu, par Veidenbaumu kā dzejnieku un cilvēku un rakstniecības procesiem raidījumā "Kultūrdeva" saruna ar Arno Jundzi.
Ģimenes pētniecība uz lielā ekrāna – režisores Lindas Oltes un Elzas Gaujas kino stāsti
Ģimenes pētniecība uz lielā ekrāna – režisores Lindas Oltes un Elzas Gaujas kino stāsti
"Bieži vien mēs kā autori pat nevaram iedomāties to realitāti, kas patiesībā notiek, bieži tā ir ļoti šokējoša," saka režisore Linda Olte, atceroties filmas "Māsas" tapšanas procesu. Šī drāma Oltei ir debija spēlfilmas žanrā, tādu pašu "pirmo reizi" ar dramēdiju "Mamma vēl smaida" piedzīvo režisore Elza Gauja. Debija ir tikai viens no abu filmu līdzīgajiem aspektiem. Režisores ar kino saistītas jau pirms tam – Olte kā montāžas un labi zināmā LTV seriāla "Projekts: šķiršanās" režisore, savukārt Gauja piedalījusies kino filmās kā aktrise un šajā pavasarī debitējusi kā dokumentālās filmas "Tikmēr Lucavsalā" režisore. Par līdzībām un ierobežojumiem raidījumā "Kultūrdeva" stāsta režisores Elza Gauja un Linda Olte.
Mūzikā saglabāt gaišo. Par grupu «Sudden Lights» stāsta brāļi Zitmaņi
Mūzikā saglabāt gaišo. Par grupu «Sudden Lights» stāsta brāļi Zitmaņi
"Tas ir cikls: līdzīgi kā gadalaiki mainās, tā mums mainās [grupas] dzīves posmi. Mums ir ieraksta posms, mums ir albuma iznākšana, tad koncerti, un tas viss jaukā aplī veļas uz priekšu," ansambļa "Sudden Lights" ikdienu raksturo vokālists un instrumentālists Andrejs Reinis Zitmanis. Grupas Latvijas tūre, kas tiek rīkota par godu albuma "Miljards vasaru" iznākšanai, tūlīt būs "aizvēlusies" līdz noslēguma koncertam Rīgā. Šī notikuma gaidās divi brāļi un kolēģi mūzikā – Andrejs Reinis un Kārlis Matīss Zitmaņi – Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" stāsta par "Sudden Lights" nosaukuma izcelsmi, par izvēlēto muzikālo virzienu un par grūtībām, kas tomēr ir patīkamas.  
Podkāsts «Kultūrdeva». 29. epizode. Ar Kārli Arnoldu Avotu
Podkāsts «Kultūrdeva». 29. epizode. Ar Kārli Arnoldu Avotu
Skaistā septembra dienā LTV raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja Henrieta Verhoustinska jau 29. raidierakstā "Kultūrdeva" satiek īpašu viesi. Tas ir pavisam jauns aktieris, kurš jau paspējis nospēlēt mazas un arī ļoti lielas lomas Dailes teātrī, kā arī galvenās lomas divās jaunās latviešu filmās – režisora Staņislava Tokalova filmā "Mīlulis", kura nupat piedzīvojusi pirmizrādi, un režisora Viestura Kairiša filmā "Janvāris", kas pie latviešu publikas nonāks novembrī.
Būt mainīgiem un turpināt iesākto. Sezonu sāk «Sinfonietta Rīga» un Liepājas Simfoniskais orķestris
Būt mainīgiem un turpināt iesākto. Sezonu sāk «Sinfonietta Rīga» un Liepājas Simfoniskais orķestris
"Diriģentam ir jābūt ar idejām bagātam cilvēkam, kurš prot tās pasniegt simts citiem radošiem cilvēkiem, ar kuriem viņam ir sadarbība. Diriģentam ir jāspēj pavērst to visu lielo kuģi sev vajadzīgā virzienā un nenoskaņot nevienu pret sevi," lūk, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē uzrāda to, ko profesija pieprasa no viņa un visiem citiem, kas stājas mūziķu priekšā. Zem amatbrāļa sacīta parakstīties gatavs arī Liepājas Simfoniskā orķestra jaunais mākslinieciskais vadītājs un diriģents Guntis Kuzma. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" abi stāsta ne tikai par profesijas specifiku, bet arī par repertuāra izvēli šim laikam un par mērķiem, kurus izvirzījuši šai sezonai. 
Mēs visi Dailē esam cīnītāji. Saruna ar režisoru Viesturu Kairišu
Mēs visi Dailē esam cīnītāji. Saruna ar režisoru Viesturu Kairišu
"Es esmu cīnītājs, mēs visi Dailē esam cīnītāji. Un es esmu tāds naivs cilvēks, es ticu labākajam iespējamam scenārijam. Mēs, protams, apzināmies, ka šī būs ļoti, ļoti grūta sezona," atzīst režisors un Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, domājot par finansiālajām grūtībām, kas skars gan teātri, gan skatītājus. Nesen pirmo sastapšanos ar skatītājiem piedzīvoja Kairiša izrāde "Farinelli un karalis". Savukārt tuvā nākamībā, 11. novembrī, uz ekrāniem Latvijā pirmizrādīs viņa spēlfilmu "Janvāris". Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" saruna ar Kairišu par viņa radošo veikumu un ideāliem, kā arī par teātra ikdienu šajā politiski un ekonomiski smagajā laikā.  
Par suņiem, revolūciju un vēlēšanām. Kultūras akcenti šonedēļ
Par suņiem, revolūciju un vēlēšanām. Kultūras akcenti šonedēļ
Ko darīt ar tehnoloģijām, kas pārņem cilvēku dzīvi? Vai sieva var būt greizsirdīga uz suni? Kāpēc ir svarīgi piedalīties Saeimas vēlēšanās? Lai rastu atbildes, Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska ierosina noskatīties trīs teātra izrādes.
Ironija un sentiments vienā personā. Saruna ar komponistu Zigmaru Liepiņu
Ironija un sentiments vienā personā. Saruna ar komponistu Zigmaru Liepiņu
"Man ir kāds teicis – un droši vien jāpiekrīt –, ka manī ir divas dabas. Viena ir šī ciniski ironiskā, nešpetnā, otra ir sentimentāla, kur pats rakstu meldiņu, pats apraudos," par savu daiļradi LTV raidījumā "Kultūrdeva" stāsta komponists Zigmars Liepiņš, kurš šogad svin savu 70 gadu jubileju. Komponists Covid-19 gadu laikā ir sarakstījis grāmatu "Mūzaīka" par savu dzīvi, kā arī pievērsies sakrālajai mūzikai, komponējot skaņdarbu "Mesa 2020", kuras pirmatskaņojums norisināsies Latvijas Nacionālājā operā 17. oktobrī jubilejas koncerta programmā.
Apzinātas pārdomas par sevi. Saruna ar JRT izrādes «Es atgriežos no tālienes» veidotājiem
Apzinātas pārdomas par sevi. Saruna ar JRT izrādes «Es atgriežos no tālienes» veidotājiem
"Tā ir kaut kādā ziņā meditatīva izrāde. Ja šis vārds liekas nepiemērots teātrim, tas arī nav nekas slikts, jo no latīņu valodas meditācija ir apzinātas pārdomas. Es gribēju skatītāju rosināt uz apzinātām pārdomām arī par sevi, atvērt sevi pirms sākt skatīties citu cilvēku dzīves stāstu," par izrādi "Es atgriežos no tālienes" LTV raidījumā "Kultūrdeva" stāsta teātra režisore Elita Kļaviņa. Kā scenogrāfs izrādē debitē mākslinieks Atis Jākobsons, kurš par scenogrāfa pieredzi skaidro: "Bieži gleznošana vai zīmēšana notiek plaknē, bet šī ir iespēja iekšējo pasauli parādīt telpiski un ieiet tajā iekšā. Tā ir sava veida svētnīca, iekšējās pasaules telpa."

Vairāk

Svarīgākais šobrīd