Labrīt

"Istabas teātris" aicina uz izraādi "Puika ar suni" Žaņa Lipkes muzejā

Labrīt

Latvijā ārstējas Baltkrievijā represijās cietušie. Stāsta ārste Anda Nulle

Lidostas pārstāve: Sarūk gan vietu skaits, uz kurām var aizlidot, gan pasažieru skaits

Rīgas lidostas apkalpoto pasažieru skaits šogad sarucis par 71%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad līdz 19. oktobrim lidosta “Rīga” apkalpoja 1,87 miljonus pasažieru, kas ir par gandrīz 71% mazāk, nekā šajā perioda pērn, Latvijas Radio informēja lidostas pārstāve Laura Kulakova.  

Vasarā pasažieru bija nedaudz vairāk nekā rudenī, šogad jūlijā lidosta apkalpoja par 77%  mazāk pasažieru nekā 2019. gada jūlijā, augustā situācija bija līdzīga, bet septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, kritums bija 84%.

Septembrī lidostā “Rīga” iebraukušo un izbraukušo pasažieru kopskaits bija 114 081 – par 77,4 tūkstošiem mazāk nekā šā gada augustā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Oktobrī, salīdzinot ar pagājušā gada oktobrī, kritums jau sasniedzis 86,6%, un mēnesis vēl nav beidzies, tāpēc lidostai spoža nākotne nerādās.

Toties septembrī, pirmo reizi kopš marta, kad valdība ieviesa avio pārvadājumu ierobežojumus, par 6 % pieaudzis saņemto un nosūtīto kravu un pasta sūtījumu apjoms liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Gada deviņos mēnešos lidostā “Rīga” saņēma un nosūtīja 16 000 tonnu kravu – kritums par 19,3 %.

Bet pasažieru skaitu ietekmēja Covid-19 uzliesmojums gan Latvijā, gan citur pasaulē, ierobežojumi un arī nosacījums ievērot 10 dienu pašizolāciju, atgriežoties no daudzām valstīm, kur ir augsta saslimstība ar Covid-19.

Šobrīd no Rīgas lidostas var aizlidot uz 38 pilsētām. Darbu lidostā turpina visas lidsabiedrības, kuras strādāja pirms pandēmijas sākuma, izņemot tās, uz kuru galamērķiem pašlaik lidojumi ir aizliegti – Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu, Turciju. Taču visas šīs aviokompānijas ir kontaktā ar lidostu un gada brīdi, kad varēs atsākt lidojumus.

Starptautiskās prognozes paredz, ka aviācijas nozare varētu atgriezties pie 2019. gada rādītājiem 2024.-2025. gadā, ja beigsies Covid-19 dēļ ieviestie ceļošanas ierobežojumi.

Tikmēr Civilās aviācijas aģentūra (CAA) uzdevusi lidostai “Rīga” atsākt e-apliecinājumu QR kodu pārbaudes Latvijā ielidojošajiem pasažieriem. Pārbaudes ir atsāktas ar piektdienu, 23. oktobri. QR kods apliecina tīmekļvietnē www.covidpass.lv elektroniskās anketas aizpildīšanu par epidemioloģisko prasību ievērošanu, informēja aģentūra.

Aģentūra aicina pasažierus būt saprotošiem un jau laikus aizpildīt e-apliecinājumu, lai lieki nekavētu sevi un citus. E-apliecinājumi jāaizpilda jau pirms lidojuma un jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī. E-apliecinājumu var aizpildīt 48 stundas pirms lidojuma.

Aģentūras dati liecina, ka Latvijā ar gaisa kuģiem ir ievesti vien 4,5% no visiem Latvijā apstiprinātajiem Covid-19 gadījumiem.

Pagājušajā nedēļā pārejot no papīra anketām uz elektronisko apliecinājumu, lidostā jau pievērsa pastiprinātu uzmanību un kopumā pasažieri ir apzinīgi, Radio apliecināja lidostas pārstāve Laura Kulakova.

“Tas, ko mēs novērojām, ka pirmajās dienās, protams, bija cilvēki, kuriem nebija apliecinājumi aizpildīti un nevarēja uzrādīt QR kodu, arī aviokompānijas nebija paspējušas par šo uzdevumu visām stacijām. Taču nedēļas beigās jau lielākais vairums pasažieru, tuvu simtprocentīgi, bija šo apliecinājumu aizpildījuši un QR kodu varēja uzrādīt. Sistēma tehniski strādā bez problēmām, cilvēki ir apzinīgi un to dara,” informēja Kulakova.  

KONTEKSTS:

Starptautiskajā lidostā "Rīga" šā gada deviņos mēnešos apkalpoti 1,8 miljoni pasažieru – aptuveni trešā daļa no pagājušā gada pasažieru apjoma. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem pasažieru skaits lidostā "Rīga" ir samazinājies par 69,6%.

Tūrisma, aviācijas un ēdināšanas nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība. Tās ierobežošanai Latvijā līdz 10. jūnijam tika noteikta ārkārtējā situācija, kuras laikā bija spēkā virkne ierobežojumu un aizliegumu, tostarp attiecībā uz pulcēšanos un starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem. Pēc ārkārtējās situācijas pasažieru starptautiskie pārvadājumi atsākās plašākā mērogā, ievērojot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) nosacījumus.

Covid-19 krīzē cieta arī lidosta "Rīga" – tā apturēja investīcijas un samazināja darbinieku skaitu. Valdība vēlāk nolēma atbalstīt lidostu ārkārtējās situācijas apstākļos par kopējo summu 54,42 miljoni eiro, palielinot uzņēmuma pamatkapitālu un atceļot dividenžu maksājumu par iepriekšējo gadu.

Lidosta "Rīga" 2020. gada pirmos sešus mēnešus noslēdza ar 6,5 miljonu eiro zaudējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti