Lidostas «Rīga» zaudējumi pirmajā pusgadā - 6,5 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts akciju sabiedrība "Starptautiskā lidosta "Rīga"" 2020. gada pirmos sešus mēnešus noslēdza ar 6,5 miljonu eiro zaudējumiem, liecina uzņēmuma nerevidētais starpperiodu pārskats par pirmo pusgadu.

Lidostā informēja, ka 2020. gada pirmā pusgada neto apgrozījums bija 16,7 miljoni eiro - par 14,4 miljoniem eiro jeb 46% mazāk, nekā tika plānots šā gada budžetā. Lidostas ieņēmumi no aviācijas pakalpojumiem pirmajā pusgadā bija 8,7 miljoni eiro – par 10,9 miljoniem eiro jeb 56% mazāki, nekā plānots, savukārt ieņēmumi no neaviācijas pakalpojumiem bija 8 miljoni eiro – par 3,5 miljoniem eiro jeb 30% mazāki nekā plānotie.

"Janvārī un februārī lidosta turpināja tikpat veiksmīgu izaugsmi kā 2019. gadā, saglabājot savu pozīciju starp straujāk augošajām Eiropas lidostām. Martā, kad lidostas darbība Covid-19 ierobežojumu dēļ tika faktiski apturēta, uzņēmums operatīvi uzsāka pārdomātu izmaksu samazināšanas programmu. Tā rezultātā, lai gan lidostai kā infrastruktūras uzņēmumam ir augsts fiksēto izmaksu īpatsvars, uzņēmuma kopējie saimnieciskās darbības izdevumi tika samazināti par vairāk nekā ceturtdaļu, turpinot nodrošināt repatriācijas reisu, kravu un biznesa lidojumu apkalpošanu," komentēja lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Viņa uzsvēra, ka, lai gan pirmā pusgada finanšu rezultāti ir labāki, nekā tika prognozēts krīzes grūtākajā periodā, tomēr, ņemot vērā mainīgo un neskaidro situāciju aviācijas nozarē, izaicinājumi uzņēmuma stabilitātes nodrošināšanai un konkurētspējas saglabāšanai turpinās.

Vairākus mēnešus ilgušās gandrīz pilnīgās darbības apturēšanas dēļ 2020. gada pirmajos sešos mēnešos lidostā "Rīga" tika apkalpoti 1,3 miljoni pasažieru un 18 796 lidojumu – attiecīgi par 62,9%  un 54,8% mazāk nekā gadu iepriekš.  

Šā gada astoņos mēnešos lidostā "Rīga" apkalpoti 1,7 miljoni pasažieru – par 67,5% mazāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā. Lidostā notikuši 25,6 tūkstoši lidojumu – par 56,1% mazāk nekā pagājušā gada astoņos mēnešos.

Laikā no janvāra līdz augusta beigām lidostā "Rīga" apkalpoti 13,8 tūkstoši tonnu kravu.

KONTEKSTS:

Tūrisma, aviācijas un arī ēdināšanas nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība. Tās ierobežošanai Latvijā līdz 10. jūnijam tika noteikta ārkārtējā situācija, kuras laikā bija spēkā virkne ierobežojumu un aizliegumu, tostarp attiecībā uz pulcēšanos un starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem.

Covid-19 krīzē cieta arī lidosta "Rīga" – tā apturēja investīcijas un samazināja darbinieku skaitu. Valdība vēlāk nolēma atbalstīt lidostu ārkārtējās situācijas apstākļos par kopējo summu 54,42 miljoni eiro, palielinot uzņēmuma pamatkapitālu un atceļot dividenžu maksājumu par iepriekšējo gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti