Panorāma

Pastiprināti kontrolē elektroskrejriteņu lietotājus

Panorāma

G7 samitu aizēno "Breksit" nesaskaņas

Kā šķirot klientus? Valdības noteikumi mulsina ēdinātājus

Kā šķirot klientus? Valdības noteikumi mulsina ēdinātājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunos atvieglojumus ēdināšanas nozarei uzņēmēji saņēma ar dalītām jūtām. No vienas puses, tā esot iespēja atsākt darbu lielākā apjomā, no otras – klientu dalīšana nevakcionētajos un vakcinētajos rada daudz neskaidrību un neērtību. Turklāt nozares lobiju organizācija arī uzsver – valstij tā arī turpmāk būtu finansiāli jāatbalsta. Tas tāpēc, ka, nozares ieskatā, ierobežojumi faktiski saglabāsies, jo ēdinātāji apmeklētājus pārbaudīt nevēlas. 

Rīgas kafejnīcu terasēs saulainās pēcpusdienās cilvēku netrūkst. Taču iekštelpās pagaidām rosās tikai darbinieki. Valdība ceturtdien lēma no 15. jūnija ļaut cilvēkiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, pārslimojuši to vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmuši negatīvu testu, ieturēt maltīti arī kafejnīcu un restorānu iekštelpās. Nozare izmaiņas sagaidīja ar atvieglojumu par iespēju strādāt ar lielāku jaudu, bet vienlaikus arī ar apjukumu par virkni neskaidrību jaunajā regulējumā. 

"Ir ļoti daudz tādas tehniskas lietas, kur vajadzētu ļaut mums nedēļu pastrādāt, lai mēs paši apgūstam viņas, jo priekš mums tas ir jauns.

Kurš viņus sagaida? Kā tie kodi nolasās? Kur viņi sēž? Kas viņus pārbauda?

Paralēli – iet uz terasi cilvēki, kuri nav vakcinēti. Mēs kā uzņēmums savāksimies un tiksim galā. Bet ļoti negribētos jau otrdien redzēt kontrolējošas iestādes, kuras nāks un pārbaudīs," norādīja restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš.

"Diemžēl ir vēl ļoti daudz neatbildētu jautājumu, kā mēs tos viesus varam uzņemt. Kā mēs viņus šķirosim? Kā rīkoties, ja skeneris nedarbosies? Nav skaidrības – ja ir kolektīvā vakcinēti un nevakcinēti cilvēki – kas tad notiek? Ja nevakcinēti cilvēki drīkst sēdēt tikai terasēs – bet viņiem vajag nomazgāt rokas pirms maltītes – viņi var iet restorānā vai nevar iet iekšā?" jautājumus uzdod restorāna "Pavāru māja" saimnieks Ēriks Dreibants.

Jautājumu ēdinātājiem pagaidām daudz vairāk nekā atbilžu. Ekonomikas ministrija sola turpināt sarunas ar nozari, skaidrot un precizēt noteikumus. Restorānu pārstāvji arī neslēpj sašutumu, ka valdība nerīkojas pēc pašas pieņemtā Covid-19 luksofora principa ierobežojumu mazināšanai. 

"Šobrīd diemžēl ne soļu princips, ne luksofors nav nostrādājis. Ir izstrādāts pilnīgi jauns modelis, kur, lai apmeklētu ēdināšanas uzņēmuma iekštelpas, ir jāveic tests. 

Mēs arī negribam būt tādi šķirotāji, kas pasaka – vakcinētie jā, nevakcinētie nē. Mēs mīlam visus mūsu viesus,"

izteicās Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis.

Restorānu biedrība uzskata, ka valdības lēmums nenozīmē ierobežojumu atcelšanu restorāniem, tādēļ būtu jāsaglabā arī atbalsta maksājumi. 

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī bija saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, 1. jūnijā valdība vienojās, ka darbu varēs atsākt lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tostarp muzeji. Jau iepriekš lemts, ka var notikt izlaidumi un vasaras nometnes. Vēl ir arī atvieglojumi tiem, kuri ir izslimojuši Covid-19 vai arī potējušies pret to, – no 1. jūnija var sniegt un saņemt individuālus pakalpojumus, kā arī no 15. jūnija varēs apmeklēt kultūras pasākumus. Tāpat Covid-19 sertifikātu saņēmušie cilvēki no 15. jūnija varēs apmeklēt restorānus arī iekštelpās un aizvadīt gan individuālus, gan grupu sporta treniņus telpās

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti