Teātriem atsākot darbu, skatītāji biļetes iegādājas kūtri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ierobežojumiem mazinoties, darbību viens pēc otra atsāk Latvijas teātri, taču skatītāji vismaz pagaidām ir piesardzīgi, iegādājoties biļetes. Rīgas Krievu teātris šī iemesla dēļ pat atcēlis vairākas jūlijā paredzētās izrādes.

Teātriem atsākot darbu, skatītāji biļetes iegādājas kūtri
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

Teātri pamatā orientējas uz vakcinētajiem un izslimojušajiem skatītājiem, jo tad var pulcināt pilnas zāles, kas tik ilgi dīkstāvē bijušajiem teātriem ir ļoti svarīgi. Tomēr ir arī nedaudzi iestudējumi, uz kuriem var nākt jaukta tipa publika, tikai tad jau skatītāju skaits drīkst būt daudz mazāks un visiem jāsēž maskās.

Teātri tomēr cer uz skatītāju aktivizēšanos, vienlaikus

pieļaujot, ka zāles piepildījumam varētu būt cieša kopsakarība ar to, ka Latvijā ir mazs vakcinēto cilvēku skaits, daļai pasliktinājies finansiālais stāvoklis un vasara nav pierasts laiks teātrim.

9. jūlijā izrādes atsāka spēlēt Jaunais Rīgas teātris un Rīgas Krievu teātris. Jaunais Rīgas teātris ceturtdien sāka arī biļešu tirdzniecību uz augustu, un lai arī biļetes neizpirka pāris stundās, kā pirmspandēmijas laikā bija ierasts, teātra pārstāve Inga Liepiņa tomēr atzīst, ka interese ir gana liela.

“Mēs šobrīd redzam, ka divas trešdaļas no biļetēm jau ir izpārdotas, bet, jā, varbūt nav pāris stundu laikā, kā bija iepriekš.

Bet tam ir objektīvi iemesli. Vakcinēto cilvēku skaits Latvijas sabiedrībā ir procentuāli vēl neliels. Tāpat ir vasara. Jaunais Rīgas teātris vaļā skatītājiem jūlijā ir pirmo reizi mūsu vēsturē,” norāda Liepiņa.

Teātris izvēlējies modeli pamatā piedāvāt izrādes vakcinētajiem un pārslimojušajiem skatītājiem, bet augustā tomēr būs arī divas izrādes jaukta tipa publikai – “Soņa” un “Dieviņš pillā”.

Inga Liepiņa skaidro: “Mēs ielikām šīs divas izrādes savā ziņā kā eksperimentu, savā ziņā arī kā iespēju cilvēkiem, kuri izvēlējušies nevakcinēties vai kaut kādu iemeslu dēļ nevar to darīt, lai arī viņiem tomēr ir šī iespēja atnākt uz teātri. Paskatīsimies, kā tas darbosies, kāda būs interese. Jāsaka gan, ka mēs jau redzam, ka interese ir un arī šīs divas izrādes pērk ļoti labi.”

Tomēr jau pēc zvaniem uz teātri jūtams, ka skatītāji ir apmulsuši visu noteikumu gūzmā, un Inga Liepiņa pieļauj, ka, izrādēm sākoties, radīsies vēl daudz risināmu jautājumu, ko pat šobrīd grūti prognozēt.

Rīgas Krievu teātris bija spiests jūlijā atcelt vairākas izsludinātās izrādes, uz kurām nepirka biļetes. Arī šis teātris pamatā piedāvā izrādes vakcinētajiem un izslimojušajiem un tikai viena izrāde Lielajā zālē ir jauktai publikai.

Bet teātris radis arī iespēju vienu izrādi piedāvāt pilnīgi jebkuram skatītājam, stāsta teātra direktore Dana Bjorka: “Mēs speciāli izveidojām izrādi, ko spēlējam ārā, Vecrīgas restorānu pagalmos. Šī izrāde saucas “Čaks. Rīga. Sieviete”. Un šī izrāde ir unikāla ne tikai ar savu radošo kvalitāti, bet arī ar to, ka šo izrādi var apmeklēt pilnīgi visi cilvēki, bez šķirošanas. Jo apmeklējot šo izrādi, darbojas tie paši noteikumi, kas darbojas, apmeklējot āra kafejnīcas.”

Arī Valmieras teātris, lai paplašinātu skatītāju loku, augustā piedāvās izrādi pilsētvidē. Valmieras teātris bija pirmais, kas atsāka izrādes jau 12. jūnijā. Teātra pārstāve Marta Cekule līdzšinējo pieredzi vērtē kā pozitīvu un citiem teātriem iesaka pievērst lielu uzmanību ļoti rūpīgai komunikācijai ar skatītāju:

“Šis te skaidrošanas un komunikācijas darbs ar publiku ir ļoti svarīgs, lai cilvēkam atnākot uz teātri, būtu pozitīva pieredze un nebūtu nekāda aizķeršanās

un nebūtu mums viņš jāsūta mājās tikai dēļ tā, ka varbūt kādu punktu viņš tomēr nav izpratis līdz galam.”

23. jūlijā izrādes atsāks Nacionālais teātris, bet 3. augustā – Dailes teātris. Šobrīd izsludinātajā repertuārā šajos teātros ir tikai izrādes vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem skatītājiem. 10. septembrī savukārt sezonu sāks Nacionālā opera, un tās repertuārā gan ir visai daudz izrāžu jaukta tipa publikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti