Drošas pasākumu apmeklēšanas tests – sākas pilotprojekti kultūras nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No ceturtdienas, 10. jūnija, līdz svētdienai četrās kultūras vietās notiks pilotprojekti, kuru mērķis ir pārbaudīt praksē dažādus scenārijus pēc iespējas drošākam kultūras pasākumu apmeklējumam. Divas no projektā iekļautajām kultūrvietām varēs apmeklēt tikai vakcinēti un izslimojuši cilvēki, savukārt otras divas – līdzās jau minētajām grupām arī nevakcinēti cilvēki ar negatīvu Covid-19 testu.

Drošas pasākumu apmeklēšanas tests – sākas pilotprojekti kultūras nozarē
00:00 / 05:12
Lejuplādēt

Pilotprojektu šodien ar diviem kino seansiem atklās “Kino Citadele”, pēc tam tas turpināsies ar brīvdabas koncertu Dzintaru koncertzālē, divām izrādēm Valmieras teātrī un komēdiju-koncertu “Hanzas perona” āra terasē.

Pēc pasākumu norises Kultūras ministrija sadarbībā ar epidemiologiem izstrādās noteikumus, kas ļaus atsākt pēc iespējas drošāku kultūras nozares darbību klātienē.

Trešdienas rītā blakus “Hanzas perona” ēkai top milzīga konstrukcija. Pie tās ieejas redzamais košais stends vēsta, ka te būs “Vasaras perons”. “Hanzas perona” vadītāja Ieva Irbina skaidro: “Mēs ilgi domājām, ko darīt ar vasaras sezonu, negribējās palaist garām otro vasaru. Tāpēc mums radās ideja – uztaisīt tādu jaunu mākslas un kultūras terasi. Faktiski terase sastāv no divām daļām. Katru dienu cilvēki varēs nākt, šeit darbosies terase, būs garšīgi ēdieni un dzērieni un varēs atpūsties. Līdz ko varēs atsākties publiski pasākumi, tam par mērķi top skatuves daļa, kas ir pašā galā, kur šobrīd vēl tiešām notiek darbi, – tiek liktas grīdas, un rītdien mēs vēl liksim jumtu un aizmuguri.”

Pirmais izmēģinājuma pasākums uz jaunizveidotās terases skatuves notiks jau svētdien, 13. jūnijā, un tā būs komēdija-koncerts ar nosaukumu “Mēs jūs mīlam: Pilotprojekts”. Piedalīsies Ralfs Eilands, Kaspars Breidaks un pavadošā grupa.

Vasaras perona uzbūve
Vasaras perona uzbūve

“Hanzas perona” uzdevums visā lielajā kopējā projektā ir īstenot vienu no četriem scenārijiem – uzņemt tikai vakcinētus un pārslimojušus apmeklētājus, kuri pēc Covid-19 drošā sertifikāta pārbaudes pašā koncerta norises vietā varēs atrasties bez maskas.

Ieva Irbina stāsta: “Tas būs pirmais pasākums kopš pagājušā gada 10. marta, kad mums bija pēdējais normālais pasākums. Tajā varēs nevalkāt sejas maskas, varēs viens otru apskaut un stāvēt viens otram blakus, neievērojot divu metru distanci. Jo mums ir uzdevums Kultūras ministrijas pilotprojektu ietvaros testēt tieši šo sertifikātu darbību, kā šie Covid-19 drošie sertifikāti strādā, kā cilvēki tos māk lejupielādēt, kā mēs tos šeit pie ieejas pārbaudām, lai pēc tam dotu un sagatavotu rekomendācijas pasākumu rīkotājiem, kā vislabāk ar šīm situācijām tikt galā.”

Līdzīgs uzdevums Kultūras ministrijas pilotprojektā ir arī “Kino Citadelei”. Arī viņi uz 10. jūnija diviem izmēģinājuma kino seansiem varēs uzņemt tikai vakcinētas un izslimojušas personas. Atšķirība tikai tā, ka seansi notiks iekštelpās.

Otru scenāriju savukārt īstenos piektdien, 11. jūnijā, brīvdabas koncertā Dzintaru koncertzālē un sestdien divās izrādēs Valmieras teātrī. Šajos variantos pasākumos varēs piedalīties jaukta tipa auditorija – vakcīnas saņēmušie, Covid-19 pārslimojušie, kā arī nevakcinētie, kam būs jāuzrāda negatīvs tests. Atšķirība tikai tā, ka koncerts notiks ārā, bet izrādes iekštelpās. Detalizētākus nosacījumus nekavcinētajiem skatītājiem skaidro Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone: “Covid-19 testam ir jābūt veiktam ne vēlāk kā 48 stundas pirms pasākuma norises vai arī testu varēs veikt pasākuma norises vietā. Izmēģinājumā, pilotprojekta ietvarā to varēs izdarīt par brīvu, bet tālāk nākotnē tam gan ir jāiekļaujas pasākuma apmeklētāja izmaksās. Visos nosacījumos testam ir jābūt negatīvam. Šajā variantā, ja publikā ir apmeklētāji ar negatīva testa rezultātu, tad tomēr visiem ir jāievēro drošības prasības attiecībā uz distancēšanos un masku nēsāšanu.”

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena raidījumam “Kultūras rondo” atzina, ka tikšanos ar skatītājiem pēc tik ilga laika teātrī uztver kā ļoti emocionālu notikumu: “Tad, kad mēs palaidām pārdošanā biļetes, mēs gandrīz apraudājāmies. Tāpēc ka beidzot kaut kas, kas ir ļoti gaidīts, piepildījies. Es domāju, 12. jūnijā, kad būs pietiekami pilnā zāle, cik ir atļauts pilotprojekta ietvaros, tas būs ļoti emocionāli, jo tad, 

kad tu esi sēdējis un piecus, sešus mēnešus gaidījis skatītāju zālē... šī satikšanās būs ļoti emocionāla.”

Kas notiks tālāk, kad pilotprojekti noslēgsies, skaidro Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone: “Tālāk mūsu uzdevums ir kopā ar epidemiologiem uztaisīt pārskatu par to, kā tas viss ir noticis, cik droši tas ir bijis, vai mūsu scenārijiem ir vajadzīgi vēl kādi papildinājumi, izmaiņas vai uzlabojumi. Un tad Kultūras ministrija virzīs arī tālāk priekšlikumu, lai šāda jauna kultūras pasākumu norise tiktu atļauta un apstiprināta Ministru kabineta noteikumu līmenī.”

Bet šobrīd Ministru kabinets jau ir pieņēmis lēmumu, ka no 15. jūnija pasākumus var apmeklēt tikai vakcinētas un izslimojušas personas. 

Kultūras ministrija cer, ka tuvāko nedēļu laikā tomēr izdosies vienoties par konkrētiem noteikumiem, lai par apmeklētājiem varētu kļūt arī bērni līdz 16 gadu vecumam un nevakcinēti iedzīvotāji.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī bija saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, 1. jūnijā valdība vienojās, ka darbu varēs atsākt lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tostarp muzeji. Jau iepriekš lemts, ka var notikt izlaidumi un vasaras nometnes. Vēl ir arī atvieglojumi tiem, kuri ir izslimojuši Covid-19 vai arī potējušies pret to, – no 1. jūnija var sniegt un saņemt individuālus pakalpojumus, kā arī no 15. jūnija varēs apmeklēt kultūras pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti