Kultūras rondo

Kristīne Želve turpina pētījumu par Grosvaldu dzimtu romānā "Grosvaldi"

Kultūras rondo

Purvīša balvas 2021 kandidāti. Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola

Valmieras teātris iesaistās pilotprojektā un ver durvis skatītājiem

Mēs jūs mīlam un ceram, ka jūs mīlat mūs. Valmieras teātris ver durvis skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē Valmieras teātrī gaidāma atkalredzēšanās ar skatītājiem. Tas teātra darbiniekiem ir ļoti saviļņojošs un ilgi gaidīts brīdis. Un prieks ir abpusējs – to apliecina skatītāju interese par pārdošanā esošajām biļetēm. Līdzās visam emocionālajam, kas saistās ar klātienes teātra apmeklējumu, ir arī pragmatiskā puse – praksē tiks iemēģināta Covid- 19 sertifikātu sistēma.

Valmieras Drāmas teātris (VDT) ir viena no četrām kultūrvietām, kas piedalās Kultūras ministrijas pilotprojektos ar mērķi praksē pārbaudīt Covid-19 sertifikātu izmantošanu vakcinētām un vīrusu izslimojušām personām, kuras no 15. jūnija varēs atsākt apmeklēt kultūras pasākumus. VDT direktore Evita Ašeradena Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” izceļ vēl vienu pilotprojektu uzdevumu – nepieciešams saprast, kā rīkoties situācijā, kad pasākumu apmeklē “jaukta” publika, piemēram, kopā ar vecākiem, kuri ir vakcinējušies, nāk bērni (jaunāki par 12 gadiem), kurus vēl nevakcinē. 

Doma par pilotprojektiem, kā atzīmē VDT direktore, radās jau ļoti sen – vēl pirms valdība 27. maijā lēma, ka pret Covid-19 vakcinētās un vīrusu pārslimojušās personas no jūnija vidus varēs apmeklēt publiskus kultūras pasākumus.

Pilotprojektu norises detaļas vēl tiek skaidrotas, taču pamatprincipi jau zināmi: izrādes drīkstēs apmeklēt tie skatītāji, kuri varēs uzrādīt derīgu vakcinācijas, izslimošanas vai testēšanas sertifikātu. Skatītāju gan nevarēs būt vairāk par 50% no zāles kopējās ietilpības. Ašeradena piebilst, ka no 15. jūnija vakcinētie skatītāji varēs piepildīt visu zāli un pat nelietot sejas un deguna aizsegus.  

“Skaidrs, ka gan izrādes vakcinētajiem skatītājiem, gan šie pilotprojekti ir [ziņa]  – mēs jūs mīlam un mēs ceram, ka jūs mūs mīlat un esat gatavi darīt visu, lai mēs satiktos. Savādāk jau to nevar iztulkot.

Skaidrs, ka tas ir kā neērtums visiem, ka mēs uzstādām noteikumus, kas jādara, lai apmeklētu teātri, bet citādāk to šajā brīdī nevar.

Man liekas, tas ir tikai pašsaprotami, ka mēs darām visu iespējamo, gan lai viss attīstītos, gan lai satiktos, gan lai kaut kādā mērā beigtos aizņemšanās politika, kas ar finansēm saistīta,” pauž Ašeradena. 

VDT pilotprojektā piedalās ar divām izrādēm, abas tiks spēlētas 12. jūnijā. Dienas vidū iecerēta labdarības izrāde mediķiem – jaunākais Lielās zāles iestudējums Treisija Letsa “Osedžas zeme” Dž.Dž. Džilindžera režijā. Teātra direktore izceļ aktierdarbu augsto līmeni. Šī neesot izklaides izrāde, bet gan ļoti patiess, traģikomisks stāsts par Ameriku un par ģimeni – tās vājām vietām un spēku. Viņa turpina: “Ļoti lepojamies, ka varam šo izrādi parādīt mediķiem. Mēs esam saskārušies vairāk ar Vidzemes slimnīcas mediķiem gan testu veikšanas ziņā, kad viņi palīdzēja testēties, lai mēs iekšēji varētu strādāt, gan tagad – ar vakcinēšanos.

Mēs izbaudījām to, ko nozīmē, ka mediķis ir ieinteresēts, gatavs palīdzēt un darīt visu iespējamo.”

Savukārt uz vakara izrādi “Latvijas lepnums. Un aizspriedumi”, tiks gaidīti visi interesenti. “Tā ir otrā pirmizrāde projektam par cilvēkiem ar invaliditāti, par citādajiem Latvijā, ko režisē Reinis Boters. Ļoti patiess un emocionāls stāsts par to, ko nozīmē ģimene, cik svarīgs tās plecs un [cik svarīgi] kādā brīdī arī sabiedrībai kļūt par ģimeni. [..]

Ja cilvēki runā par šķirošanu vakcinētajos un nevakcinētajos, tad, iespējams, šī šķirošana, par ko runā Reinis, ir daudz, daudz sāpīgāka.”

Ašeradena prognozē, ka atkalsatikšanās ar skatītājiem teātriniekiem būs ļoti emocionāla: “Šis laiks parādīja, cik ļoti, ļoti ir vajadzīga klātienes enerģija – man liekas, ka tādā ziņā mēs to atcerēsimies uz visiem laikiem.”

Laika posmā no 15. jūnija līdz 4. jūlijam VDT pa diviem lāgiem izrādīs arī citus pēdējā pusgada laikā tapušos iestudējumus. Skatītāju interesi par izrādēm teātrī vērtē kā labu. Kas būtiski – biļešu cenas saglabātas līdzšinējā līmeni. 

Taujāta, kā pandēmijas laikā izdevies uzturēt možu teātra radošo garu, Evita Ašeradena teic, ka izšķiroši svarīgi bijis nodrošināt darba procesa nepārtrauktību: “Pateicoties finansiālajam atbalstam pagājušajā gadā un šogad arī, mēs varējām strādāt vismaz iekšēji. Aktierim jātrenē savs fiziskais ķermenis un emocionālās sajūtas, profesionalitāte. Mums katru mēnesi ir notikušas iekšējās pirmizrādes. Esam saražojuši daudz.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti