Dzīve & stils / Virtuve
Izmēģini pagatavot gardo dārzeņu plovu pēc raidījuma “Virtuve bez kāposta” vadītājas Nansijas Garkalnes receptes! Daudz pākšaugu, burkāni, paprika un rīsi – tik vienkārši, garšīgi un arī ekonomiski. Turklāt šis dārzeņu plovs ir pa prātam arī uztura speciālistei Ksenija Andrijanovai.
Viens no veidiem, kā noteikt zivs svaigumu un kvalitāti, ir uzspiest ar pirkstu tās sānam. Ja tajā paliek pirksta izveidota bedrīte, zivs ir sabojājusies. Pagatavot zivi nav sarežģīti, drīzāk nedaudz piņķerīgi, jo tai nav tik spēcīgi un biezi saistaudi kā sauszemes dzīvniekiem. Kādas ir zivs gatavošanas tehnikas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Buljons ir pamatsastāvdaļa daudziem ēdieniem, turklāt tas lieliski noder, lai sasildītos gada aukstajos mēnešos. Lielveikalos nopērkamie buljona kubiņi krietni atšķiras no īstā buljona, turklāt izvārīt labu buljonu nav nemaz sarežģīti, kā arī tā izmaksas nav lielas. To iespējams pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt un, kad nepieciešams, pievienot ēdienam, piemēram, risoto, sautējumam, dažādu veidu mērcēm, graudaugiem – ēdienam, kuram nepieciešams gatavošanas laikā pievienot ūdeni. Ar buljona veidiem un to pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.
Skandināvijā un Amerikā pelnus izsenis aktīvi izmanto kulinārijā, piešķirot ēdienam kūpinājuma garšu, kā arī nedaudz rūgtuma, kas izbalansē citas garšas. Tie arī iekrāso ēdienu tumšā krāsā, padarot to acīm tīkamāku. No kā iegūt pelnus un kā tos izmantot kulinārijā mājas apstākļos, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Uštipci ir tradicionālas Ziemeļu Bosnijas un Hercegovinas virtuļu plāksnītes. Uštipci garšo vislabāk, ja mīkla pa nakti atstāta ievilkties. Mīklai pēc garšas var pievienot vēl citas sastāvdaļas – sarīvētu cukīni, sablendētas spinātu vai nātru lapas vai sarīvētu sieru. Pārsteidziet savu ģimeni ar šiem neparastajiem našķiem!
Jebkurš, kam gadījies gatavot maltīti uz pannas, zina, cik nepatīkami ir nokasīt no tās virsmas pielipušas ēdiena atliekas. Čehijas Zinātņu akadēmijas pētnieks Aleksandrs Fedorčenko un viņa kolēģis nu izpētījuši, kādēļ ēdiens uz pannas cepas nevienmērīgi un cepšanas laikā mēdz pielipt pie tās virsmas.
Šo gulaša paveidu var pagatavot arī ar citu gaļu un dārzeņiem. Versijai ar okras pākstīm to gļotvielas sabiezina mērci, tāpēc nevajag pievienot miltus. Okras pākstis var apcept eļļā un tikai beigās pievienot sautējumam. Ūdens vietā var pieliet arī liellopu buljonu vai sarkanvīna un ūdens maisījumu. Šis sātīgais ēdiens lieliski derēs ziemas vakariem.