Dzīve & stils / Virtuve
Kā pagatavot vienmēr izcilu zivi? Pavāra knifi
Kā pagatavot vienmēr izcilu zivi? Pavāra knifi
Viens no veidiem, kā noteikt zivs svaigumu un kvalitāti, ir uzspiest ar pirkstu tās sānam. Ja tajā paliek pirksta izveidota bedrīte, zivs ir sabojājusies. Pagatavot zivi nav sarežģīti, drīzāk nedaudz piņķerīgi, jo tai nav tik spēcīgi un biezi saistaudi kā sauszemes dzīvniekiem. Kādas ir zivs gatavošanas tehnikas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Gaļas, zivs vai dārzeņu buljons – kā pagatavot?
Gaļas, zivs vai dārzeņu buljons – kā pagatavot?
Buljons ir pamatsastāvdaļa daudziem ēdieniem, turklāt tas lieliski noder, lai sasildītos gada aukstajos mēnešos. Lielveikalos nopērkamie buljona kubiņi krietni atšķiras no īstā buljona, turklāt izvārīt labu buljonu nav nemaz sarežģīti, kā arī tā izmaksas nav lielas. To iespējams pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt un, kad nepieciešams, pievienot ēdienam, piemēram, risoto, sautējumam, dažādu veidu mērcēm, graudaugiem –  ēdienam, kuram nepieciešams gatavošanas laikā pievienot ūdeni. Ar buljona veidiem un to pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pelni uz šķīvja! Kā ar neparasto piedevu bagātināt marinādes, mērces un desertus?
Pelni uz šķīvja! Kā ar neparasto piedevu bagātināt marinādes, mērces un desertus?
Skandināvijā un Amerikā pelnus izsenis aktīvi izmanto kulinārijā, piešķirot ēdienam kūpinājuma garšu, kā arī nedaudz rūgtuma, kas izbalansē citas garšas. Tie arī iekrāso ēdienu tumšā krāsā, padarot to acīm tīkamāku. No kā iegūt pelnus un kā tos izmantot kulinārijā mājas apstākļos, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Kura eļļa derēs salātiem, kura  – cepšanai?
Kura eļļa derēs salātiem, kura – cepšanai?
Salātiem vispiemērotākā būs nerafinēta jeb auksti spiesta eļļa, savukārt cepšanai jāizmanto rafinētā saulespuķu vai rapšu eļļa, raidījumā “Pārtikas revidents” norādīja klīnikas “Aesthetic“ ārste un uztura speciāliste Guna Havensone.
Sātīgais dārzeņu sautējums «begova čorba»
Sātīgais dārzeņu sautējums «begova čorba»
“Begova čorba” ienāca Bosnijā un Hercegovinā kopā ar Osmaņu impēriju un kopš tā laika ir kļuvusi par vienu no tradicionālajiem ēdieniem. Tās galvenās sastāvdaļas ir vistas gaļa, dārzeņi un okras pākstis.
Neparastās bosniešu uzkodas – uštipci
Neparastās bosniešu uzkodas – uštipci
Uštipci ir tradicionālas Ziemeļu Bosnijas un Hercegovinas virtuļu plāksnītes. Uštipci garšo vislabāk, ja mīkla pa nakti atstāta ievilkties. Mīklai pēc garšas var pievienot vēl citas sastāvdaļas – sarīvētu cukīni, sablendētas spinātu vai nātru lapas vai sarīvētu sieru. Pārsteidziet savu ģimeni ar šiem neparastajiem našķiem!
Izpētīts, kādēļ ēdiens cepšanas laikā līp pie pannas
Izpētīts, kādēļ ēdiens cepšanas laikā līp pie pannas
Jebkurš, kam gadījies gatavot maltīti uz pannas, zina, cik nepatīkami ir nokasīt no tās virsmas pielipušas ēdiena atliekas. Čehijas Zinātņu akadēmijas pētnieks Aleksandrs Fedorčenko un viņa kolēģis nu izpētījuši, kādēļ ēdiens uz pannas cepas nevienmērīgi un cepšanas laikā mēdz pielipt pie tās virsmas.
Sātīgais liellopu gulašs
Sātīgais liellopu gulašs
Šo gulaša paveidu var pagatavot arī ar citu gaļu un dārzeņiem. Versijai ar okras pākstīm to gļotvielas sabiezina mērci, tāpēc nevajag pievienot miltus. Okras pākstis var apcept eļļā un tikai beigās pievienot sautējumam. Ūdens vietā var pieliet arī liellopu buljonu vai sarkanvīna un ūdens maisījumu. Šis sātīgais ēdiens lieliski derēs ziemas vakariem.
Rauga mīklas vīriņi – našķis un izklaide bērniem
Rauga mīklas vīriņi – našķis un izklaide bērniem
Mīklas vīriņš jeb “Weckmann” Reinzemē Vācijā ir tradicionāls Svētā Mārtiņa dienas bērnu gardums. Tas sākotnēji attēloja bīskapu, jo svētais Mārtiņš arī bija bīskaps. Bīskapa zizlis laika gaitā tika aizstāts ar pīpi.

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd