Sadaļas Sadaļas

16+

#DOMĀSKAĻĀK. Ēšanas traucējumi.

16+

«Virtuve bez kāposta». 1. epizode ar PRUSAX

«Virtuve bez kāposta». INTRO

Veselīgais un garšīgais dārzeņu plovs – «Virtuve bez kāposta» recepte

Izmēģini pagatavot gardo dārzeņu plovu pēc raidījuma “Virtuve bez kāposta” vadītājas Nansijas Garkalnes receptes! Daudz pākšaugu, burkāni, paprika un rīsi – tik vienkārši, garšīgi un arī ekonomiski. Turklāt šis dārzeņu plovs ir pa prātam arī uztura speciālistei Ksenija Andrijanovai.

ĪSUMĀ:

Raidījuma "Virtuve bez kāposta" vadītāja Nansija Garkalne

Nepieciešams

  • nedaudz svaiga bazilika
  • 400 g tomātu pastas
  • 1 paprika
  • 3 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 1 ķiploks
  • 2 paciņas rīsu
  • 1 kārba balto pupiņu
  • 1 kārba sarkano pupiņu
  • 1 kārba turku zirņu
  • 1 dārzeņu buljona kubiņš
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas cepšanai
  • sāls
  • pipari

 

Ēdiena kopējās izmaksas: 7,76 eiro.

 

Pagatavošana

Nomizo burkānus, sagriež dārzeņus – burkānus, papriku, sīpolus, ķiploku. Liek tos cepties,  sākot ar burkāniem, jo tie visilgāk jācep, lai kļūtu mīksti. Nokāš pupiņu un turku zirņu šķidrumu, tad tās noskalo. Pievieno klāt dārzeņiem uz pannas, kopā ar vienu dārzeņu buljona kubiciņu un tomātu pastu. Ļauj tam visam sautēties, tikmēr liek vārīties rīsus. Kad rīsi gatavi, tos pievieno dārzeņiem tomātu mērcē pannā, silda vēl piecas minūtes.

Dārzeņu plovs

Ko par šo ēdienu saka uztura speciāliste Ksenija Adrijanova?

Man ļoti patika šī recepte! Ja mērķis ir lēti un ātri, tad tas ir tieši tas, kas vajadzīgs. Protams, ja ir laiks un vēlme, var ņemt nevis konservētus pākšaugus, bet izmērcēt un ilgāk pagatavot parastos. Arī baltos rīsus var nomainīt pret brūnajiem rīsiem, lai receptē ir vairāk šķiedrvielu un B grupas vitamīnu.

Šī recepte ideāli derēs vegāniem un veģetāriešiem – tiešām nav nepieciešamības pievienot gaļu. Tajā ir viss – gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas. Lai ir vēl pilnvērtīgāk – var to papildināt ar kādu omega-3 taukskābes avotu, piemēram, izdekorēt ar riekstiem vai piegriezt klāt avokado šķēlīti. Ja tas nu liekas par dārgu, lieciet klāt nedaudz sojas pupiņu! Šāda maltīte var arī ilgāku laiku pastāvēt ledusskapī un nodrošināt pusdienas vairākām dienām pēc kārtas.

Kad liet eļļu?

Brīdis, kad liet eļļu – uz karstas vai aukstas pannas – ir gaumes jautājums. Galvenais skatīties, lai eļļa ir derīga cepšanai. Piemēram, nerafinētu olīveļļu labāk pataupīt salātiem, bet ar rafinētu var mierīgi cept.

Vai konservētas pupiņas ir labas?

Pupiņas un turku zirņi ir izcils vegāniskā proteīna avots. Nebaidies no konserva! Visi proteīni konservēšanas procesā labi saglabājas.

Vai sīpoli un ķiploki tiešām ir veselīgi?

Sīpoli un ķiploki satur dabīgas pretvīrusu un antibakteriālās vielas. Koronavīrusu tie gluži nenonāvēs, bet uzturēt veselību palīdzēs!

Kam noder burkāni?

Burkāni satur beta-karotīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Tas nozīmē, ka viela pasargā katru organisma šūniņu no agresīvas vides ietekmes.

Kādi buljona kubiņi būs labāki?

Uzraugi buljona kubiņa sastāvu! Parastajos kubiņos ir daudz sāls un garšas pastiprinātāju. Lai arī tie paši par sevi nav kaitīgi, nevajag mākslīgi uzlabot jau tā gardu ēdienu. Meklē kubiņus bez šīm vielām sastāvā. Būs mazliet dārgāk, bet ir tā vērts.

Kuri rīsi ir vērtīgāki?

Jo tumšāki rīsi, jo vērtīgāki. Baltajiem rīsiem ir nopulēts nost grauda apvalciņš, bet tieši apvalciņš satur daudz šķiedrvielu un B grupas vitamīnu, kas ir svarīgi nervu sistēmas veselībai un labai gremošanai.

Ko iesākt ar zaļumu dekoru uz šķīvja?

Zaļumi ir vegānisks kalcija avots. Nekautrējies un apēd zaļo ēdiena dekoru!

Kas paprikā ir labs?

Pierasts domāt, ka C vitamīns ir citrusaugļos. Taču tas ir arī paprikā! C vitamīns rūpējas par asinsvadu veselību un imunitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt