Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Kafija

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Kafija

Pārtikas revidents. Eļļa

Kura eļļa derēs salātiem, kura – cepšanai?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Salātiem vispiemērotākā būs nerafinēta jeb auksti spiesta eļļa, savukārt cepšanai jāizmanto rafinētā saulespuķu vai rapšu eļļa, raidījumā “Pārtikas revidents” norādīja klīnikas “Aesthetic“ ārste un uztura speciāliste Guna Havensone.

“Nerafinētām eļļām ir katram augam raksturīgā garšas nianse – ja šī eļļa ir iegūta no riekstiem, tad mēs jutīsim riekstu garšu. Rafinētas eļļas gan pēc smaržas, gan garšas ir vairāk neitrālas,“ stāstīja uztura speciāliste.

Cepšanai jāizmanto rafinētā saulespuķu un rapšu eļļa.

Gan cepot, gan gatavojot salātus, var izmantot olīveļļu. Kā norādīja uztura speciāliste, tā ir patiešām universāla taukviela. Tiesa, cepšanai piemērota būs rafinēta, salātiem – nerafinēta olīveļļa.

Rafinēta vai nerafinēta?

Kokosriekstu eļļa var kaitēt sirds slimniekiem

Latvijas veikalos aizvien biežāk pieejama arī kokosriekstu eļļa. Taču, kā norādīja uztura speciāliste Havensone, tā satur piesātinātos taukus un nebūtu ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām.

Ar ko atšķiras rafinēta un nerafinētā eļļa? Dažas no augu eļļām, gluži kā sula, ir auksti spiestas un tad izfiltrētas, piemēram, olīvu, kokosriekstu, saulespuķu un rapšu eļļa. Šādi iegūtas eļļas sauc par nerafinētām eļļām.

Nerafinētās eļļas satur augos esošās bioloģiski aktīvās vielas un E vitamīnu, kas labvēlīgi ietekmē veselību, turklāt E vitamīns ir arī antioksidants, kas palēnina organisma novecošanās procesu.

Taču lielākā daļa izejvielu nav piemērotas šādai eļļas ieguvei, jo tad tajā paliktu daudz nevēlamu mikroelementu, kas radītu nepatīkamu smaržu, rūgtu garšu un tumšu krāsu. Šādas eļļas papildus attīra un balina, un tādas sauc par rafinētām eļļām.

Rafinēta eļļa ir  izgājusi cauri ļoti daudz dažādiem attīrīšanas posmiem. Galvenais mērķis ir atdalīt nevēlamus savienojumus, kas var traucēt veselībai,

skaidroja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Zanda Krūma, piebilstot, ka eļļu rafinēšana ir svarīga arī no tehnoloģiskā viedokļa, ja vēlas to izmantot fritēšanai.

Kas jānorāda uz iepakojuma?

Eiropas Savienībā ir regula, kas eļļām nosaka vispārīgu pārtikas produktu marķējumu. Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Diāna Akopova skaidroja, ka ražotājiem jānorāda alergēni, eļļas derīguma termiņš un partijas numurs, kā arī ražotāja uzņēmuma nosaukums un adrese, un izcelsmes valsts.

“Nepieciešams norādīt tās (eļļas) lietošanas pamācību tikai gadījumos, ja eļļas lietošana ir specifiska un tās (pielietojuma) nezināšana var kaut kādā veidā ietekmēt produkta pienācīgu lietošanu. Tas nozīmē, ka tas nav obligāti, bet, ja ražotājs šādus nosacījumus ir paredzējis savam produktam, tad viņš liek šo informāciju marķējumā. Tas var būt uzrakstīts vai tas var būt grafiski attēlots,” skaidroja Akopova. 

Taču olīveļļām vēl papildus jānorāda tās kategorija – vai tā ir neapstrādāta augstākā labuma eļļa, neapstrādāta olīveļļa, olīveļļa, kas sastāv no rafinētas olīveļļas vai neapstrādātas olīveļļas, vai arī tā ir olīvu izspaidu eļļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti