Dzīve & stils / Virtuve
Fermentētas plūmes – piedeva gaļai un sautējumam
Fermentētas plūmes – piedeva gaļai un sautējumam
Plūmes ir viens no klasiskākajiem lakto fermentēšanas produktiem. Fermentēšanas procesā izmantojot lakto jeb pienskābās baktērijas, netiek izmantoti nekāda veida piena produkti, bet pienskābās baktērijas “iedarbina” sāls, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Kāpēc jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu?
Kāpēc jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu?
Ja pavasarī veikalā pirkti jaunie kartupeļi vārīšanas laikā peld ūdenim pa virsu, iespējams, tiem ir tukšs vidus, tie bijuši sasaluši vai arī ūdenim pievienots par daudz sāls, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule.
Gārsa, virza, nātre: pagatavo veselīgus salātus no nezālēm!
Gārsa, virza, nātre: pagatavo veselīgus salātus no nezālēm!
Pavasaris, kad apkārt viss plaukst un zied, ir īstais brīdis imunitātes stiprināšanai. Farmācijas doktore Vija Eniņa iesaka šobrīd vairāk uzturā lietot zaļumus, kas izauguši mūsu dārzos vai brīvā dabā. Pat tādi augi, kuriem ikdienā nemaz nepievēršam uzmanību, patiesībā ir ēdami un nāks tikai par labu mūsu imunitātei.
Ašie makaroni ar šķiņķi – lēta un studentiska maltīte
Ašie makaroni ar šķiņķi – lēta un studentiska maltīte
Ātri pagatavojamie makaroni jeb roltoni ar šķiņķi, kas ietērpti majonēzes un krējuma “mētelītī” ir reperes Ūgas iecienīta recepte, ko viņa atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atzīst, ka šī ir lēta un studentiska recepte, kuru vērtēt no uzturvērtības viedokļa būtu atrauti no realitātes, taču viņai ir pāris ieteikumu, kā to padarīt veselīgāku.
Jelgavā izstāda vairāk nekā 150 pavārgrāmatas, tostarp pirms 225 gadiem izdotu grāmatu
Jelgavā izstāda vairāk nekā 150 pavārgrāmatas, tostarp pirms 225 gadiem izdotu grāmatu
Starptautiskajā muzeju dienā Jelgavas pils muzejā atklāta pavārgrāmatu izstāde, kurā apkopotas vairāk nekā 150 pavārgrāmatas. Tās izdotas laika posmā no 19. gadsimta līdz mūsdienām. Tomēr galvenā jubilāre ir pirmā Jelgavā latviešu valodā pirms 225 gadiem izdotā ''Latviskā pavāru grāmata muižu pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt''.
«Roltons» ar dārzeņiem un banānu pudiņš – izdzīvošanas recepte
«Roltons» ar dārzeņiem un banānu pudiņš – izdzīvošanas recepte
Ātri pagatavojamie makaroni jeb "roltons" ar dārzeņu mērci un banānu pudiņš ir repera I Mean Love (īstajā vārdā Raiena Šauberga) izdzīvošanas recepte, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atzīst – šī ir īsta tauku bumba, taču viņai patīk, ka roltons padarīts nedaudz veselīgāks ar dārzeņiem. Ksenija arī iesaka kādu veselīgāku banānu deserta recepti.
Ēdiena kultūras pētniece: Šķīvja saturs liecina par mūsu identitāti
Ēdiena kultūras pētniece: Šķīvja saturs liecina par mūsu identitāti
Ēdiens liecina par mūsu identitāti tādēļ, ka, pirmkārt, ēdiens mūs veido, mēs bez ēdiena nevaram, tā ir pamatlieta, Latvijas Radio 1 raidījumā “Zināmais nezināmajā” atzina Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes vadošā pētniece Astra Spalvēna. Otrkārt, ēdiens ir izvēle: mēs vienmēr varam izvēlēties starp divām dažādām lietām – ēdienu vai uzturu, sacīja pētniece.
Rāmen zupa pasaules labākā skrituļslidotāja Nila Jansona gaumē
Rāmen zupa pasaules labākā skrituļslidotāja Nila Jansona gaumē
No Japānas nākusī rāmen zupa ar nūdelēm jau kādu laiku ir īsts modes ēdiens. Ja vēl neesi to nogaršojis, izmēģini pagatavot rāmen zupu pēc pasaules labākā skrituļslidotāja Nila Jansona receptes, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Šī zupa ir ne tikai moderna, bet arī veselīga, uzsver uztura speciāliste Ksenija Adrijanova.
Kartupeļi ar desiņām un salātiem – gatavo reperis Ozols
Kartupeļi ar desiņām un salātiem – gatavo reperis Ozols
Ātri, sātīgi un garšīgi, bet, tiesa, neveselīgi – tā var raksturot repera Ozola recepti, ko viņš atklāja raidījumā “Gatavo bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova šo ēdienu nodēvēja par tauku bumbu, bet viņai ir vairāki ieteikumi, kā Ozola maltīti padarīt veselīgāku.
Perfekts pikniks no A līdz Z
Perfekts pikniks no A līdz Z
Šajā pavasarī īpaši aktuāla būs maltītes ieturēšana brīvā dabā. Organizējot pikniku, svarīga ir plānošana – cik daudz ņemt līdzi, kādus ēdienus gatavot un no kā labāk izvairīties. Ar ieteikumiem lieliskam piknikam Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” dalījās pavārs Ritvars Toms Logins.

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd