Izpētīts, kādēļ ēdiens cepšanas laikā līp pie pannas

Jebkurš, kam gadījies gatavot maltīti uz pannas, zina, cik nepatīkami ir nokasīt no tās virsmas pielipušas ēdiena atliekas. Čehijas Zinātņu akadēmijas pētnieks Aleksandrs Fedorčenko un viņa kolēģis nu izpētījuši, kādēļ ēdiens uz pannas cepas nevienmērīgi un cepšanas laikā mēdz pielipt pie tās virsmas.

Pētnieki eksperimentā izmantojuši parastu, veikalā iegādātu pannu ar nepiedegošu pārklājumu, kurā ielieta 1,5 milimetru bieza saulespuķu eļļas kārtiņa. Virs pannas uzstādītā kamera iemūžināja pannas uzkaršanas procesu, ļaujot pētniekiem secināt, ka, pannai nevienmērīgi uzkarstot, eļļa aizplūst uz tās malām, tādējādi atstājot pannas centru sausu.

Palielinoties temperatūrai, šķidruma virsmas spraigums samazinās, kas būtībā nozīmē, ka šķidrums uzkarstot netiecas piekļauties virsmai.

Eļļa visātrāk uzkarst pannas centrā, tās malās virsmas spraigums ir spēcīgāks, tādējādi eļļa atvirzās no centra uz pannas malām.

Vietās, kur šķidrums ir plānākā slānī, virsmā var rasties sausa vieta. Pētnieki noskaidrojuši, ka, sasniedzot kritisku temperatūras punktu, caurumu, kas izveidojies eļļas slānī, šajā sakarsētajā vietā nav iespējas aizpildīt, turklāt tas strauji izplešas.

Lai izvairītos no ēdiena pielipšanas pie pannas, pētnieki iesaka cepšanai izmantot vairāk eļļas, regulāri apmaisīt ēdienu un cept to uz mērenas uguns. Turklāt, iegādājoties pannu, vērts izvēlēties tādu, kam ir biezāks dibens. Šāda panna uzsils vienmērīgāk un būs iespējams izvairīties no temperatūras svārstībām uz pannas virsmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt