Dzīve & stils / Virtuve
Klajā nākusi pavāra Māra Jansona recepšu grāmata „Pļava”, kas ir unikāla ar to, ka pirmo reizi ēdiena gatavošanā iesaka izmantot līdz šim virtuvē neiepazītus augus, kuru izcelsme meklējama Latvijas dabiskajos zālājos. Kādas ir šo augu unikālās smaržas un garšas īpatnības, vai atgriešanās pie savvaļas augu ievākšanas ļautu sargāt izzūdošos zālājus, raidījumā “Zināmais nezināmajā” stāstīja šefpavārs, restorāna „Kest” līdzīpašnieks Māris Jansons, bioloģe, "Vides risinājumu institūta" pētniece un zālāju eksperte Rūta Abaja, kā arī dabas tūrisma saimniecības "Drubazas " saimnieks Ģirts Dzērve.
Jau kādu laiku dārzos krāšņi zied rozes. Tās noder ne tikai acu priecēšanai, bet arī dabiska, atspirdzinoša dzēriena pagatavošanai. Pēdējos gados populāra kļuvusi kafejnīcās un veikalos mazos iepakojumos nopērkama rožu limonāde. Tādu pašu var gatavot mājās no rožu ziedlapiņām, kas savāktas savā dārzā vai kādā tīrā vietā savvaļā. Izmēģini raudzēt rožu limonādi pēc zaļā dzīvesveida bloga “Seek the simple” autores Lauras Arnicānes receptes!
Olas, pateicoties to vērtīgajām īpašībām kulinārijā, ir ļoti ierasts produkts virtuvē, taču tās var gatavot arī gluži neierastos veidos – izmantot saldējuma panēšanai, buljona dzidrināšanai vai pat marinēt dzeltenumu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis vairākus salmonelozes gadījumus ievestai mājputnu gaļai no Polijas un Lietuvas. Patērētājiem tas būtu jāņem vērā, gādājot par gaļas pareizu uzglabāšanu un pagatavošanu, intervijā Latvijas Radio aicināja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.
Pretēji plaši izplatītam uzskatam, ka labākais alus ir pildīts stikla pudelēs, labāk baudīt skārdenēs nopērkamo, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja alus brūvētājs un eksperts Andris Rasiņš, kurš sevi dēvē par alus someljē. Tāpat viņš dalījās citos padomos, kā atrast vislabāko alu un pareizi to baudīt.
Ēdiena gatavošanai zemes cepeškrāsnī ir gadu tūkstošiem sena tradīcija, ko atkal tautās ceļ Rūjienā dzimušais un augušais fon Stricka villas šefpavārs Aldonis Elksnis. Viņš zina, kā izcelt zivs dabisko garšu un maltītes pagatavošanā izmanto vien to, kas tuvumā atrodams. Recepte ir bezgala vienkārša, viss āķis slēpjas izejvielās, pagatavošanas tehnikā un attieksmē pret darāmo. Šoreiz tika kūpināts plaudis – viena no izplatītākajām Latvijas zivīm, turklāt ļoti garda. Tas rados karpai, taču plauža vietā var izmantot jebkuru citu balto zivi.