Dzīve & stils / Virtuve
Pavārgrāmatā apkopo receptes ar pļavas augiem
Pavārgrāmatā apkopo receptes ar pļavas augiem
Klajā nākusi pavāra Māra Jansona recepšu grāmata „Pļava”, kas ir unikāla ar to, ka pirmo reizi ēdiena gatavošanā iesaka izmantot līdz šim virtuvē neiepazītus augus, kuru izcelsme meklējama Latvijas dabiskajos zālājos. Kādas ir šo augu unikālās smaržas un garšas īpatnības, vai atgriešanās pie savvaļas augu ievākšanas ļautu sargāt izzūdošos zālājus, raidījumā “Zināmais nezināmajā” stāstīja šefpavārs, restorāna „Kest” līdzīpašnieks Māris Jansons, bioloģe, "Vides risinājumu institūta" pētniece un zālāju eksperte Rūta Abaja, kā arī dabas tūrisma saimniecības "Drubazas " saimnieks Ģirts Dzērve.
Atspirdzinoša rožu limonāde. Izmēģini!
Atspirdzinoša rožu limonāde. Izmēģini!
Jau kādu laiku dārzos krāšņi zied rozes. Tās noder ne tikai acu priecēšanai, bet arī dabiska, atspirdzinoša dzēriena pagatavošanai. Pēdējos gados populāra kļuvusi kafejnīcās un veikalos mazos iepakojumos nopērkama rožu limonāde. Tādu pašu var gatavot mājās no rožu ziedlapiņām, kas savāktas savā dārzā vai kādā tīrā vietā savvaļā. Izmēģini raudzēt rožu limonādi pēc zaļā dzīvesveida bloga “Seek the simple” autores Lauras Arnicānes receptes!
Nīderlandietis pagatavo pasaulē dārgāko hamburgeru
Nīderlandietis pagatavo pasaulē dārgāko hamburgeru
Holandiešu burgeru restorānu īpašnieks Roberts Jans de Vēns  pandēmijas laikā, kamēr viņa uzņēmējdarbība apstājusies, izstrādājis pasaulē dārgākā burgera recepti. Tā cenu – 5000 eiro – veido ekskluzīvās sastāvdaļas, piemēram, milzīgi krabji.
Fiksā franču valriekstu kūka
Fiksā franču valriekstu kūka
Piedāvājam sātīgās un ātri pagatavojamās franču valriekstu kūkas recepti. Tas būs lielisks deserts gan viesībām nedaudz plašākā pulkā, gan brīvdienu pasēdēšanai ģimenes lokā.
Kā ar olu dzidrināt buljonu un panēt saldējumu?
Kā ar olu dzidrināt buljonu un panēt saldējumu?
Olas, pateicoties to vērtīgajām īpašībām kulinārijā, ir ļoti ierasts produkts virtuvē, taču tās var gatavot arī gluži neierastos veidos – izmantot saldējuma panēšanai, buljona dzidrināšanai vai pat marinēt dzeltenumu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
«Īstās latvju saimnieces» Zandas Žentiņas Jāņu siera recepte
«Īstās latvju saimnieces» Zandas Žentiņas Jāņu siera recepte
Šova “Īstās latvju saimnieces” otrās sezonas uzvarētāja, Valmieras puses “Vīnkalnu” saimniece Zanda Žentiņa dalījās ar savu Jāņu siera recepti, ko iemācījusi vecmāmiņu un ko viņa paredzējusi nodot savu mazmeitu pūrā. Galvenās siera sastāvdaļas ir svaigpiens un biezpiens.
Kā atrast labāko alu un pareizi to baudīt? Skaidro alus someljē
Kā atrast labāko alu un pareizi to baudīt? Skaidro alus someljē
Pretēji plaši izplatītam uzskatam, ka labākais alus ir pildīts stikla pudelēs, labāk baudīt skārdenēs nopērkamo, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja alus brūvētājs un eksperts Andris Rasiņš, kurš sevi dēvē par alus someljē. Tāpat viņš dalījās citos padomos, kā atrast vislabāko alu un pareizi to baudīt.
Dārgākā gaļa pasaulē – vai zini, kas ir vagjū?
Dārgākā gaļa pasaulē – vai zini, kas ir vagjū?
Japāņu valodā pirmā zilbe Wa nozīmē Japāna, bet otrā zilbe Gyu – govs jeb liellops. Tātad Wagyu nozīmē – Japānas liellops. Būdami smalki ļaudis daudzās nozarēs, japāņi ir izveidojuši ļoti īpašu liellopu gaļas kultūru.
Zemes cepeškrāsnī kūpināta baltā zivs
Zemes cepeškrāsnī kūpināta baltā zivs
Ēdiena gatavošanai zemes cepeškrāsnī ir gadu tūkstošiem sena tradīcija, ko atkal tautās ceļ Rūjienā dzimušais un augušais fon Stricka villas šefpavārs Aldonis Elksnis. Viņš zina, kā izcelt zivs dabisko garšu un maltītes pagatavošanā izmanto vien to, kas tuvumā atrodams. Recepte ir bezgala vienkārša, viss āķis slēpjas izejvielās, pagatavošanas tehnikā un attieksmē pret darāmo. Šoreiz tika kūpināts plaudis – viena no izplatītākajām Latvijas zivīm, turklāt ļoti garda. Tas rados karpai, taču plauža vietā var izmantot jebkuru citu balto zivi.

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd