Dzīve & stils / Virtuve
Kupati, meža gaļas rullīši, cepetis visdažādākajās, pat ļoti eksperimentālās marinādēs, kūpinātas desiņas, un, protams, pēdējā laika kroņa numurs – “slinkais šašliks” – tie visi ir Kaplavas mednieka Viktora Piļščikova kulinārie meistarstiķi, par kuriem viņš pats tikai norausta plecus, sak' – kas tur īpašs. Taču “slinkā šašlika” recepti Viktors bija ar mieru atklāt arī mums.
Hačapuri ir viens no izplatītākajiem Gruzijas tradicionālajiem ēdieniem. Tam ir daudz variantu. Gruzijā hačapuri ēd visu vecumu cilvēki jebkurā dienas laikā – brokastīs, pusdienās vai kā uzkodu. Svanetijā to pilda galvenokārt ar suluguni sieru, taču to var pildīt arī ar turku gazi sieru vai fetas sieru ar 55% tauku saturu. Iespējams, hačapuri jau esat garšojuši, bet, tikko izņemts no krāsns, tas garšo vēl daudz labāk. Varbūt tas kļūs par iecienītu ēdienu arī jūsu virtuvē!
Meksikāņu klasika Chilli con carne – sātīgs ēdiens ar malto gaļu un pupiņām – , vienaldzīgu neatstās nevienu. Izmēģini to pagatavot pēc veikala “Broken Heart Society” īpašnieka Viesīša jeb Viestarta receptes, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”! Arī uztura speciāliste Ksenija Andrijanova šo ēdienu novērtēja īsti un konkrēti: “Ļoti forša recepte!”
Ātri, lēti un sātīgi – šie vārdi vislabāk raksturo dziedātājas Patrisha iecienītos Mac & Cheese jeb makaronus ar sieru, ko viņa gatavoja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova to uzskata par izdzīvošanas recepti, kuras uzturvērtību vērtēt īsti nav vietā, tomēr ir daži knifi, kā to padarīt veselīgāku.
Vaniļas pāksts iegūšanas process ir sarežģīts un ilgs, tāpēc tā ir otra dārgākā garšviela pasaulē. Ir izpētīts, ka tikai 0,1 - 0,5% no visiem tirgū pieejamajiem produktiem, kas satur vaniļas garšu, sastāvā ir īstā vaniļas pāksts. Par saldo un sāļo ēdienu papildināšanu ar vaniļu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Uzreiz pēc Lielā gavēņa daudzi steidz iepirkt pārtiku, lai svinētu Lieldienas. Galdi lūst no gardumiem un neskaitāmiem olu ēdieniem. Pēc tam liela daļa neapēstās pārtikas nokļūst atkritumos. Pētījumi rāda, ka trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas – apmēram 1,3 miljardi tonnu gadā – tiek izmesta atkritumos. Raidījuma “Zaļgalvis” vadītājs Rvīns Varde no draugiem paņēma laukā metamo pārtiku un kopā ar pavāri Ditu Lasi pagatavoja svētku mielastu. Lūk, receptes!
Repera Prusax iecienītā tortilja jeb vraps ar malto gaļu un dārzeņiem ir gards, sātīgs ēdiens, ko var ērti paņemt līdz arī ēšanai ārpus mājas. Izmēģini to pagatavot, sekojot līdzi raidījumā “Virtuve bez kāposta” atklātajai receptei! Ja gribas šo ēdienu padarīt veselīgāku, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova iesaka izvēlēties vistas malto gaļu un pilngraudu tortilju.
Jauniešu grupa, kas līdz šim mācījusies Ventspils Augstskolas Ekonomikas fakultātē, Covid-19 ierobežojumu laikā nolēmusi uzsākt drosmīgu projektu Ventspils vecpilsētā. Pusgada laikā ir izveidoti visi priekšnoteikumi, lai atceļot Covid-19 dēļ valstī noteikto ārkārtējo situāciju, Ventspilī vārtus vērtu radošais kvartāls, kuram vēl gan nav nosaukuma, bet ikviens aicināts to piedāvāt.