Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Kombuča jeb tējas sēne

Piecas garšas

Pašu gatavotas pārtikas krāsvielas

Fermentēšana mājas apstākļos

Fermentētas plūmes – piedeva gaļai un sautējumam

Plūmes ir viens no klasiskākajiem lakto fermentēšanas produktiem. Fermentēšanas procesā izmantojot lakto jeb pienskābās baktērijas, netiek izmantoti nekāda veida piena produkti, bet pienskābās baktērijas “iedarbina” sāls, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Plūmes noskalo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un bļodā viegli samaisa ar 2% sāls no plūmju svara. Tad liek tīrā burkā un trauku noslēdz ar vāku.

Reizi dienā vāku paceļ, lai izgaro fermentācijas procesā radušās ogļskābās gāzes, kuras traukā rada spiedienu. Pēc aptuveni četrām piecām dienām lakto fermentētas plūmes ir gatavas.

Tad trauku var ievietot ledusskapī, kas fermentēšanas procesu neaptur, bet krietni palēnina.

Tās būs kļuvušas izteikti skābākas, saldākas, nedaudz sāļas, mazliet gāzētas, un to aromāts būs pastiprinājies.

Sula, ko šajā fermentācijas procesā izdala plūmes, ir ar tik ļoti izteiksmīgu garšu, ka to, izmantojot kā mērci, nav nepieciešams ar kaut ko papildināt. To var izmantot, piemēram, citrona sulas vietā vai kā mērci laša tartaram. Plūmes var sagriezt un pievienot sautējumam, sablendēt un izmantot kā glazūru grilētai gaļai vai kādam citam sāļam ēdienam. Tāpat var fermentēt arī dārzeņus, augļus un citas ogas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt