Virtuve bez kāposta

Virtuve bez kāposta. 6. epizode ar I MEAN LOVE

Virtuve bez kāposta

Virtuve bez kāposta. 8. epizode ar ROLANDS ČE

Virtuve bez kāposta. 7. epizode ar ŪGA

Ašie makaroni ar šķiņķi – lēta un studentiska maltīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ātri pagatavojamie makaroni jeb roltoni ar šķiņķi, kas ietērpti majonēzes un krējuma “mētelītī” ir reperes Ūgas iecienīta recepte, ko viņa atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atzīst, ka šī ir lēta un studentiska recepte, kuru vērtēt no uzturvērtības viedokļa būtu atrauti no realitātes, taču viņai ir pāris ieteikumu, kā to padarīt veselīgāku.

ĪSUMĀ:

Raidījuma "Virtuve bez kāposta" vadītāja Nansija Garkalne un repere Ūga.
Raidījuma "Virtuve bez kāposta" vadītāja Nansija Garkalne un repere Ūga.

Nepieciešams

  • 5 iepakojumi ātri pagatavojamo makaronu jeb “roltonu”
  • 300 g kūpināta gaļa (šķiņķis vai vista)
  • Lielais iepakojums majonēzes
  • Iepakojums krējuma
  • 3 tomāti
  • 1 paprika
  • Nedaudz dilles

Ēdiena izmaksas: 8,51 eiro.

Pagatavošana

Makaronus, neizņemot no iepakojuma, sīki sadrumstalo, pēc tam ieber lielā bļodā. Pievieno trīs iepakojumus no makaroniem pievienotajiem garšvielu maisījumiem. Pagatavo mērci no majonēzes un krējuma šādās proporcijās: 70% majonēze un 30% krējums. Pievieno mērci pēc sajūtām – līdz sausie makaroni nedaudz noklāti. Atstāj vismaz 15 minūtes, lai tie nedaudz uzbriest.

Smalki sagriež gaļu, ieliek to citā bļodā, kamēr makaroni briest. Smalki sagriež arī dārzeņus, visu kopā samaisa. Dilles var iemaisīt klāt vai izmantot kā garnējumu. Gatavs ēšanai! Nākamajā dienā, protams, garšos vēl labāk.

Ašie makaroni ar šķiņķi. 
Ašie makaroni ar šķiņķi. 

Ko par šo recepti saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova?

Šī ir ļoti lēta, studentīga recepte, kuru komentēt, piemērojot veselīga uztura kritērijus, nozīmē būt “atrautam no realitātes”. Kad vajag ātri, lēti un sātīgi, ideāls uzturvielu balanss ne vienmēr ir prioritāte numur viens.

Man patīk, ka receptē ir ne tikai nūdeles un šķiņķis, kas ir trekni un sāļi, bet līdzsvaram ir arī tomāti, paprika un dilles. Sarkanā paprika ir vitamīnu bumba. 100 gramos paprikas ir trīs vitamīna C dienas devas un gandrīz 100% vitamīna A devas.

Tomātos ir antioksidants likopēns, kas labvēlīgi ietekmē imunitāti, sirds-asinsvadu veselību un redzi. Šī ir tā pati viela, kas tomātam piešķir sarkano krāsu.

Un dilles – kur nu latvietis bez dillēm – ir negaidīti labs augu izcelsmes kalcija avots. 

Kā varētu uzlabot šo recepti? Es, protams, saprotu, ka visa ideja ir tajā, ka ātrās nūdeles piesūcas ar majonēzi – tas piešķir interesantu, sierainu garšu. Bet labāk būtu ātrās nūdeles aizvietot ar īstajām, pašu vārītajām nūdelēm. Un garšvielas pievienot nevis no ātro nūdeļu paciņas, bet kādu nedārgu garšvielu maisījumu bez garšas pastiprinātājiem un milzīga sāls daudzuma.

Vai ātrās nūdeles ir sintētiskas?      

Ātrās nūdelēs, pretstatā tam, kā pierasts domāt, nav sintētisks produkts. To taisa no augstākā labuma kviešu miltiem, un rūpnieciski pagatavo tvaika kamerā, no kuras nūdeles iznāk gatavas, bet sausas! Mums pietiek tikai pievienot ūdeni – un nūdeles ir gatavas! Viss kaitīgums, patiesībā, slēpjas nevis nūdelēs, bet garšvielu maisījumos, ko tām pievieno.  Tajās ir daudz sāls, E-vielu, lieki tauki.

Cik daudz kūpinātas gaļas dienā drīkst ēst?

Pasaules Veselības organizācija iesaka samazināt gaļas izstrādājumu daudzumu uzturā, tajā skaitā kūpinājumu. Dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 45 gramiem tāda produkta. Tā ir viena maza šķēle. Vistas šķiņķis būs liesāks un veselīgāks par cūkgaļas šķiņķi.

Kādu majonēzi izvēlēties?

Labāk izvēlēties tādu majonēzi, kuras sastāvā ir īstas olas, nevis olu pulveris. Tas ir ļoti trekns produkts – 100 grami majonēzes satur gandrīz 700 kilokalorijas. Interesants fakts – agrāk majonēze bija turīgu un dižciltīgu cilvēku mērce, bet tagad to veikalā var nopirkt ikviens par nepilnu eiro.

Kas labs krējumā?

Krējumā ir daudz kalcija, jo to veido no piena.

Kam noder tomāti?

Tomātos ir antioksidants likopēns, kas labvēlīgi ietekmē imunitāti, sirds-asinsvadu veselību un redzi. Likopēna daudzums paaugstinās tomātos, kas ir pagatavoti, piemēram, cepti.

Kādu papriku izvēlēties?

Paprikā ir trīskāršā C vitamīna dienas deva. Vislabāk kombinēt dažādas paprikas pēc luksofora principa – gan sarkano, gan zaļo, gan dzelteno.

Kāpēc jāēd dilles?

Tiek uzskatīts, ka dillēs esošā ēteriskā eļļa palīdz uzlabot gremošanu. Tieši tas, kas vajadzīgs pēc maltītes no nūdelēm, kūpinātās gaļas un majonēzes!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti