
Dzīve & stils / Virtuve


Vieta, kur iepazīties ar inovācijām, ar dažādu valstu kulināro mantojumu, veselīgu dzīvesveidu, tikties izglītojušos pasākumos un testēt biznesa idejas – tā jauno, plašai auditorijai pieejamo koprades virtuvi "Re Cep Te" reklamē atjaunotā Āgenskalna tirgus administrācija. Trīs dienu garumā, no piektdienas līdz svētdienai, notiek tās atklāšanas pasākumi.

Vakariņas Spānijā nav tikai ēšanai un sāta sajūtas sasniegšanai, bet gan kopābūšanai. Tas ir laiks, kad ģimene un draugi sanāk kopā, lai baudītu kompāniju. Ja brokastis un pusdienas Spānijā ir tradicionālas, tad vakariņas ir ēdienreize, kad maltītes pārtop gastronomiskos šedevros, līdz ar to mielasts nereti ir veģetārs, veselīgs, vienkāršs un ne tik tradicionāls. Salāti parasti tiek gatavoti lielās bļodās, – tā, lai pietiek visiem. Uz galda vienmēr būs šķēlītēs sagriezts svaigas maizes klaips, olīvas, kā arī neliela siera un žāvētas gaļas plate.

Spāņu pieeja pusdienu ieturēšanai iemācīja man apstāties dienas vidū no darba pienākumiem un veltīt pilnu uzmanību ēdienreizei, noliekot malā telefonu, lai koncentrētos tikai uz ēšanu.

Gaļas kūpināšana ir laikietilpīgs process, kam jāatvēl teju visa diena. Protams, gaļai nav nepieciešama nemitīga uzraudzīšana visu kūpināšanas laiku, tomēr kaut kur tuvumā ir jārosās. Nedaudz vienkāršot un atvieglot šo pasākumu var, kūpinot gaļu bez iepriekšējas marinēšanas – vienkārši uzberot izvēlētās garšvielas pirms likšanas kūpinātavā. Arī šādā veidā kūpinātai gaļai piemīt izteiksmīga garša, jo būtisku garšas niansi veido tieši dūmi.

Daži jau paguvuši apmeklēt savas iecienītās sēņošanas vietas un tagad prāto, ko iesākt ar mājās pārvestajām veltēm, citi uz mežu vēl tikai pošas. Lai sēņošanas prieks pārtaptu gardā maltītē, piedāvājam dažas idejas sēņu pagatavošanai, kas aizgūtas no pagājušā gadsimta 30. gadu izdevuma "Zeltene" numuriem.

Kārumnieki, vegāni un vienkārši izsalkušie – LSM.lv sarūpētajā sēņu recepšu izlasē sev ko tīkamu atradīs ikviens. Turklāt šīs receptes noderēs gan sēņu laikā, gan ziemā, kad no pieliekamā var vilkt ārā krājumus sālītā, marinētā un kaltētā veidā.

No jūlija vidus teju ik nedēļas nogali kādā no Latvijas vietām ir iespēja apmeklēt mājas kafejnīcu dienas. Arī šai nedēļas iespēja izgaršot Latviju bija vairākās vietās. Ieva Benefelde no Skrundas televīzijas viesojās suitu mājas kafejnīcās Alsungā un Jūrkalnē.

Vienmēr pēc viesošanās ārzemēs ieviešu savā ēdienkartē kādu no tur iepazītajiem ēdieniem. Pēc nodzīvota gada Spānijā apguvu vienkāršas un garšīgas receptes, kuras man ierādīja vietējie spāņi. Pēc sastāvdaļām nav jābrauc uz Spāniju, jo nepieciešamo vari iegādāties piemājas tirgū vai kādā no lielveikaliem tepat Latvijā. Apkopoju savus iecienītākos brokastu ēdienus, kurus pirmajos mēnešos devos baudīt kafejnīcās, taču ar laiku iemācījos pagatavot mājās. Uzskatu, ka gatavošana ir māksla, tāpēc man patīk savu radošumu izpaust, izmēģinot receptes, kuras ir valsts gastronomiskā vērtība.

Neatkarīgi no tā, kuru marinādi izvēlaties – dārzeņu, parasto vai saldskābo –, no sēnēm vislabāk izmantot tikai baravikas un bekas. Visas marinādes ir ar krietnu saldumu, kopā ar etiķa skābumu veidojas laba garša. Ja marinējumos nepatīk salda garša, cukuru var ņemt mazāk.

Vairumā gadījumu lielākā konservēšanas kļūda ir nevis nepareizas proporcijas, bet gan nepietiekama tīrība. Konservējot svarīga ir ne tikai burku pasterizēšana un sterilizācija, bet arī karošu, paliktņu un salvešu tīrība, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" uzsvēra kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste Iveta Galēja un dārzkopības speciāliste no saimniecības "Neslinko" Saiva Pekuse.

Vide un dzīvnieki

Tehnoloģijas un zinātne

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd



















Interesanti



