
Dzīve & stils / Virtuve


Vairākās Latvijas pilsētās notikuši restorānu nedēļas pasākumi, kuru laikā restorāni saviem klientiem piedāvā īpašas ēdienkartes. Visai bieži tās papildinātas ar dažādiem terminiem, kas var radīt apjukumu, bet patiesībā apzīmē pavisam vienkāršas lietas. Ko nozīmē frikasē, šifonāde, milfejs, espuma un tapioka, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" skaidroja pavārs Renārs Purmalis.

Pavasara neatņemams vēstnesis ir sulu laiks. Kad bērzu sulas dzerts gana daudz, laiks ķerties pie dažādu ēdienu pagatavošanas. Kā no ieskābušas bērzu sulas pagatavot spirdzinošu desertu, stāstīja pavārs Renārs Purmalis.

Iestājies īstais laiks, lai pastaigas dabā apvienotu ar agro savvaļas velšu vākšanu. Tas ir ne tikai labs veids, kā pēc ziemas spēcināt organismu, bet arī iespēja lieku reizi izvairīties no lielveikala apmeklējuma – nav jāpērk plastmasā iepakoti salāti, ja salātus var pagatavot no pirmajiem savvaļas zaļumiem un pumpuriem. Kādas uzturā lietojamas dabas veltes šobrīd var vākt, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Šis ir īstais laiks, lai tukšotu pagrabus un no pērnajiem kartupeļiem pagatavotu interesantus ēdienus. Par kartupeļu mizu izmantošanu sāļajos un saldajos ēdienus, kartupeļu fermentāciju un izcilas biezputras un cepto kartupeļu pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Šis deserts garšos arī bērniem, turklāt ir ļoti viegli pagatavojams – nekas nav jāvāra vai jācep. To var ēst tāpat vai uzsmērēt, piemēram, uz rīsu galetes. Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiks divām personām.

Apsveicam latviešus – trīs sezonālās norises ir klāt: Lieldienas, brīvdienas un nelūgti padomdevēji. Tādi, kas olām sāk skaitīt kalorijas un holesterīnu. Laikam būs iestrēguši deviņdesmitajos, kad olu uzskatīja par infarktu no vistas dibena. Pa šo laiku produkts jau piedzīvojis attieksmes maiņu. Kādreiz olu statuss tiešām nebija diez ko labs – daudzi bažījās par holesterīnu un labas funkcijas šķietami neredzēja. Taču saliksim visu pa plauktiņiem, labi?

Aukstam laikam piemērots ēdiens ir grūbu zupa senlatviešu gaumē. Izmēģini pagatavot grūdeni ar žāvētu cūkas stilbu, kāršu pupām, burkāniem, kartupeļiem un grūbām pēc Allažu pagasta viesu nama saimnieces Māras Zemdegas receptes!

Itālijas salas Pantellerijas zemnieku salātus var ēst kā pamatēdienu, jo kartupeļu dēļ tie ir ļoti sātīgi. Tradicionāli šie salāti tiek gatavoti ar iesālītiem kaperiem. Ja jums tādi nav pieejami, varat izmantot arī etiķī konservētus kaperus. Ja gribat, lai salāti būtu sulīgāki, var pievienot vēl vairāk olīveļļas un citronu sulas. Ienesiet Vidusjūras noskaņas arī savās mājās ar šiem ātri un viegli pagatavojamajiem salātiem!

Kāds Spānijas jaunuzņēmums izstrādājis tehnoloģiju, kas ar 3D printera palīdzību ļauj ražot mākslīgo gaļu no augu valsts produktiem. Jaunumu jau pozitīvi novērtējuši veģetārā uztura piekritēji.

Šo dālu var ēst gan kā savdabīgu putru, gan pievienot rīsiem, kartupeļiem un siltajiem salātiem. Šis nosaukums tulkojumā no sanskrita nozīmē "šķelts", un Indijā par dālu dēvē no lēcām, pupiņām vai zirņiem gatavotus ēdienus, kas atgādina mērci, biezzupu vai biezu sautējumu – kā nu kuram šķiet. Uzturzinātnieki iesaka mazināt gaļas daudzumu ēdienkartē, līdz ar to šī ir laba olbaltumvielu mērce, kas sniegs ilgtermiņa sāta sajūtu.

Tehnoloģijas un zinātne

Tehnoloģijas un zinātne

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Tehnoloģijas un zinātne

Vecāki un bērni

Ekonomika

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd



















Interesanti



