Dzīve & stils / Virtuve
Sātīgais gaileņu podiņš ar cauraudzīti
Gaileņu sezona, pēc Jāņiem iesākusies, turpinās līdz pašam rudenim, tādēļ recepšu šo sēņu pagatavošanai nekad nevar būt par daudz. Drēgnajā rudens laikā labi iederēsies sātīgais gaileņu podiņš ar žāvētu cauraudzīti un saldo krējumu. Gatavo gaileņu podiņu, sekojot līdzi  receptei, ko zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" otrajā sērijā!
Saldie biezpiena pončiki – bērnības garša
Daudziem eļļā vārītie biezpiena pončiki jeb virtuļi saistās ar bērnību. Nedaudz neparastāku šo klasisko saldēdienu var padarīt, parastā biezpiena vietā izmantojot kazas piena biezpienu. Gatavo pončikus, sekojot līdz receptei, ko zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" otrajā sērijā!
Jēra gaļas sautējums «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Uztura speciālisti teic, ka jēra gaļu ir ieteicams iekļaut ikdienas ēdienkartē, jo tā ir lielisks proteīnu, taukos šķīstošo vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots. Tajā ir daudz olbaltumvielu, dzelzs, cinks, D un B12 vit­amīni, kā arī citi vērtīgi savienojumi, kas palīdz cilvēkam uzturēt optimālu muskuļu masu. Tāpat jēra gaļā 40 līdz 50 procenti ir sirdij draudzīgo jeb tā dēvēto „labo tauku”, proti, polinepiesātinātās jeb omega-3 taukskābes.
Bezē un vasaras ogu rulete «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Rakstītos avotos olu baltuma un cukura savienojums pirmo reizi minēts 1604. gadā, un to pierakstījusi angļu recepšu grāmatu autore lēdija Eleonora Fetipleisa. Taču šī savienojuma nosaukums „bezē” radies Francijā. Tur par „bezē”, kas tulkojumā nozīmē “skūpsts”, sauc olbaltuma cepumus, ko savukārt Itālijā un Šveicē sauc par meringiem un uzskata, ka tos izgudrojis itāļu šefpavārs Gasparīni 17. gadsimta sākumā Šveices ciematā Meringenā.
Ģeniāli vienkāršā tomātu mērce ar makaroniem
Televīzijas raidījumu vadītājas Daces Salnājas ģimenē tomātu laikā iecienīts ēdiens ir itāļu virtuves ģeniāli vienkāršais šedevrs – puttanesca mērce. “Mērce vienkārši pagatavojama ar latvietim saprotamām sastāvdaļām, un to var ēst ar makaroniem,” stāsta Dace. Viņa mudina nebaidīties no anšoviem, kas piedod umami garšu šim ēdienam. Turklāt atdzesētu to var likt arī saldētavā un uzglabāt ziemai.
Buberts ar ogu mērci «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Čaganais un bezgala gardais saldais ēdiens – mannas putraimu vai bīdelēto miltu buberts – Latvijā parādījās 19. gadsimta beigās. Tas Baltijā ienācis līdz ar vācu pavārgrāmatām, kurās līdzās bubertam bija atrodama arī, piemēram, himmelšpeize (Himmelspeise), ko gatavoja no ābolu biezeņa, saputojot to ar mannas putraimiem un olu baltumiem, un ko tagad zinām kā debesmannu jeb uzpūteni.
Jēra gaļas kupati ar sviestā ceptiem kartupeļiem «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Kupatus jeb cepamdesiņas gatavo no kapātas gaļas, ķiploku un garšvielu masas, kas pildīta iztīrītās cūkas vai jēra zarnās. Kupatus var cept uz pannas vai cepešpannā, uz grila vai krāsnī, vārīt vai sagriezt gabaliņos un sautēt mērcē. Tiek uzskatīts, ka kupati ir Kaukāza ēdiens, taču līdzīgas desiņas atrodamas arī citu valstu nacionālajās virtuvēs.
Cepti āboli ar rīsu pudiņu - saldēdiens septembrim
Ēst sezonālus vietējos produktus ir ne tikai veselīgi, bet arī draudzīgi attiecībā pret vidi, jo nav jātransportē svešzemju produkti no tūkstošiem kilometru tālām vietām. Laikā, kad no ābelēm birst sulīgie augļi, lielisks saldēdiens būs cepti āboli ar rīsu pudiņu. Izmēģini pagatavot šo ēdienu pēc pavāra un Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Gatavo dabā" vadītāja Renāra Purmaļa receptes!
Jaunākie
Interesanti