Dzīve & stils / Virtuve
Rūjienas salāti, salāti "Rūja", Rūjienas romšteks, Rūjas veltnīši – šo uzskaitījumu ar Rūjienas pusei raksturīgajiem ēdieniem varētu vēl turpināt, kopumā Rūjienas amatnieku biedrības "Rūzele" dalībnieces apkopojušas 22 receptes. Tas arī rosinājis biedrību iestāties Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā un jau drīz, pavasarī, tiek solīts, ka Rūjienā varēs arī šos ēdienus nobaudīt.
Pasta ar tunci un pašu gatavots pesto – tādu salikumu Latvijas Televīzijas jauniešu platformas "16+" raidījumā "Virtuve bez kāposta" demonstrēja hiphopa mūziķis Fiņķis. Šo recepti vērtēja arī uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, norādot, ka Fiņķis izvēlējies pilnvērtīgu recepti, taču vēlētos redzēt vairāk dārzeņu.
Vienkārši, makam draudzīgi un garšīgi – tādi ir satura veidotājas Kristiānas Grāmatiņas iecienītā spageti recepte, kuru viņa atklāja Latvijas Televīzijas jauniešu platformas "16+" raidījumā "Virtuve bez kāposta". Kristiāna arī parādīja, kā gatavot lapu kāposta jeb kale čipsus. Savukārt uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča vērtēja – ja kaut kas būtu jāuzlabo, derētu spageti papildināt ar kādu olbaltumvielu avotu, piemēram, tunci vai pupiņām.
Plucinātas vistas tako ar salsu un gvakamoli ir hiphoha zvaigznes Wiesuļa iecienīta recepte, kuru viņš atklāja Latvijas Televīzijas jauniešu platformas "16+" raidījumā "Virtuve bez kāposta". Savukārt uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, vērtējot šī ēdiena pagatavošanu un sastāvdaļas, secināja – viņai pat īsti nav, kur piesieties.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) grasās ar reklāmas rullīšiem sociālajos tīklos reaģēt uz interneta vietnes "TasteAtlas" publicētajiem topiem, kuros sklandrausis atzīts par piekto negaršīgāko ēdienu pasaulē, bet latviešu virtuve par vienu no sliktākajām Eiropā. Aģentūra aizvien turpina Latviju reklamēt kā gastronomijas galamērķi, kamēr sabiedrisko attiecību un reklāmas eksperts Ainārs Ērglis ir pārliecināts, ka tā ir vējā izsviesta nauda. Viņaprāt, vispirms mums jāsaprot, kas patiesībā esam šajos globalizācijas apstākļos un kas ir tās vērtības, ar ko savā valstī lepojamies un varam piedāvāt kā Latvijas pienesumu pasaulei.
Šī ir Ziemassvētku asušku recepte, kuru mūsu Ziemassvētku garā komiksa autoram Rupucinskim iedeva sirsnīgā saimniece Mārīte no Ludzas. Viņš apraksta savu ceļu līdz šim mazajam latgaliešu svētku gardumam.