Uldis Ķezberis

Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas Savienība nosūtījusi Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus
Eiropas Savienība nosūtījusi Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus
Pēc nesenajiem Krievijas plašajiem uzbrukumiem Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai Eiropas Savienība (ES) un atsevišķas bloka dalībvalstis ir nosūtījušas Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus miljoniem eiro vērtībā. ES paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā ir gatava sniegt papildu palīdzību Ukrainai.
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās «ēnu flotes» kuģus
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās «ēnu flotes» kuģus
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās "ēnu flotes" kuģus, kuri nereti ir iesaistīti starptautisko sankciju apiešanā. Zviedrijas varasiestāžu uzmanību ir izpelnījies tankkuģis "Zirkone", kas jau ilgstoši atrodas netālu no Gotlandes salas un veic degvielas pārsūknēšanu uz citiem kuģiem. Zviedri brīdina, ka tas var novest pie vides katastrofas. 
Sešus mēnešus pēc kara sākuma Gazā Izraēla nonākusi starptautiskā izolācijā
Sešus mēnešus pēc kara sākuma Gazā Izraēla nonākusi starptautiskā izolācijā
Apritējuši seši mēneši kopš 7. oktobrī notikušā teroristu grupējuma "Hamās" asiņainā uzbrukuma Izraēlai, uz ko Izraēla atbildēja ar militāru iebrukumu palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā. Pusgadu pēc kara sākuma nelielā Gazas teritorija ir nopostīta, bet Izraēla nav spējusi iznīcināt "Hamās". Milzīgais civiliedzīvotāju upuru skaits un humanitārā katastrofa Gazā ir mazinājusi starptautisko atbalstu Izraēlai, bet valsts iekšienē pieaug neapmierinātība ar ieilgušo karu.  
Aptauja: Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokremliskais Pelegrīni
(papildināts)
Aptauja: Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokremliskais Pelegrīni (papildināts)
Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis prokremliskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pelegrīni, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas. Pelegrīni uzvara ir atvieglojums premjeram Robertam Fico, kurš neatbalsta militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai karā pret Krieviju un vēlas veikt nedemokrātiskas pārmaiņas Slovākijā.
Ukrainā frontē austrumos smaga situācija; noliedz Krievijas spēku ieiešanu Časivjarā
Ukrainā frontē austrumos smaga situācija; noliedz Krievijas spēku ieiešanu Časivjarā
Krievijas karaspēks ar lieliem spēkiem cenšas sasniegt daļēji okupētā Doneckas apgabala administratīvās robežas, un viens no iebrucēju galvenajiem mērķiem ir Ukrainas armijas kontrolētā stratēģiski svarīgā Časivjaras pilsēta. Tās apkaimē jau vairākas dienas turpinās smagas cīņas, tomēr pagaidām Krievijas karaspēkam nav izdevies gūt vērā ņemamus panākumus.  
Slovākijas pilsoņi izvēlas prezidentu un valsts turpmāko ārpolitisko kursu
Slovākijas pilsoņi izvēlas prezidentu un valsts turpmāko ārpolitisko kursu
Eiropas Savienības un NATO dalībvalstī Slovākijā sestdien, 6. aprīlī, notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kas lielā mērā var noteikt valsts turpmāko ārpolitisko kursu. Tajā sacenšas bijušais premjerministrs Peters Pelegrīni un bijušais ārlietu ministrs Ivans Korčoks. Pelegrīni neatbalsta militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai karā pret Krieviju, turpretī Korčoks iestājas par lielāku atbalstu Ukrainai un stingrākām sankcijām pret Krieviju. Sagaidāms, ka vēlēšanu uzvarētāju izšķirs ar nelielu balsu pārsvaru.  
Krievija turpina terorizēt Ukrainu ar raķetēm un droniem – vismaz 10 bojāgājušie
Krievija turpina terorizēt Ukrainu ar raķetēm un droniem – vismaz 10 bojāgājušie
Krievija turpina terorizēt Ukrainu ar raķetēm un droniem. Vismaz 6 cilvēki nogalināti, bet vēl 11 ievainoti naktī uz sestdienu notikušajos Krievijas dronu uzbrukumos Harkivas pilsētai Ukrainas ziemeļaustrumos. Piektdien vakarā Krievija ar raķetēm apšaudīja Zaporižjas pilsētu, nogalinot vismaz 4 cilvēkus, bet vēl 20 ievainojot.
Ukraina sekmīgi uzbrūk kara lidlaukiem Krievijā – droni iznīcina 8 kara lidmašīnas
(papildināts)
Ukraina sekmīgi uzbrūk kara lidlaukiem Krievijā – droni iznīcina 8 kara lidmašīnas (papildināts)
Ukraina un Krievija naktī uz piektdienu apmainījušās ar dronu uzbrukumiem. Krievija uzbruka Ukrainai ar 13 trieciendroniem, bet ukraiņiem tos visus izdevās notriekt. Savukārt Ukraina ar vairākiem desmitiem dronu uzbruka militārajiem lidlaukiem Krievijas rietumos un iznīcināja vairākas lidmašīnas, kārtējo reizi apliecinot savas spējas apdraudēt agresorvalsts stratēģiskos objektus.
NATO piesardzīgi sola papildu militāro palīdzību Ukrainai
(papildināts)
NATO piesardzīgi sola papildu militāro palīdzību Ukrainai (papildināts)
NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē izskanējuši solījumi par papildu militāro palīdzību Ukrainai, tai skaitā pretgaisa sistēmu "Patriot" piegādi. Tomēr būtiski konkrēti lēmumi nav pieņemti, un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis videouzrunā bija spiests kritizēt šo politiku.
Krievijas uzbrukumos Harkivā nogalināti pieci cilvēki
(papildināts)
Krievijas uzbrukumos Harkivā nogalināti pieci cilvēki (papildināts)
Pieci cilvēki nogalināti naktī uz ceturtdienu, 4. aprīlī, notikušajos Krievijas dronu uzlidojumos Harkivas dzīvojamiem rajoniem. Trīs no nogalinātajiem bija glābēji, kuri strādāja vietā, kas jau agrāk bija piedzīvojusi uzbrukumu. Vēl 12 cilvēki guvuši ievainojumus.
Taivānu satricinājusi stiprākā zemestrīce 25 gadu laikā
(papildināts)
Taivānu satricinājusi stiprākā zemestrīce 25 gadu laikā (papildināts)
Taivānas austrumu piekrasti trešdien satricinājusi spēcīga 7,4 magnitūdu zemestrīce, kas šajā salā bijusi stiprākā 25 gadu laikā. Vismaz deviņi cilvēki ir gājuši bojā, bet vēl vairāk nekā 800 ir ievainoti. Glābēji lēš, ka zem drupām varētu būt iesprostoti vairāk nekā 120 cilvēku.
Vai Moldovas integrāciju Eiropas Savienībā visvairāk ir veicinājis Putins?
Vai Moldovas integrāciju Eiropas Savienībā visvairāk ir veicinājis Putins?
Moldovā 20 gadu norisinās diskusijas par valsts iespējamo pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), taču izšķirošs grūdiens valsts eirointegrācijas procesam bija Krievijas uzsāktais pilna mēroga karš Ukrainā. Moldovas pašreizējā vadība dalību ES ir nospraudusi par valsts galveno mērķi, uz ko tā soļo raitiem soļiem. Taču Krievija un tās ietekmes aģenti joprojām dara visu, lai Moldova neizrautos no pelēkās zonas, kur tā atrodas kopš neatkarības iegūšanas pirms vairāk nekā 30 gadiem. 
Pieprasa Izraēlai atbildēt par nāvējošo uzbrukumu palīdzības darbiniekiem Gazas joslā
(papildināts)
Pieprasa Izraēlai atbildēt par nāvējošo uzbrukumu palīdzības darbiniekiem Gazas joslā (papildināts)
Starptautiskā sabiedrība nosodījusi vismaz septiņu palīdzības darbinieku bojāeju Izraēlas uzlidojumā Gazas joslā. Izraēla sola veikt notikušā izmeklēšanu. Uzbrukums kārtējo reizi apliecinājis civiliedzīvotāju un palīdzības darbinieku neaizsargātību karā, kas ilgst jau gandrīz sešus mēnešus. Tikmēr Irāna ir piedraudējusi atriebties par Izraēlas nāvējošo uzbrukumu islāma republikas diplomātiskajam kompleksam Sīrijas galvaspilsētā Damaskā.
Ukrainā jau otro nakti masveidīgi Krievijas raķešu uzbrukumi
(papildināts)
Ukrainā jau otro nakti masveidīgi Krievijas raķešu uzbrukumi (papildināts)
Ukrainas energoinfrastruktūra šodien piedzīvoja plašākos Krievijas raķešu un dronu uzbrukumus kopš pilna mēroga kara sākuma. Triecienu rezultātā būtiski bojājumi ir nodarīti Zaporižjā esošās Dņepras hidroelektrostacijas dambim, bet simtiem tūkstošiem cilvēku palikuši bez elektrības. Ukrainā tiek ziņots par vismaz trīs nogalinātiem un 14 ievainotiem cilvēkiem.
Moldovas parlaments nosaka integrāciju ES kā valsts augstāko prioritāti
Moldovas parlaments nosaka integrāciju ES kā valsts augstāko prioritāti
Moldovas parlaments ceturtdien, 21. martā, pieņēma deklarāciju, kurā ir uzsvērts, ka integrācija Eiropas Savienībā (ES) ir valsts augstākā prioritāte. Dokumenta tekstā ir pausts, ka "tikai pievienošanās Eiropai var nodrošināt Moldovas kā suverēnas, neitrālas un pilntiesīgas demokrātiskas valsts nākotni", raksta ziņu aģentūra "Reuters".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd