Uldis Ķezberis

Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Spānijas premjers Sančess nolēmis palikt amatā
Spānijas premjers Sančess nolēmis palikt amatā
Spānijas valdības vadītājs Pedro Sančess pirmdien paziņoja, ka nolēmis palikt premjera amatā, lai gan pret viņa sievu sākta izmeklēšana saistībā ar iespējamo korupciju biznesa darījumos.
ASV augstskolās vēršas plašumā protesti pret karadarbību Gazas joslā
ASV augstskolās vēršas plašumā protesti pret karadarbību Gazas joslā
ASV augstskolās plašumā vēršas studentu protesti pret Izraēlas militārajām operācijām Gazas joslā. Protestētāji apsūdz Izraēlu kara noziegumos pret palestīniešiem un pieprasa savām mācību iestādēm pārtraukt jebkādu sadarbību ar Izraēlu. Protestu laikā ir izcēlušās sadursmes starp demonstrantiem un likumsargiem, bet ebreju izcelsmes studenti un pasniedzēji ziņo par antisemītiskiem uzbrukumiem.
Eiropas Savienība privātos līdzekļus energoefektivitātes projektiem cer piesaistīt ar īpašas koalīci...
Eiropas Savienība privātos līdzekļus energoefektivitātes projektiem cer piesaistīt ar īpašas koalīcijas izveidi
Viens no Eiropas Savienības (ES) Zaļā kursa stūrakmeņiem ir energoefektivitātes veicināšana, lai samazinātu enerģijas patēriņu un dažādotu energoapgādes avotus. Šiem centieniem būs nepieciešams ievērojams finansējums, ko nevarēs nodrošināt tikai no ES un dalībvalstu budžetiem, tāpēc tiks piesaistīti arī privātie līdzekļi. Eiropas Komisija (EK) šonedēļ paziņoja par Eiropas Energoefektivitātes finansēšanas koalīcijas izveidi. Ar tās palīdzību Brisele cer veicināt sadarbību starp dalībvalstīm, EK un finanšu iestādēm saistībā ar energoefektivitātes finansēšanu. 
Cilvēktiesību aizstāvji kritizē Lielbritānijas plānu nosūtīt uz Ruandu daļu patvēruma meklētāju
Cilvēktiesību aizstāvji kritizē Lielbritānijas plānu nosūtīt uz Ruandu daļu patvēruma meklētāju
Cilvēktiesību aizstāvji ir kritizējuši Apvienotās Karalistes plānu nosūtīt uz Āfrikas valsti Ruandu daļu patvēruma meklētāju, kuri britu salās ir ieradušies nelikumīgi. Apvienotās Karalistes parlamenta apakšnams – Lordu palāta – pirmdien atbalstīja valdošās Konservatīvās partijas virzīto likumprojektu, kura galvenais mērķis ir apturēt migrantus no ierašanās valstī, nedrošos peldlīdzekļos šķērsojot Lamanša šaurumu. 
Eiropu aicina neatslābt un domāt par lielāku palīdzību Ukrainai
Eiropu aicina neatslābt un domāt par lielāku palīdzību Ukrainai
Eiropai jāpalielina militārais atbalsts Ukrainai, neraugoties uz ASV apstiprināto papildu palīdzību Kijivai. Šāda atziņa izskanēja no amatpersonām, kuras pirmdien piedalās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības un ārlietu ministru sanāksmē Luksemburgā.
Izraēla veikusi ierobežotu atbildes triecienu Irānai
(papildināts)
Izraēla veikusi ierobežotu atbildes triecienu Irānai (papildināts)
Irānas centrālā daļa piektdien no rīta piedzīvoja gaisa uzbrukumu, ko, visticamāk, sarīkoja Izraēla, atbildot uz pagājušajā nedēļā notikušajiem Irānas uzlidojumiem Izraēlas teritorijai. Sākotnējā informācija liecina, ka Irāna ir atvairījusi uzbrukumu. Izraēla nav komentējusi notikušo.
Izraēla sola atbildēt Irānai par tās uzbrukumu
(papildināts)
Izraēla sola atbildēt Irānai par tās uzbrukumu (papildināts)
Vairāki mediji šovakar ziņo, ka Izraēla reaģēs uz Irānas sestdien veikto bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumu. Tiek atzīmēts, ka Izraēla šo uzbrukumu plāno koordinēt ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). Par to, ka Izraēla noteikti reaģēs uz Irānas uzbrukumu, šovakar runā teicis arī Izraēlas aizsardzības spēku vadītājs Herci Halevi.
Zelenskis: Bez ASV palīdzības Ukraina nespēs uzvarēt karā
(papildināts)
Zelenskis: Bez ASV palīdzības Ukraina nespēs uzvarēt karā (papildināts)
Bez ASV palīdzības Ukrainai nav iespēju uzvarēt karā pret Krieviju, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš arī neslēpa, ka Ukrainas aizstāvjiem frontē klājas smagi, jo viņiem trūkst bruņojuma, lai spētu noturēt savas pozīcijas. Zelenskis aicināja sabiedrotos būt tikpat vienotiem savā atbalstā Ukrainai, kā palīdzot Izraēlai atvairīt Irānas raķešu un dronu uzbrukumus.
Krievijas kara Ukrainā iespaidā Moldova stiprina aizsardzību, bet iestāties NATO vēl neplāno
Krievijas kara Ukrainā iespaidā Moldova stiprina aizsardzību, bet iestāties NATO vēl neplāno
Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā ir licis agresorvalsts kaimiņiem nopietni domāt par savas aizsardzības stiprināšanu, lai atturētu Krieviju no vēlmes uzbrukt citām Eiropas valstīm. Pēdējos mēnešos ir izskanējuši brīdinājumi, ka gadījumā, ja Krievija gūs panākumus karā Ukrainā, tās viens no nākamajiem mērķiem varētu būt Moldova. Moldāvi atzīst, ka pašlaik Ukraina ir valsts galvenais drošības garants, taču viņi apzinās, ka arī pašiem ir jādara vairāk, lai iespējama apdraudējuma gadījumā spētu aizsargāties. 
ASV brīdina par nenovēršamu Irānas uzbrukumu Izraēlai
ASV brīdina par nenovēršamu Irānas uzbrukumu Izraēlai
Islāma republika vēlas atriebties par vairāku augsta līmeņa militārpersonu nogalināšanu pagājušajā nedēļā notikušajā Izraēlas triecienā Sīrijā, Telavivu brīdinājusi ASV. Izraēla sola atbildēt, ja Irāna tai uzbruks, un abu valstu kaujinieciskā retorika rada bažas par plašāka kara izcelšanos Tuvajos Austrumos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd