Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Rietumu atbalsts iedrošina Zelenski vērsties pret Ukrainas oligarhiem un Putinu
Rietumu atbalsts iedrošina Zelenski vērsties pret Ukrainas oligarhiem un Putinu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vairs nav tik populārs kā ievēlēšanas brīdī pirms nepilniem diviem gadiem, jo Ukrainas attīstību apgrūtina Covid-19 pandēmija, pārāk gausais reformu temps un joprojām gruzdošā karadarbība valsts austrumos. Taču tas nav kavējis Zelenski izrādīt arvien stingrāku attieksmi pret Krieviju un pašmāju oligarhiem. Šajā cīņā Zelenskis var rēķināties ar Eiropas Savienības (ES) un ASV atbalstu.
Trampa atbalstītāji gatavojušies vēlreiz iebrukt Kapitolijā
(papildināts)
Trampa atbalstītāji gatavojušies vēlreiz iebrukt Kapitolijā (papildināts)
ASV policija brīdinājusi, ka ceturtdien valsts galvaspilsētā Vašingtonā kāds grupējums plānojis iebrukt ASV parlamenta ēkā Kapitolijā. Lai gan grupējuma nosaukums netiek atklāts, ASV mediji vēsta, ka draudi varētu būt saistīti ar sazvērestības teorijas “QAnon” atbalstītājiem.
Kaljulaida un Levits uzsver ilgtspējīgu reformu nepieciešamību, lai atkoptos no Covid-19 krīzes
(pap...
Kaljulaida un Levits uzsver ilgtspējīgu reformu nepieciešamību, lai atkoptos no Covid-19 krīzes (papildināts)
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida otrdien, 2. martā, ieradās darba vizītē Latvijā par godu Latvijas un Igaunijas savstarpējās “de iure” atzīšanas un diplomātisko attiecību uzsākšanas simtgadei. Vizītes pirmajā daļā Kaljulaida Rīgas pilī tikās ar Latvijas prezidentu Egilu Levitu. Abi prezidenti apsprieda divpusējās, reģionālās un starptautiskās aktualitātes.  
Ārpolitikas eksperte: Eiropas Savienībai trūkst stratēģijas attiecībās ar Krieviju
Ārpolitikas eksperte: Eiropas Savienībai trūkst stratēģijas attiecībās ar Krieviju
Eiropas Savienība šonedēļ vienojās par sankcijām pret vairākām Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu. Viņa atbalstītāji sankcijas nosaukuši par pārāk maigām. Eiropas Savienība nereti tiek kritizēta par vienotas stratēģijas trūkumu un neizteiksmīgo politiku attiecībās ar Krieviju.
Dziedātājai Lady Gaga nozog suņus
Dziedātājai Lady Gaga nozog suņus
Slavenajai dziedātājai Lēdijai Gagai nozagti divi suņi. Turklāt zādzība notikusi ļoti dramatiskā veidā. Pagaidām nenoskaidrots noziedznieks ar pusautomātisko ieroci sašāvis suņu staidzinātāju, kad tas ar suņiem devies pastaigā netālu no Holivudas bulvāra.
Austrālija liek «Facebook» un «Google» maksāt par ziņu saturu
Austrālija liek «Facebook» un «Google» maksāt par ziņu saturu
Austrālija ir pieņēmusi likumu, kas uzliek par pienākumu lielajām interneta platformām maksāt par tajās izvietoto ziņu saturu. Šī plaši apspriestā likuma dēļ “Facebook” uz laiku pārtrauca visu ziņu publicēšanu Austrālijas lietotāju kontos. Lai gan strīdu izdevās atrisināt, notikušais veicinājis asas diskusijas par sociālo tīklu atbildību un regulēšanu gan Austrālijā, gan citviet.
Ceļš uz brīvību: kā Anglija plāno atgriezties pie normālas dzīves
Ceļš uz brīvību: kā Anglija plāno atgriezties pie normālas dzīves
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi ceturtdien un piektdien virtuāli tiksies Eiorpadomes sanāksmē, kur svarīgākais sarunu temats būs Covid-19 vakcīnu jautājums un problēmas ar to piegādēm. Tikmēr ar iedzīvotāju vakcināciju daudz raitāk veicas Lielbritānijai, kas pērn pameta draudzīgo ES dalībvalstu saimi.
Klimata anomālija Teksasai izmaksā dārgi
Klimata anomālija Teksasai izmaksā dārgi
ASV Teksasas štatā sāk apzināt aukstuma izraisītās klimata kataklizmas postījumus. Aukstums ierasti siltajā štatā laupīja vismaz 70 cilvēku dzīvību, bet daudzus iedzīvotājus draud izputināt postījumu novēršanas izmaksas un milzu elektrības rēķini, ziņo “Time”. Vienlaikus štats kļuvis par asu politisko strīdu epicentru visā valsts līmenī.    
Bagātās valstis sola nabadzīgajām daļu savu Covid-19 vakcīnu un naudu
Bagātās valstis sola nabadzīgajām daļu savu Covid-19 vakcīnu un naudu
Lielā septiņnieka valstu līderi piektdien, 19. februārī, pulcējušies virtuālā sanāksmē, lai pārrunātu globālo vakcinēšanas stratēģiju un citas globālās problēmas. Pasaules Veselības organizācija (PVO) un nevalstiskās organizācijas (NVO) ceļ trauksmi par vakcīnu trūkumu attīstības valstīs, kā arī aicina lielvalstis piešķirt finansējumu vakcīnu ražošanas un loģistikas nodrošināšanai. Vairāki līderi jau paziņojuši, ka atvēlēs gan naudu, gan daļu no savām vakcīnām.
Ķīnā plūmju ziedi iekrāso pavasara atnākšanu
Ķīnā plūmju ziedi iekrāso pavasara atnākšanu
Kamēr Eiropā un Ziemeļamerikā vēl sen nebijusi barga ziema, pirmie pavasara vēstneši jau sasnieguši Āziju. Ķīnā, kas nesen nosvinēja pavasara svētkus un sagaidīja jauno, Vērša gadu, arvien vairāk plaukstošus pārsteigumus sagādā māte daba.
Katalonijas vēlēšanās uzvar neatkarības atbalstītāji
Katalonijas vēlēšanās uzvar neatkarības atbalstītāji
Reģionālajās vēlēšanās Katalonijā vairākumu nostiprinājušas partijas, kas cīnās par atdalīšanos no Spānijas. Partiju līderi to nosaukuši par vēsturisku uzvaru, kas palīdzēšot reģiona cīņā par neatkarību un ieslodzīto Katalonijas politiķu atbrīvošanā.
Pirmais zvans starp Džo Baidenu un Sji Dziņpinu iezīmē valstu attiecību robežas
Pirmais zvans starp Džo Baidenu un Sji Dziņpinu iezīmē valstu attiecību robežas
Publicētas detaļas par pirmo telefonsarunu starp jauno ASV prezidentu Džo Baidenu un Ķīnas līderi Sji Dziņpinu. Baidens ieņēmis kareivīgu pozīciju, runājot par tirdzniecības problēmjautājumiem un industriālo spiegošanu, kā arī pieskāries jautājumam par cilvēktiesību problēmām Ķīnā. Savukārt Dziņpins pievērsis uzmanību nepieciešamībai sadarboties, taču arī aicinājis ASV izturēties piesardzīgi pret jautājumiem, kurus Ķīna uzskata par iekšpolitiskiem.
Krievija piedāvā «Sputņik» vakcīnu citiem, bet pašiem tās trūkst
Krievija piedāvā «Sputņik» vakcīnu citiem, bet pašiem tās trūkst
Covid–19 vakcīnu vispārējā deficīta apstākļos palielinājusies interese par Krievijā ražoto “Sputņik V” vakcīnu, kas pētījumos uzrāda salīdzinoši augstu efektivitāti. Virkne pasaules līderu aicinājuši nepolitizēt vakcīnu jautājumu, tomēr Krievijas vakcīnas izmantošana iegūst arī ģeopolitiskas aprises.
Mjanmā turpinās protesti pret valsts apvērsumu
Mjanmā turpinās protesti pret valsts apvērsumu
Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) nosodījusi pret protestētājiem vērsto vardarbību Mjanmā. Apspiežot demonstrācijas, kurās iedzīvotāji vēršas pret mēneša sākumā notikušo valsts apvērsumu, smagi ievainoti vairāki cilvēki.
PVO spriež par «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu; Igaunija nogaida ar tās izmantošanu senioriem
(papild...
PVO spriež par «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu; Igaunija nogaida ar tās izmantošanu senioriem (papildināts)
Pasaules Veselības organizācijas eksperti plāno spriest par kompānijas “AstraZeneca” izstrādātās vakcīnas efektivitāti un turpmāku izmantošanu. No šī sprieduma ir atkarīgs tas, kā turpmāk attīstīsies vakcīnu sadales programma nabadzīgākajās pasaules valstīs. Tikmēr Dienvidāfrika uz laiku apturējusi “AstraZeneca” vakcīnas izmantošanu, savukārt Igaunija gaida papildu datus, lai lemtu, vai vakcīna būtu izmantojama arī gados vecākiem cilvēkiem.
Baidens pārskata ASV ārpolitiku
(papildināts)
Baidens pārskata ASV ārpolitiku (papildināts)
Amerika ir atgriezusies un diplomātija tagad atkal būs tās ārpolitikas centrā. Tā, izklāstot savas administrācijas prioritātes, uzsvēris jaunais ASV prezidents Džo Baidens. Viņš solīja atjaunot labās attiecības ar Savienoto Valstu sabiedrotajiem, kā arī stāties pretī izaicinājumiem no lielajiem ASV ģeopolitiskajiem konkurentiem – Ķīnas un Krievijas.
Lielbritānijā pētīs vakcīnu miksēšanu
Lielbritānijā pētīs vakcīnu miksēšanu
Lielbritānijā sākts klīniskais pētījums, lai noskaidrotu, vai Covid-19 vakcīnu miksēšana nesamazina vakcinācijas efektivitāti. Tas tiks veikts, lai pozitīva iznākuma gadījumā varētu vieglāk pielāgoties situācijai, ja rodas problēmas ar vakcīnu piegādi.

Turklāt zinātnieki arī neizslēdz, ka vakcīnu miksēšana varētu sniegt pat lielāku aizsardzību. Šāda pieeja, piemēram, tika pielietota cīņā ar Ebolas vīrusu un regulāri izmantota bērnu vakcinācijā pret dažādām slimībām.
«AstraZeneca» drīzumā sola papildu datus par vakcīnas pret Covid-19 drošumu
(papildināts)
«AstraZeneca» drīzumā sola papildu datus par vakcīnas pret Covid-19 drošumu (papildināts)
Šajās dienās palielinājies to valstu skaits, kas nerekomendē "AstraZeneca" vakcīnu izmantot vecuma grupā virs 65 gadiem. Farmācijas uzņēmums uzskata, ka šāds lēmums nav pamatots un drīzumā sola papildu datus par vakcīnas drošumu. Vienlaikus Oksfordas Universitāte publicējusi jaunu pētījumu par vakcināciju pēdējā pusgadā. Tas liecina, ka "AstraZeneca" vakcīna ne vien nodrošina augstu aizsardzības līmeni, bet arī par divām trešdaļām samazina vīrusa izplatību.
Valsts apvērsumu Mjanmā nosoda gan ASV, gan ES
(papildināts)
Valsts apvērsumu Mjanmā nosoda gan ASV, gan ES (papildināts)
Pēc tam, kad Mjanmas militārā vadība aizturējusi valsts faktisko līderi un vairākus civilos līderus, starptautiskā sabiedrība notiekošo sauc par valsts apvērsumu. Savukārt Mjanmas militāristi norāda uz it kā notikušo masveida krāpšanos pērn notikušo parlamenta vēlēšanu laikā.
Operdziedātāji māca elpošanas tehniku Covid-19 pārslimojušajiem
Operdziedātāji māca elpošanas tehniku Covid-19 pārslimojušajiem
Iegūstot arvien vairāk informācijas par Covid-19 izplatīšanos, biežāk uzzinām arī par tā dēvēto garo jeb ilgo Covid-19. Tās ir respiratorās problēmas, kas dažiem cilvēkiem turpinās pēc vīrusa pārslimošanas un kuru pārvarēšanai nepieciešamas īpašas rūpes.

Arvien vairāk arī tiek meklēts, kā cilvēkiem palīdzēt gan ar zālēm, gan bez. Un šajā ziņā ar kādu interesantu iniciatīvu nākusi klajā Anglijas Nacionālā opera. Tās operdziedoņi piekrituši mācīt cietējiem no ilgā Covid-19 pareizās elpošanas tehniku, ko viņi izkopuši, gatavojoties operdziedāšanai.
Baidens turpina dzēst Trampa politisko mantojumu
Baidens turpina dzēst Trampa politisko mantojumu
Jaunais ASV prezidents Džo Baidens parakstījis vēl vairākus izpildrīkojumus, turpinot dzēst sava priekšteča Donalda Trampa politisko mantojumu. Rīkojumi saistīti ar valsts nodrošinātas veselības aprūpes atjaunošanu atsevišķām iedzīvotāju grupām ar zemākiem ienākumiem.
ASV brīdina par terorisma draudiem
ASV brīdina par terorisma draudiem
ASV Iekšlietu departaments izplatījis brīdinājumu par pašmāju terorisma un vardarbības draudiem saistībā ar ideoloģiski motivētu ekstrēmistu grupējumiem. Brīdinājumā teikts, ka pēc Džo Baidena inaugurācijas visā valstī ir paaugstināts draudu līmenis, kas saglabāsies tuvākajā laikā.
Botičelli gleznu pārdod par 92 miljoniem dolāru
Botičelli gleznu pārdod par 92 miljoniem dolāru
Mākslas pasaulē pārdota glezna, kuras vērtība  sasniegusi 92 miljonus ASV dolāru. Slavenajā izsoļu namā “Sotheby’s” šāda summa samaksāta par renesanses laika mākslinieka Sandro Botičelli mākslas darbu "Portrait of a Young Man Holding a Roundel".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd