Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Milānā durvis ver Voltam Disnejam veltīta izstāde
Milānā durvis ver Voltam Disnejam veltīta izstāde
Multiplikācijas mākslas entuziastiem savas durvis Itālijas pilsētā Milānā vērusi kāda īpaša izstāde. Tajā atklāti mākslinieciskie noslēpumi, kas slēpjas aiz Volta Disneja multiplikāciju filmu radīšanas.
Igaunijā sākas Lenarta Meri konference
Igaunijā sākas Lenarta Meri konference
Gaidāms, ka Krimas aneksija būs viens no jautājumiem, par kuriem Igaunijā diskutēs starptautiskie eksperti Lenarta Meri vārdā nosauktā konferencē. Tā jau 14. reizi šodien sākas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.
ASV sola dažāda veida atbalstu Ukrainai
(papildināts)
ASV sola dažāda veida atbalstu Ukrainai (papildināts)
Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens apsolījis politisko un cita veida atbalstu Ukrainai, ko apdraud Krievijas agresīvā politika. Attiecīgie paziņojumi izskanēja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Vašingtonā.
Eiropas Savienība Covid-19 dēļ rosina dalībvalstīm ierobežot ieceļošanu no ASV
Eiropas Savienība Covid-19 dēļ rosina dalībvalstīm ierobežot ieceļošanu no ASV
Palielinoties saslimšanas gadījumu skaitam ar Covid-19 Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Eiropas Savienība (ES) dalībvalstīm ieteikusi noteikt jaunus ceļošanas ierobežojumus. Valstis aicinātas atkal apturēt ieceļošanu no ASV bez svarīga iemesla. Tikmēr Pasaules Veselības organizācija vērsusi uzmanību uz gauso vakcinācijas gaitu pašā Eiropā. 
Austrumukrainā saasinās militārā situācija
Austrumukrainā saasinās militārā situācija
Ukraina ziņo par militārās situācijas saasināšanos valsts austrumos, palielinoties konstatētajiem pamiera pārkāpšanas gadījumiem. Aizvadītajā nedēļas nogalē nogalināts vismaz viens Ukrainas karavīrs, kā arī ievainoti vairāk nekā desmit. Šis saasinājums  vērojams neilgi pēc valsts neatkarības dienas svinībām, kad konfliktam valsts austrumos tika pievērsta pastiprināta starptautiskā uzmanība. Šajā laikā Ukrainas austrumus sasniedza arī kārtējā humānās palīdzības krava no Latvijas, tomēr reģionā cer arī uz sadarbību citās jomās.
Zelenskis Ukrainas neatkarības 30. gadadienā aicina neaizmirst valstiskuma vēsturiskās saknes
(papil...
Zelenskis Ukrainas neatkarības 30. gadadienā aicina neaizmirst valstiskuma vēsturiskās saknes (papildināts)
Ukrainā 24. augustā svin valsts neatkarības 30. gadadienu. Valsts amatpersonas un ārvalstu viesi, tostarp trīs Baltijas valstu prezidenti, pēc ilgāka pārtraukuma gan politisku, gan epidemioloģisku iemeslu dēļ klātienē varēja vērot arī militāro parādi. Prezidents Volodimirs Zelenskis īpaši uzsvēra Ukrainas valstiskuma vēsturiskās saknes. 
Ukrainas prezidents: Ar starptautiskās sabiedrības atbalstu atgūsim Krimu
Ukrainas prezidents: Ar starptautiskās sabiedrības atbalstu atgūsim Krimu
Ar starptautiskās sabiedrības atbalstu Ukraina spēšot atgūt kontroli pār Krimu. Šādu pārliecību pirmdien, 23. augustā, Kijevā pauda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, atklājot jaunu diplomātisko iniciatīvu – Krimas platformu. Esot klāt delegācijām no 45 valstīm, tostarp visu trīs Baltijas valstu prezidentiem, tā izveidota, lai panāktu Krievijas sēšanos pie sarunu galda un Krimas atgriešanu Ukrainas sastāvā. Krievija gan likusi noprast, ka šo iniciatīvu ignorēs, asi vēršoties gan pret Ukrainu, gan pret rietumvalstīm. 
Lielbritānijas ārlietu komisijas pārstāvis: Nevajag pārbaudīt NATO spējas
Lielbritānijas ārlietu komisijas pārstāvis: Nevajag pārbaudīt NATO spējas
Nevienam nevajadzētu pārbaudīt NATO spējas aizstāvēt alianses intereses, jo tādējādi var nonākt pie ļoti nepatīkamiem secinājumiem. Tā intervijā Latvijas Televīzijai Latvijā uzsvēra Lielbritānijas parlamenta Ārlietu komisijas vadītājs Toms Tūgendhats, runājot par to, vai spēku izvešana no Afganistānas nevarētu veicināt alianses pretinieku aktivitātes citviet pasaulē, tostarp Baltijā. Konservatīvais politiķis un bijušais Lielbritānijas armijas virsnieks arī sacīja, ka jaunajam “Taliban” režīmam uzticēties nevar, un pirmie par to pārliecināsies tie, kas vēlas ar to sadarboties.
ANO aicina sargāt Afganistānas sieviešu un meiteņu tiesības
ANO aicina sargāt Afganistānas sieviešu un meiteņu tiesības
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs pirmdien, atklājot ANO Drošības padomes sanāksmi, aicināja starptautisko sabiedrību nepieļaut cilvēktiesību pārkāpumus Afganistānā, it sevišķi pret sievietēm un meitenēm, kam “Taliban” režīma nākšana pie varas nozīmē mazāk iespēju iegūt izglītību, strādāt algotu darbu un veidot neatkarīgu dzīvi.
Labdarības sacensībās Čikāgas upē sacenšas 70 000 gumijas pīlīšu
Labdarības sacensībās Čikāgas upē sacenšas 70 000 gumijas pīlīšu
Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Čikāgā, organizēta kāda neparasta akcija, lai vāktu ziedojumus tā dēvēto speciālo olimpisko spēļu organizēšanai, kas olimpiskā gada laikā palīdzēs sarīkot sacensības arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Lai savāktu ziedojumus, Čikāgas upē ielaisti 70 000 tūkstoši gumijas pīlīšu.
Baidens piedāvā Honkongas pilsoņiem drošu patvērumu ASV
Baidens piedāvā Honkongas pilsoņiem drošu patvērumu ASV
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens piedāvājis politisko patvērumu visiem Honkongas pilsoņiem, kas pašlaik atrodas Savienotajās Valstīs. Gaidāms, ka šis lēmums vēl vairāk sarežģīs saspringtās ASV un Ķīnas attiecības. 
ASV aicina Irānu atsākt sarunas par kodolvienošanos
ASV aicina Irānu atsākt sarunas par kodolvienošanos
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) aicinājušas jauno Irānas prezidentu Ebrahimu Raisi atsākt sarunas, lai atjaunotu Donalda Trampa administrācijas laikā lauzto kodolvienošanos. Vienlaikus ASV Valsts departaments brīdinājis Teherānu, ka diplomātijai atvērtās durvis ilgi vaļā nestāvēšot. 
Kalifornijā mežu ugunsgrēks nopostījis ciematu
Kalifornijā mežu ugunsgrēks nopostījis ciematu
Turpinoties meža ugunsgrēkiem Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kalifornijas štatā, liesmas pilnībā nopostījušas veselu ciematu, kā arī nodarījušas plašus postījumus citviet.
Baltijas valstu premjeri pārrunās aktuālo situāciju migrācijas jomā
Baltijas valstu premjeri pārrunās aktuālo situāciju migrācijas jomā
Šodien Baltijas valstu premjerministri tiksies virtuālā konferencē, lai pārrunātu situāciju migrācijas jomā. Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu apspriedīs turpmāko atbalstu Lietuvai, ņemot vērā sarežģīto situāciju uz valsts robežas ar Baltkrieviju.
Meksika iesūdz tiesā ASV ieroču ražotājus
(papildināts)
Meksika iesūdz tiesā ASV ieroču ražotājus (papildināts)
Meksikas valdība ir iesūdzējusi tiesā dažus no lielākajiem ASV ieroču ražotājiem, apsūdzot tos neapdomīgā biznesa praksē, kas vairojusi asinsizliešanu. Prasībā apgalvots, ka uzņēmumi zināja, ka veicina nelikumīgu ieroču tirdzniecību, kas ir saistāma ar daudziem nāves gadījumiem.
Baidens aicina Ņujorkas gubernatoru atkāpties pēc ziņām par seksuālu uzmākšanos vairākām sievietēm
(...
Baidens aicina Ņujorkas gubernatoru atkāpties pēc ziņām par seksuālu uzmākšanos vairākām sievietēm (papildināts)
ASV neatkarīgi veiktā izmeklēšanā konstatēts, ka Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo seksuāli uzmācies vairākām sievietēm. Pēc šādu izmeklēšanas secinājumu publicēšanas ASV prezidents Džo Baidens aicinājis Kuomo atkāpties. Ņujorkas štata gubernators gan ir noraidījis apsūdzības un par spīti pieaugošajam spiedienam joprojām atsakās atkāpties.
Kabulā uzbrūk Afganistānas aizsardzības ministra mājai
Kabulā uzbrūk Afganistānas aizsardzības ministra mājai
Turpinoties karadarbībai plašā valsts daļā, kaujinieki uzbrukuši Afganistānas aizsardzības ministra mājai galvaspilsētā Kabulā. Uzbrukumā, kura laikā ministrs Bismilla Muhamadi mājās nebija, gāja bojā četri cilvēki un tika ievainoti aptuveni divdesmit.
Migrantu nometnē Lietuvā notikuši nemieri
(papildināts)
Migrantu nometnē Lietuvā notikuši nemieri (papildināts)
Lietuvas Rudininku migrantu centrā noticis grautiņš, tur ievietotajiem cilvēkiem paužot neapmierinātību ar uzturēšanās apstākļiem. No Baltkrievijas nelegāli robežu šķērsojušie apgalvo, ka apstākļi ir nehumāni.
Afganistānā notiek sīvas kaujas starp talibiem un armiju
Afganistānā notiek sīvas kaujas starp talibiem un armiju
Afganistānā sākušās sīvas kaujas starp valsts armiju un talibiem par stratēģiski svarīgu pilsētu. Ja armija nespēs apturēt kaujinieku ofensīvu, Helmandas provincē esošā Laškargaha var kļūt par pirmo reģionālo galvaspilsētu, kuru pārņems talibi pēc ASV karaspēka izvešanas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd