Māris Rīmenis

LTV sporta komentētājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Māris Rīmenis: Olimpisko spēļu rīkotāju spožums un posts
Māris Rīmenis: Olimpisko spēļu rīkotāju spožums un posts

Līdz Riodežaneiro olimpisko spēļu sākumam nedaudz vairāk par mēnesi. Vai ik dienu masu medijos parādās informācija, ka atkal pabeigta kāda būve, atvērts kāds jauns komplekss un tamlīdzīgi, taču vai ik dienu ir ziņas arī par jaunām finansiālām nedienām. Pēc spēlēm tās noteikti būs vēl lielākas, to rāda vēsturiskā pieredze vismaz pēdējo 20 gadu garumā vairākās olimpisko spēļu pilsētās.

Māris Rīmenis: Gulbis ir atgriezies!
Māris Rīmenis: Gulbis ir atgriezies!

”French Open” tenisā turpinās, un no mūsējiem joprojām spēlē Ernests Gulbis, kurš jau iekļuvis sešpadsmitdaļfinālā. Aļonai Ostapenko šoreiz zaudējums pirmajā, Anastasijai Sevastovai - otrajā kārtā. Gulbja sniegums ļauj cerēt, ka pie šī panākuma viņš var neapstāties.

Māris Rīmenis: Krīze, cerības un stabilitāte
Māris Rīmenis: Krīze, cerības un stabilitāte

Katram laikam savi varoņi. Sportā tie mainās bieži, jo arī pašu sportistu karjera ir salīdzinoši  īsa. Tikai sporta ģēniji virsotnē spēj noturēties desmit un vairāk gadus. No jaunajām uzlecošajām (vai jau uzlekušajām) Latvijas sporta zvaigznēm pasaulē visbiežāk piemin Kristapu Porziņģi un Aļonu Ostapenko. Tas arī saprotams, jo katrs pārstāv kādu no profesionālā sporta TOP 10 veidiem. Cerams, ka abi ar laiku kļūs par īstām zvaigznēm, kamēr vienam talantam būs tiešām grūti atgriezties pašā elitē. Tas ir Ernests Gulbis.

Māris Rīmenis: Par spīti visam
Māris Rīmenis: Par spīti visam

Gluži vai jālieto vēsturiskais Senekas citāts – ”Per aspera ad astra” jeb ''Caur ērkšķiem uz zvaigznēm", bet tā nu tas ir. Mūsu bobslejistu panākums pasaules čempionātā ir ne vien nebijis, bet arī unikāls citādā ziņā. Oskara Melbārža četrinieks aizvadītās nedēļas nogalē kļuva par pasaules čempionu par spīti visām neveiksmēm un likstām, kas mūsu komandu vajāja kopš gadumijas. 

Māris Rīmenis: Amerikas pārbaudījums un jaunas atklāsmes
Māris Rīmenis: Amerikas pārbaudījums un jaunas atklāsmes

Bobslejisti un skeletonisti atgriezušies Eiropā. Pēdējie divi pasaules kausa posmi, tāpat pasaules čempionāts būs vecajā kontinentā. Ziemeļamerikas tūre mūsu bobslejistiem bija īsts pārbaudījums – kritieni, savainojumi, slimības, citas veselības likstas. Pēdējais posms Kanādā, Vistlerā, jau vieš cerības pirms sezonas galvenajiem mačiem. Divniekos stabili brauc Uģis Žaļims, un tikpat labi viņa ekipāža kopā ar mūsu līderiem Oskaru Melbārdi/Daumantu Dreiškenu var pretendēt uz godalgām pasaules čempionātā.

Māris Rīmenis: Solītajam ticēt!
Māris Rīmenis: Solītajam ticēt!

Tieši tā gribas teikt pēc Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) prezidenta Ivo Feriāni teiktā Siguldā. Prezidents apsolīja publikai, ka Pasaules kausa izcīņa Siguldā būs. Vēl ne rīt, bet, jādomā, nākamajā sezonā gan. Feriāni kungs otrajā sacensību dienā pats palūdza mikrofonu un izteica pateicību visiem Eiropas kausa rīkotajiem un galvenais, skatītājiem. Nejauks laiks, Ziemassvētku iepirkšanās drudzis jau sācies, bet līdzjutēju Siguldā bija gana daudz, pat vairāk nekā daždien pirmajos sezonas Pasaules kausa posmos Vācijā.

Māris Rīmenis: Tas brīdis ir klāt!
Māris Rīmenis: Tas brīdis ir klāt!

Jā, tieši šīs nedēļas nogalē sāksies jaunā Pasaules kausa sezona bobslejā un skeletonā, ko ar nepacietību gaida daudzi Latvijas sporta līdzjutēji. Iepriekšējā sezona teicama izdevās ne tikai mūsu skeletonistiem, bet arī bobslejistiem. Ko līdzīgu mēs noteikti ceram sagaidīt arī šogad, kaut konkurenti arī nesnauž, un pirmais posms turklāt risināsies sarežģītajā Altenbergas trasē Vācijā. Visas izlases jau paziņojušas sastāvu, un šonedēļ Altenbergā jau notiek oficiālie treniņi.

Māris Rīmenis: Smags darbs atmaksājas
Māris Rīmenis: Smags darbs atmaksājas

Vēl tikai viens mēnesis līdz oficiālās bobsleja un skeletona sezonas sākumam. Līdzjutēji cer uz vismaz tikpat labiem panākumiem kā pērnajā sezonā. Plašāka publika pagājušonedēļ jau informēta par federācijas sadarbību ar jauniem atbalstītajiem, tāpat izlašu mērķiem sezonā. Daiņa Dukura vārdiem runājot, nu arī mūsu labākie beidzot tikuši pie cukurūdens. Taču tas viss nav nejauši, mūsu sportistu panākumu pamatā ir arī mežonīgs darbs.

Māris Rīmenis: Vēl jauna, bet jau tuvu elitei
Māris Rīmenis: Vēl jauna, bet jau tuvu elitei

Runa ir par Aļonu Ostapenko, mūsu pašlaik labāko tenisisti. Aizvadītajā nedēļā viņai izdevās ielauzties labāko simtniekā pasaules reitingā un pakāpties jau uz 77.vietu. Basketbola kaislību ēnā varbūt arī nedaudz nepamanīts sasniegums, taču Ostapenko pirmo reizi spēlēja WTA turnīra finālā un 18 gadu vecumā tas ir izcils rādītājs.

Māris Rīmenis: «US Open» tenisā – bez eiforijas, bet ar cerībām
Māris Rīmenis: «US Open» tenisā – bez eiforijas, bet ar cerībām

”US Open” tenisā sāksies jau pirmdien. Vīriešu turnīrā Latviju pārstāvēs Ernests Gulbis, sievietēm iespēja tikt pamatturnīrā ir Aļonai Ostapenko, kurai vēl jāuzvar pēdējā kvalifikācijas kārtā. Anastasijai Sevastovai kvalifikāciju pārvarēt neizdevās – tas bija reāli, bet, acīmredzot, ar veselību viss nav kārtībā, liepājniece jau nepabeidza maču arī iepriekšējā turnīrā Prāgā pēc uzvarēta pirmā seta. Latvijas līdzjutējiem atliek vien cerēt, ka Gulbim beidzot būs vēl viens veiksmīgs turnīrs, tāpat arī Ostapenko, kura teorētiski pēc ”US Open” var pirmo reizi karjerā iekļūt reitinga labāko simtniekā. Vispirms gan viņai jātiek pamatturnīrā un arī tur vēl jāuzvar kāda spēle.

Māris Rīmenis: Bedrē esam, bet kā izkļūt laukā?
Māris Rīmenis: Bedrē esam, bet kā izkļūt laukā?

Pirms daudziem, daudziem gadiem toreizējā laikrakstā ”Sports” bija raksts par riteņbraukšanu ar ļoti daudzsološu un iztēles bagātu virsrakstu: ”Kalns ir, nu tikai jārāpjas!”. Runājot par mūsu labāko BMX sportistu veikumu, šogad pasaules mērogā jāsaka gluži vai pretējais – bedrē esam, nu jārāpjas laukā!

Māris Rīmenis: Bez lielas ažiotāžas, bet ar labām cerībām
Māris Rīmenis: Bez lielas ažiotāžas, bet ar labām cerībām

Nedēļas nogalē Latvijas tenisa izlase Liepājā aizvadīs Deivisa kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas otrās grupas maču ar Madagaskaru. Cīņa par palikšanu šajā līgā, pretinieki ne tie spēcīgākie un lielu ažiotāžu nemana. Nespēlēs Ernests Gulbis un šoreiz tas arī pilnībā saprotams. Toties iespēja līderu lomā aplūkot Mārtiņu Podžu, kuram šis gads bijis ļoti sekmīgs. Mūsējie, tāpat kā pretinieki, jau trenējas Liepājā un pierod pie spēļu laukuma. Par laimi uzlabojušies arī laikapstākļi un nedēļas nogalē īpašus nokrišņus nesola.

Māris Rīmenis: Jauns izaicinājums Baku un Eiropas sportistiem
Māris Rīmenis: Jauns izaicinājums Baku un Eiropas sportistiem

Jau piektdien Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku sāksies pirmās Eiropas spēles un tajās būs plaša pārstāvniecība arī Latvijai. Nedaudz atšķirīga programma ar īstenajām olimpiskajām spēlēm, arī vairākas neolimpiskas disciplīnas, taču visai labas iespējas tikt pie kādas medaļas. Latviju pārstāvēs teju 70 sportisti un tas tiešām ir ievērojams skaits. Tiktāl viss būtu skaidrs, taču daudz vairāk neskaidrību ir par to, kā vispār izdosies pirmās Eiropas spēles un vai tās kļūs tradicionālas. 

Māris Rīmenis: «French Open» klāt, pārliecības joprojām nav
Māris Rīmenis: «French Open» klāt, pārliecības joprojām nav

Tūdaļ sāksies gada lielākais turnīrs tenisā māla laukumos, viens no četriem sezonas ”Grand Slam”, taču pārliecības par Ernesta Gulbja iespējamo sniegumu joprojām nav. Pērn viņš tieši Parīzē sagādāja patīkamu pārsteigumu, taču šogad neveiksmju ir vairāk nekā panākumu. Tikai divas uzvaras šogad un tas tiešām ir gaužām maz. Vai varam ko cerīgu sagaidīt Parīzē? Pēc loģikas nē, taču neveiksmēm kaut kad tomēr ir jābeidzas.

Māris Rīmenis: Spēsim novērtēt un atbalstīt!
Māris Rīmenis: Spēsim novērtēt un atbalstīt!

Atklāti sakot, šoreiz pirms pasaules hokeja čempionāta ir ļoti daudz nezināmā par Latvijas izlases iespējamo sniegumu Čehijā. Izlasē samērā daudz debitantu, nav vairāku līderu, pārbaudes spēlēs dažkārt pietrūcis stabilitātes. Prognozes par mūsējo iespējamo sniegumu ir visdažādākās, no izteikta pesimisma līdz pat optimismam.

Māris Rīmenis: Vai Gulbis vēl pacelsies spārnos?
Māris Rīmenis: Vai Gulbis vēl pacelsies spārnos?

Jautājums  ir gluži vai hamletisks, bet tā nu tas ir. Šis gads tenisā Ernestam Gulbim ir iesācies tik neveiksmīgi, ka daži jau ieteic mest mieru sportam. Zaudējumi seko viens otram, kritiens arī ATP pasaules reitingā, kaut pagaidām tas vēl nav pārāk būtisks. Toties jau pavisam drīz sāksies vēl atbildīgāks periods – būs jāaizstāv ļoti daudzi pērn iegūtie punkti un te nu ar tādu sniegumu to neizdarīt. Ja mēs rīkotu aptauju, vairums gan laikam būtu pesimisti, bet mēģināsim palūkot, kāda ir realitāte un vai viss izskatās tik drūmi.

Māris Rīmenis: Kā izšaut to vienu vienīgo reizi?
Māris Rīmenis: Kā izšaut to vienu vienīgo reizi?

Astronomiskais pavasaris sācies, un reāli tas nozīmē sezonas beigas ziemas sporta veidos. Protams, turpinās hokejs, pasaules čempionāts vēl tikai būs, taču kopumā āra sezona ziemā beigusies. Jāsāk sekot līdzi jau citiem notikumiem, tāpat īsi var atcerēties ziemā notikušo.

Māris Rīmenis: Otrā nedēļa Vinterbergā – ar jaunām cerībām Latvijai
Māris Rīmenis: Otrā nedēļa Vinterbergā – ar jaunām cerībām Latvijai

Šonedēļ Vācijas pilsētā Vinterbergā beigsies pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā un līdz ar to arī visa sezona šajos sporta veidos. Latvijas līdzjutēji šīs nedēļas nogali sagaida ar sevišķām cerībām, jo būs sacensības skeletonā un tāpat bobslejā četrinieku ekipāžām. Te mūsu izredzes ir pat labākas nekā divnieku konkurencē bobslejā, tiesa, arī vairākiem citiem konkurentiem tās nebūt nav mazākas.

Māris Rīmenis: Pats pēdējais, galvenais starts
Māris Rīmenis: Pats pēdējais, galvenais starts

Pasaules kausa sezona Latvijas bobslejistiem un skeletonistiem bijusi izcila. Uzvaras sezonas kopvērtējumā, daudz uzvaru un pjedestālu atsevišķos posmos. Taču, lai uzliktu pamatīgu punktu uz i, vēl veiksmīgi jānostartē pasaules čempionātā Vinterbergā. Jau šīs nedēļas nogalē bobslejs divnieku ekipāžām vīriešiem, jaunnedēļ skeletons un četrinieku sacīkstes. Tiešraides būs LTV7.

Māris Rīmenis: Vieni savāc visu ražu, citi vēl cer
Māris Rīmenis: Vieni savāc visu ražu, citi vēl cer

Janvāris jau gandrīz  aizvadīts un var apkopot, kā  mūsu sportistiem veicies. Protams, vislielākā vērība ziemas sporta veidu pārstāvjiem, jo viņu sezona tuvojas kulminācijai. Daudzos veidos jau februārī būs pasaules čempionāti, kaut biatlonā atbildīgākie mači notiks martā un arī skeletonā un bobslejā šosezon čempionāts būs neparasti vēlu.

Māris Rīmenis:  Sezona sākusies, spēļu prakses vēl nav
Māris Rīmenis: Sezona sākusies, spēļu prakses vēl nav

Gada pirmais "Grand Slam" turnīrs tenisā ir klāt. Izloze notikusi, pamatturnīra spēles Melburnā jau jaunnedēļ. Ko varam sagaidīt šogad no ”Australian Open” un kādas ir Ernesta Gulbja izredzes? Uz pirmo jautājumu atbildēt vieglāk, turnīrs noteikti būs interesants, ar daudziem izciliem mačiem, īstu drāmu laukumos. Iespējams, atkal ar jauniem ”Eurosport” kanāla reitinga rekordiem janvārī. Par Gulbja izredzēm runāt grūtāk, jo patiesībā viss vairāk vai mazāk ir minējumu līmenī. Viena oficiālā spēle pirms Melburnas un zaudējums čeham Jirži Veselijam nedod nekādu priekšstatu par gaidāmo, tāpat kā izloze.

Māris Rīmenis: Par lielām un mazām zivīm
Māris Rīmenis: Par lielām un mazām zivīm

Gads sportā jau faktiski aizvadīts, jo patiesībā atlikuši vien daži notikumi. Daži no tiem ar, daži bez Latvijas sportistu līdzdalības, un jau tagad var novērtēt, kas tad šogad noticis. Vērtējumi vienmēr būs subjektīvi un tāds noteikti arī manējais. Notiek dažādas tradicionālās aptaujas, ieskaitot Latvijas Gada balvu sportā, bet pretendēt uz absolūtu patiesību grūti.

Māris Rīmenis: Nezināmais pirms jaunās sezonas
Māris Rīmenis: Nezināmais pirms jaunās sezonas

Neparasti vēlu, tikai decembra otrajā nedēļā sāksies jaunā Pasaules kausa izcīņas sezona bobslejā un skeletonā. Jau notikušas sacensības Eiropas un Ziemeļamerikas kausa izcīņā, daudzu valstu izlases aizvadījušas vairākas treniņnometnes uz ledus, un jau var nedaudz spriest par gaidāmo. 

Māris Rīmenis: Gulbis pēc septiņiem gadiem atgriežas Maskavā
Māris Rīmenis: Gulbis pēc septiņiem gadiem atgriežas Maskavā

Tikai ceturtdien savu pirmo spēli Kremļa kausa izcīņā tenisā aizvadīs Ernests Gulbis. Pirmā kārta mūsu tenisistam bija brīva un iznāca daudz laika patrenēties un atgūties no iegūtām mikrotraumām, tāpat aklimatizēties pēc Āzijas tūres. Vai tas izdevies līdz galam, parādīs pats turnīrs un astotdaļfināla spēle pret spāni Danielu Himeno-Traveru. Viss ir iespējams - gan ļoti veiksmīga spēle Maskavā, gan ne tik patīkams iznākums. Gulbja spēles Maskavā būs ekskluzīvi LTV7 tiešraidēs, ja vien tās notiks centrālajā laukumā ar televīzijas kamerām.

Māris Rīmenis: Pēdējais posms divatā, bez Māra Štromberga...
Māris Rīmenis: Pēdējais posms divatā, bez Māra Štromberga...

Sezonas Superkausa noslēgums BMX šonedēļ vienā no Amerikas nacionālajiem centriem - Kalifornijā, Čulavistas trasē pie Sandjego. Šoreiz brauks arī šī gada pasaules čempions austrālietis Sems Vilobijs, būs arī Superkausa līderis kopvērtējumā brits Laiams Filips, būs ļoti daudz meistarīgu amerikāņu, būs Rihards Veide un Kristens Krīgens, LTV7  komentēs Edžus Treimanis, bet... nebūs Māra Štromberga...

Māris Rīmenis: Par nepopulāriem lēmumiem un realitāti tenisā
Māris Rīmenis: Par nepopulāriem lēmumiem un realitāti tenisā

Latvijas vīriešu tenisa izlase Deivisa kausa I līgas spēlē zaudējusi Austrijai ar 1-4, un nu oktobra nogalē cīnīsies par palikšanu šajā līgā ar Zviedriju. Tas ir zināms fakts un šādā sastāvā rezultāts Valmierā nevienu neizbrīna. Vairāk diskusiju pēdējās dienās ir bijis par to, vai Ernests Gulbis varēja palīdzēt izlasei arī vienspēlēs un vispār kas svarīgāks – vai lai viņš koncentrējas spēlēm profesionālajos ATP turnīros, vai allaž palīdz Latvijas izlasei? 

Māris Rīmenis: Daudz nezināmā pirms «US Open» tenisā
Māris Rīmenis: Daudz nezināmā pirms «US Open» tenisā

Jau pirmdien Ņujorkā sāksies gada pēdējais ”Grand Slam” turnīrs tenisā. Izloze jau notikusi, un Ernestam Gulbim pirmajā kārtā jātiekas ar francūzi Keniju de Šeperu. Pirms Vimbldonas turnīrā uz zāles Gulbis gan šim milzim zaudēja, taču kopumā mūsu tenisista izredzes šoreiz izskatās labākas. Otrajā kārtā šoreiz var iznākt tikties ar savu treniņpartneri austrieti Dominiku Tīmu un tas gan būtu interesanti. Ar piebildi, ka abiem vēl līdz otrajai kārtai jātiek (Tīmam pretiniekos slovāks Lukašs Lačko).

Māris Rīmenis: Latvija kā lielvalsts pirms BMX pasaules čempionāta
Māris Rīmenis: Latvija kā lielvalsts pirms BMX pasaules čempionāta

Šonedēļ Nīderlandē, Roterdamā notiks pasaules čempionāts riteņbraukšanas BMX. Tas ir sporta veids, kurā latvieši patiesi var lepoties ar panākumiem visaugstākā līmeņa sacensībās. Kā nu nē, kopš BMX iekļaušanas olimpisko spēļu programmā vīriešu konkurencē abas reizes par čempionu kļuvis Māris Štrombergs.

Māris Rīmenis: Vimbldona – ar savām tradīcijām un pārsteigumiem
Māris Rīmenis: Vimbldona – ar savām tradīcijām un pārsteigumiem

Vimbldona ir senākais tenisa turnīrs un viens no vissenākajiem turnīriem pasaules sportā vispār. Visanglijas tenisa klubs šajā Londonas daļā dibināts tālajā 1868.gadā un jau 1877.gadā notika pirmais čempionāts. Turnīri notiek vēl šobaltdien un izņēmums irvienīgi Pirmā un Otrā pasaules kara laikā. Vimbldona ir viens no četriem "Grand Slam" turnīriem, bet būtībā - visvairāk leģendām apvītais.

Māris Rīmenis: Tikšanās vieta – piektdien Parīzē!
Māris Rīmenis: Tikšanās vieta – piektdien Parīzē!

Šo piektdien Parīzē Francijas atklātajā čempionātā tenisā jau pusfināli vīriešu vienspēlēs un īpaši gaidīts Latvijā ir Ernesta Gulbja duelis ar Novāku Džokoviču. Vēl nekad vienā no pasaulē četriem lielākajiem turnīriem Ernests nebija aizkļuvis līdz pusfinālam, vēl nekad publikas interese nav bijusi par viņu tik liela. To  veicina Gulbja sniegums laukumā un saturīgā spēle visu šo gadu, jo īpaši maija beigās, jūnija sākumā. Tik mazai valstij tas ir gluži vai neticams sasniegums - līdz Gulbim mums vīriešu vienspēlēs neviens nav bijis pat labāko simtniekā pasaules reitingā, bet jaunnedēļ Ernests jau būs TOP 10! Reizēm pat neticami, un patiesībā kaut ko tādu citām paaudzēm var arī neizdoties piedzīvot.

Māris Rīmenis: Gulbis pirms jaunā izaicinājuma
Māris Rīmenis: Gulbis pirms jaunā izaicinājuma

Jau svētdien Parīzē sāksies otrais no četriem gada lielākajiem jeb ”Grand Slam” turnīriem ”French Open”. Diāna Marcinkeviča cīnās sieviešu turnīra kvalifikācijā, juniorēm labas izredzes Jeļenai Ostapenko, tomēr vislielākā interese mūsu līdzjutējiem ir par gaidāmo Ernesta Gulbja spēli. 

Māris Rīmenis: Komanda dodas mājup
Māris Rīmenis: Komanda dodas mājup

Soču ziemas olimpiskās spēles beigušās, bet atmiņas par tām saglabāsies vēl ilgi. Pirmkārt, vēl nekad ziemas olimpisko spēļu vēsturē Latvija ar savas valsts komandu nebija ieguvusi četras godalgas. Medaļas saņēma kopā deviņi mūsu sportisti - kamaniņu sporta stafetē četri, bobsleja kvartetā tāpat četri, kā arī Martins Dukurs skeletonā. Brāļiem Šiciem vēl papildus viena bronzas medaļa divnieku sacensībās. Bobslejā mēs kļuvām par mazāko valsti vēsturē, kas ziemas olimpiskajās spēlēs tikusi pie godalgas. Tas ziemas pirmajā formulā, ārkārtīgi komplicētā veidā, kur liela nozīme ne tikai pašiem sportistiem un viņu veikumam, bet arī radošajam konstruktoru darbam, kur cīņa izšķiras sekundes simtdaļās. Beigās tikai deviņas sekundes simtdaļas Latviju šķīra no zelta. Cik Krievijai šī pēdējā uzvara nozīmīga, pierādīja noslēguma ceremonija – tās laikā viņu labākais pilots Aleksandrs Zubkovs atradās goda ložā, tieši blakus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd