PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām nākamgad pieaugs līdz 12%

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām no 2024. gada 1. janvāra pieaugs no pašreizējiem 5% līdz 12%. Šī samazinātā PVN likme noteikta līdz nākamā gada beigām. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par PVN.

Par likumprojektu galīgajā lasījumā nobalsoja 50 deputāti, bet pret bija 34.

Šā gada beigās spēku zaudēs samazinātā 5% PVN likme Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Iepriekš bija plānots dārzeņiem, augļiem un ogām no nākamā gada noteikt PVN standartlikmi – 21%, taču koalīcija vienojās par samazinātās 12% PVN likmes piemērošanu uz vienu gadu.

Tāpat ar PVN likuma grozījumiem no pašreizējiem 40 000 eiro līdz 50 000 eiro nākamgad tiks palielināts apgrozījuma slieksnis, pēc kura sasniegšanas mazo uzņēmumu iekļauj PVN maksātāju reģistrā.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka vienkāršošanas un administratīvā sloga mazināšanas nolūkā mazajiem uzņēmējiem šobrīd likums paredz, ka iekšzemes PVN maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 40 000 eiro.

Inflācijas ietekmē, pieaugot preču un pakalpojumu cenām, pieaug arī uzņēmumu apgrozījums, kas tuvina uzņēmumus PVN reģistrācijas sliekšņa sasniegšanai, no kura ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.

Līdz ar to PVN reģistrēšanas sliekšņa paaugstināšana līdz 50 000 eiro mazinātu inflācijas radītās sekas tieši uz mazajiem uzņēmumiem, kā arī atbilstu šī atbrīvojuma ieviešanas mērķim – mazināt administratīvo slogu attiecībā uz PVN piemērošanas noteikumu izpildi, norādīja likumprojekta autori.

Likumprojekta regulējums paredz arī, ka ar PVN neapliek biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas biedrības vai nodibinājuma noteiktu dalības maksu par piedalīšanos sporta sacensībās un maksu par sporta nodarbību, ko sniedz šī biedrība vai nodibinājums personām, kas nodarbojas ar sportu, ja sporta sacensību vai sporta nodarbību organizēšanas mērķis nav gūt papildu ienākumus šai biedrībai vai nodibinājumam.

Tāpat ar PVN neapliks maksu par bērnu uzturēšanos bērnu nometnēs, kuru organizēšanas un darbības kārtība reglamentēta atbilstoši normatīvajiem aktiem izglītības jomā.

Papildus lemts pārskatīt PVN regulējumu atbilstoši Uzņēmumu ienākumu nodokļa likumā veicamajiem grozījumiem attiecībā uz saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumiem reprezentatīvajiem auto. Tāpat pārskatīts zaudētā parāda darījuma vērtības slieksnis bez PVN un nosacījumi reģistrētiem PVN maksātājiem attiecībā uz priekšnodokļa korekciju zaudētiem parādiem.

Likuma grozījumi stāsies spēkā no 2024. gada 1. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti