Panorāma

Saeima vienojas par atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem

Panorāma

EK brīdina par teroraktu risku pirms Ziemassvētkiem

"Latvijas Gāzes" valde iegādājas uzņēmuma akcijas

EM un drošības iestādes vērtēs «Latvijas gāzes» akciju nonākšanu valdes rokās

"Latvijas gāzes" valde, kuras priekšgalā ir bijušais Ministru prezidents Aigars Kalvītis, paziņojusi par plānu izpirkt visas uzņēmuma akcijas. Pirmais solis ir sperts. Ar "Rietumu bankas" finansējumu iegādāti pirmie 28,97 procenti akciju. Ekonomikas ministrija par darījumu uzzinājusi no biržas informācijas un sola to vērtēt.

"Latvijas gāze" pašlaik pieder četriem lieliem akcionāriem, no kuriem lielākais ir "Gazprom" ar 34% akciju. Savukārt 28,97% akciju, kas līdz šim bijuši "Marguerite Gas" rīcībā, novembrī mainīja saimnieku. Ar "Rietumu bankas" finansējumu tās pārņēma trīs no četriem pašreizējiem Latvijas gāzes valdes locekļiem, kuri kopā nodibinājuši uzņēmumu "Energy Investments".

Darījumā piedalās bijušais premjers Aigars Kalvītis, bijusī Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, kā arī Egīls Lapsalis, kurš pēdējos 20 gadus strādājis "Latvijas gāzē". Ceturtais valdes loceklis darījumā nav aicināts, jo nav Eiropas Savienības pilsonis.

Aigars Kalvītis skaidroja, ka kompānija jāizpērk, jo sarežģītās akcionāru struktūras dēļ bizness ir apdraudēts. "Par līdzekļu apjomu ir konfidenciāla komerciāla informācija. Tā ka to es nekomentēšu. Bet trīs gadu laikā mēs pārfinansēsim uzņēmumu. "Energy Investments" tiks pārfinansēts, darījums jau droši vien būs ilgākā laika termiņā, bet pats akciju izpirkšanas process trīs gadus. Mēs vedam sarunas ar vairākiem lielajiem akcionāriem. Kuru pirmo varēsim, to izpirksim. Sarunas notiek ar visiem akcionāriem, visi akcionāri ir informēti, ka menedžments šādu kursu ir uzņēmis," sacīja Kalvītis.

Par šādu darījumu Ekonomikas ministrija uzzinājusi no biržas paziņojuma vienlaikus ar plašsaziņas līdzekļiem. Darījumu sākusi izvērtēt gan Ekonomikas ministrija, gan drošības iestādes.

"Mēs šobrīd vērtējam un skatāmies, lai šis darījums, kas notiek, lai ir skaidri finansējuma avoti un lai ir skaidrība par to, kā tas tiek finansēts. Un arī par to, lai šis darījums būtu mūsu valsts interesēs," sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība).

Bijusī ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) gan norādīja, ka "Latvijas gāze", kopš uzņēmumam nepieder stratēģiskā infrastruktūra, ir tikai energoresursu tirgotājs. Tam vairs nav tādas nozīmes kā iepriekš.

"Manuprāt, arī valstī niecīgās daļas, kas vēl ir valsts īpašumā, – vajadzētu no tām atbrīvoties faktiski un tās atdot, pārdot, jo vairs nav nepieciešams tādā veidā kontrolēt šo uzņēmumu, jo tam jau faktiski nepieder vairs nozīmīgā infrastruktūra," sacīja Indriksone.

Bijusī ministre piebilst – uzņēmumam, iespējams, cita perspektīva būtu tad, ja tajā nebūtu "Gazprom".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti