Britu un ES tirdzniecības sarunām - mazāk nekā gads; sāks ar grūtākajām tēmām
(papildināts)
Britu un ES tirdzniecības sarunām - mazāk nekā gads; sāks ar grūtākajām tēmām (papildināts)
Daudziem komentētājiem un politiķiem turpina apspriest Lielbritānijas parlamenta vēlēšanu iznākumu, citi sāk pievērst arvien lielāku uzmanību gaidāmajām tirdzniecības sarunām. Tām tiks atvēlēti tikai 11 mēneši, jo Apvienotās Karalistes premjers Boriss Džonsons ir apsolījis nekādā gadījumā nelūgt termiņa pagarinājumu. Tik īsā laikā vienoties būs sarežģīti.
Kāda būs «Brexit» nākotne pēc parlamenta vēlēšanām?
Kāda būs «Brexit» nākotne pēc parlamenta vēlēšanām?
Lielbritānijas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons sev nodrošinājis stabilu vairākumu, kas ļauj viņam nodrošināt arī parlamenta vairākuma atbalstu “Brexit” līgumam. Kaut arī sarunām tagad vajadzētu virzīties uz priekšu, līdz “Brexit” īstenošanai gan vēl tāls ceļš ejams. To norāda gan politiķi, gan eksperti. 
Kariņš: Latvijas un Eiropas Savienības interesēs ir saglabāt pēc iespējas labākas attiecības ar Liel...
Kariņš: Latvijas un Eiropas Savienības interesēs ir saglabāt pēc iespējas labākas attiecības ar Lielbritāniju
Ja Lielbritānija vēlas izstāties no Eiropas Savienības (ES), tad labāk, lai tas notiek ar vienošanos. Tā Apvienotās Karalistes ārkārtas parlamenta vēlēšanu iznākumu komentēja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Viņš atkārtoja, ka gan mūsu, gan pārējo Eiropas Savienības valstu interesēs ir saglabāt pēc iespējas labākas attiecības ar Apvienoto Karalisti.
Lielbritānijas parlamenta vēlēšanas: Vēlētāji vīlušies lielajās partijās
(papildināts)
Lielbritānijas parlamenta vēlēšanas: Vēlētāji vīlušies lielajās partijās (papildināts)
Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas. To uzmanības centrā ir jautājums par "Brexit" un to, kura partija un kurš premjerministrs turpinās šo procesu virzīt uz priekšu, - vai tas būs pašreizējais premjerministrs Boriss Džonsons vai opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins. Daudzi vēlētāji atzīst, ka ir vīlušies lielākajās partijās un tāpēc viņu balsojums ir taktisks.
Britu komentētājs: Liela iespēja, ka pēc vēlēšanām «Brexit» jautājums turpinās «karāties gaisā»
Britu komentētājs: Liela iespēja, ka pēc vēlēšanām «Brexit» jautājums turpinās «karāties gaisā»
Šīm bija jābūt "Brexit" vēlēšanām, kurām bija jāievieš skaidrība par "Brexit" nākotni. Taču joprojām ir liela iespēja, ka arī pēc šīs dienas Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām "Brexit" jautājums turpinās "karāties gaisā". Šādu viedokli pauž britu radiostacijas LBC politiskais komentētājs, raidījumu vadītājs un bijušais Konservatīvās partijas deputāta amata kandidāts Īens Deils (Iain Dale), kuram vēlēšanu vakarā uzticēts vadīt astoņu stundu garo pēcvēlēšanu radio programmu. Par šo britu parlamenta vēlēšanu kampaņu, partiju izredzēm un iespējamiem nākotnes scenārijiem ar Deilu sarunājās Latvijas Radio speciālkorespondents Londonā Uģis Lībietis.
Lielbritānijas vēlēšanu priekšvakarā cīņa saasinās; mazinās konservatīvo pārsvars
(papildināts)
Lielbritānijas vēlēšanu priekšvakarā cīņa saasinās; mazinās konservatīvo pārsvars (papildināts)
Lielbritānijas vēlētāji ceturtdien, 12. decembrī, dosies pie balsošanas urnām, lai otro reizi divu gadu laikā ievēlētu parlamentu. Šīs tiek dēvētas par "Brexit" vēlēšanām, jo tieši šis ir partiju kampaņu centrālais jautājums. Aptaujas uzvaru prognozē pašlaik valdošajai Konservatīvo partijai un tās līderim Borisam Džonsonam, taču pēdējo dienu laikā pārsvars pār opozīcijā esošajiem leiboristiem ir mazinājies. Cenšoties mazināt iespējas Džonsonam iegūt vairākumu parlamentā, vairākas mazākās partijas aicina uz taktisku balsojumu, kas radītu nepieciešamību veidot koalīciju.
Lielbritānija un Šveice apsver atsevišķu sadarbības modeli pēc «Brexit»
Lielbritānija un Šveice apsver atsevišķu sadarbības modeli pēc «Brexit»
Laikā, kad Lielbritānija domā par šķiršanos no Eiropas Savienības, neitrālā Šveice strādā pie jauna, visaptveroša līguma ar to. Vienošanās par līguma melnrakstu jau panākta, taču tam vēl jāiziet sarežģīti Šveices tiešās demokrātijas radītie politiskie līkloči. Pašlaik Šveices arodbiedrības satraukušās par  savas ļoti bagātās valsts darba tirgus pasargāšanu, turklāt pie esošās situācijas, kad Šveicē procentuāli nodarbināts viens no augstākajiem ekonomisko imigrantu skaitiem pasaulē. Strādnieki pārsvarā nāk no kaimiņvalsts Itālijas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd