Saeima apstiprina vienreizējo 200 eiro pabalstu pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeima apstiprina vienreizēja pabalsta 200 eiro apmērā izmaksu pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti. Pabalsts paredzēts, lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatības radīto negatīvo ietekmi un spriedzi.

Pabalstu 200 eiro apmērā saņems Latvijā deklarētas personas, kuras no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām saņem:

  • vecuma pensiju;
  • invaliditātes pensiju;
  • apgādnieka zaudējuma pensiju;
  • atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • atlīdzību par darbspēju zaudējumu;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Šāds lēmums pamatots ar to, ka ārkārtējās situācijas laikā visas ģimenes sastopas ar sarežģītiem apstākļiem – gan  tās, kurās ir mazi bērni, gan seniori, apgādnieku zaudējušas personas un personas ar invaliditāti, it īpaši tās personas ar invaliditāti, kurām ir ļoti smaga invaliditāte, norādīts attiecīgo grozījumu anotācijā. 

Lieto "Telegram"?

Seko mums un saņem svarīgākās ziņas pirmais ✍️ 

👉 Parakstīties uz jaunumu saņemšanu vari šeit!

Kaut arī senioru un personu ar invaliditāti situācija attiecībā uz pensijas, atlīdzības vai pabalsta izmaksu nav mainījusies, taču būtiski esot tas, ka kopš pandēmijas sākuma ir ierobežoti veselības pakalpojumi, plānveida operācijas, radušies papildu izdevumi saistībā ar medikamentu un individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi. Turklāt ir ierobežotas piestrādāšanas iespējas.

Deputāti arī atbalstīja deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldībām 2020.gadā un 2021.gadā ir tiesības noteikt citus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus, kas atšķiras no likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajiem, tos pārceļot uz vēlāku laiku attiecīgā taksācijas gada ietvaros, kā arī par nodokļa maksājuma kavējumu netiek aprēķināta likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktā nokavējuma nauda līdz 2021.gada 31.decembrim.

KONTEKSTS:

Jau iepriekš valdība akceptēja un Saeima apstiprināja vienreizēja 500 eiro pabalsta izmaksu par katru bērnu. Pabalsts tiks izmaksāts par kopumā 364 097 bērniem un šim mērķim tiks tērēti 182 miljoni eiro.

Drīz pēc tam valdība lēma arī par vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti.

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas.

Saskaņā ar valdības atbalstīto luksofora principu par ierobežojumu mīkstināšanu varētu spriest, ja saslimstības rādītāji samazinātos līdz vidēji 200 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 14 dienu laikā. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti