Dienas ziņas

Babītes novadā bēru mielasti arī pandēmijas laikā

Dienas ziņas

Apstiprina Rīgas budžetu

Pielāgojas situācijai un sāk sejas vairogu ražošanu

Lāzeriekārtu ražotājs Rēzeknē pielāgojas situācijai un sāk sejas vairogu ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknes uzņēmums “DKRobotics” pārorientējies un sācis ražot sejas vairogus, tam izmantojot lāzeriekārtas. Līdz šim saražoti jau vairāk nekā 400 sejas vairogu, kurus atzinīgi novērtējuši mediķi. 

Ideja ražot sejas vairogus, kas pasargā no inficēšanās ar Covid-19, uzņēmuma “DKRobotics” komandai radās hakatona laikā. Uzņēmumā saražotās maskas jau izmanto zemessargi, notāri, kā arī Rēzeknes slimnīcas personāls. Pirms tam vairāki sejas vairogu prototipi tika nosūtīti testēšanai atbildīgajām iestādēm, lai novērtētu to funkcionalitāti un nepieciešamības gadījumā veiktu uzlabojumus.

"Sākotnēji, teiksim, rāmīti taisījām no akrila, kas izrādījās nederīgs apstrādē ar spirtu, un viņš plaisāt sāka. Tagad izvēlētie materiāli ir būtībā droši dezinficējami un tātad tie sejas vairogi ir vairākkārt lietojami," pastāstīja “DKRobotics” valdes priekšsēdētājs Dainis Kļaviņš.

Līdz šim uzņēmums “DKRobotics” galvenokārt nodarbojās ar lāzeriekārtu ražošanu. Uz pašu izgatavotajām iekārtām top arī sejas vairogi. Tas ir ne tikai lētāk, bet arī ātrāk, salīdzinot ar 3D printeru ražošanas procesu.

"Piemēram, vienu korpusiņu izgriezt, kas ir rāmītis, uz 3D printera, ja viņš printē, [paiet]  minūtes 20 - 30, mums tās ir 2 - 3 minūtes," norādīja Kļaviņš.

"Orientējamies mēs aptuveni uz 200 šādiem vairogiem dienā, bet nepieciešamības gadījumā attiecīgi varam pāriet uz maiņu darbu un palielināt apjomu aptuveni divas reizes," piebilda uzņēmuma mehatronikas inženieris Edgars Zaicevs.

Kā norādīja Kļaviņš, sejas vairogu ražošana nav sarežģīts process. Taču grūtības ir atrast un iegādāties ražošanai vajadzīgos materiālus.

"Ja skatīties no aizsarglīdzekļu kopējā klāsta, kas ir nepieciešams, tad sejas vairogi – tas ir tas vienkāršākais, ko var ražot. Lielāks izaicinājums parādījās, kad viņi kļuva pieprasītāki, tad tieši izejmateriālu iegāde. Bet šobrīd ir atrasti vairāki piegādātāji, kuri spēj piegādāt arī mums nepieciešamos izejmateriālus," pastāstīja Kļaviņš.

“DKRobotics” plāno piedalīties arī Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupas rīkotajā individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iepirkumā, kas paredz veidot to rezerves vismaz trim mēnešiem.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti